Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Варненският свободен университет обучава учители по „Компютърно моделиране“

Обучение на учители по новия предмет „Компютърно моделиране“, заложен в учебния план на 3. и 4. клас, ще проведе Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ преди началото на новата учебна година.

Обучението ще води доц. д-р Галина Момчева – един от авторите на програмата по компютърно моделиране и ръководител на катедрата по информатика във Варненския свободен университет.

Курсът е за учителите по информатика и информационни технологии, в съответствие с НАРЕДБА № 15 от 22 юли 2019 г. за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти на Министерството на образованието и науката.

Продължителността на обучението е 32 часа и ще се проведе във Варна, в София и в Смолян. При успешно завършване на курса, учителите ще получат удостоверение с 2 квалификационни кредита, достъп до ресурси, необходими в процеса на обучение и  сертификати за съответствие на курса към ключови и към дигитални компетентности.

Снимка

От тази учебна година Варненският свободен университет предлага и нова възможност за придобиване на учителска правоспособност “Учител по информатика и ИТ”. Всеки кандидат със завършена бакалавърска степен, различна от информатика, може да се обучава паралелно в една от магистърските програми “Дигитален маркетинг и уеб дизайн”, “Киберсигурност” (професионално направление “Информатика и компютърни науки”) и в курса за придобиване на допълнителна професионална квалификация “Учител по информатика и информационни технологии“. При успешно дипломиране, в рамките на една година обучаемите ще придобият магистърска степен по компютърни науки и правоспособност за учител.

ВСУ „Черноризец Храбър“ има богати традиции и опит в обучението на ученици, учители и родители. На академичния екип се довери Община Варна, която инициира и подкрепи различни проекти, реализирани от катедрата по информатика на университета, а именно: 

·  „STE(А)M – Стратегии, политики, методики и практики“, в които се обучаваха над 100 директори на училища и детски градини.

·  Програмата „Кибермагьосници“, в която 120 варненски ученици от 5. и 6. клас от 17 училища учиха как безопасното и сигурно да използват дигиталната среда и да развиват умения в областта на информатиката, математиката (криптографията) и изкуствата. 

·  Международният Ден на Scratch, в който се включиха над 150 ученици, учители и родители. 

Варненският свободен университет продължава работа по проектите за работа с ученици и учители и през новата учебна година и си партнира успешно с иновативни училища в България.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще има ли режим на водата във Варна?

Има опасност по българското Черноморие да се стигне до воден режим, подобен на този в Перник. Причината е, че водата в язовир "Камчия", откъдето се захранват Бургаска област и част от Варна, драстично намалява. Затова се търсят алтернативни източници. За проблема алармира в сутрешния блок на БНТ екоминистърът Емил Димитров преди дни. Към..

обновено на 12.08.20 в 22:17

Повече от месец гражданско недоволство - 34 ден протести във Варна /обновява се/

Остава блокирано кръстовището пред общината. Протестиращите вече се събират за поредната вечерна проява на несъгласие с  управлението на държавата. Радио Варна ще проследи на живо какво ще предприемат протестиращите - подробна фотогалерия вижте  в края на публикацията, а видео - във фейсбук страницата ни 19.00 Все още са малко протестиращите край..

обновено на 12.08.20 в 21:04

Подкрепят с една минимална заплата семействата с деца до 14 г.

Семейства с деца до 14 години ще имат право на месечна целева помощ по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка в случай, че двамата или единият от работещите родители не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност да ползват платен отпуск. Същото право ще имат и..

публикувано на 12.08.20 в 18:14

Модели-макети на самолети, танкове, автомобили, кораби, сгради, фигури ще покажат във Варна

Модел клуб - Варна ще представи десетата си годишна изложба. Това ще стане от 15-ти до 30-ти август 2020 г, в Археологическия музей . Ще бъдат показани модели-макети на самолети, танкове, автомобили, кораби, къщи, сгради, фигури и др, .изработени от различни материали – пластмаса, дърво, картон, други. Поканени са моделисти от града и..

обновено на 12.08.20 в 17:31

Подписаха меморандум за развитието на Варна като „Град на знанието“

Съвместна инициатива, ръководена от Община Варна, има за цел да подпомогне развитието на Варна като „Град на знанието“ и да осигури устойчиви връзки между всички заинтересовани страни в общността, които чрез съвместни действия са поели ангажимента да ребрандират града, като го трансформират в модерен, зелен и високотехнологичен в областта на..

обновено на 12.08.20 в 16:26

Наближава крайният срок за записване в школите на Общински детски комплекс

Малко повече от две седмици остават, за да подаване на заявление за някоя от школите на ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна. Приемът за учебната 2020/2021 година се извършва чрез електронната система   odk.is-vn.bg . Крайният срок за подаване на заявления изтича на 31 август. Всяко дете има право да посещава до две школи...

публикувано на 12.08.20 в 16:09
Снимката е илюстративна

В Добрич още три медицински сестри са заразени с КОВИД 19

Капацитетът на отделенията, лекуващи пациенти с COVID-19 в многопрофилната болница в Добрич е запълнен. За това алармираха лекари от здравното заведение. Сред новозаразените от днес са и още три медицински лица. Информация на кореспондента ни Мая Щърбанова Гастроентерологът Ивелина Вълчева, която е един от двамат лекари,..

публикувано на 12.08.20 в 15:58