Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Празник на динения маджун в Смилец

Единственият по рода си в страната празник на динения маджун се провежда днес в силистренското село Смилец. Спомените за правенето на маджуна в селото са от преди 200 години. Подготовката на празника започва още през май със засаждането на бостана. Тази година реколтата от дини е добра и ще има достатъчно за варенето на маджуна, наричан още бедняшки мед и характерен за добруджанския край, Готовият маджун ще бъде дегустиран върху домашно приготвена баница. Важна част от празника са изпълненията на самодейните фолклорни състави от района, както и ревюто на народни носии, представено от деца.


ВИЖТЕ ОЩЕ
бушони ток

Адресите без ток

В периода 06.01.2020 - 31.01.2020 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - м-ст Боровец-юг, района около обръщача. Прекъсването ще бъде само в делничните дни за посочения период. Временни смущения в..

публикувано на 29.01.20 в 06:37

Таксиметровите шофьори във Варна искат нови стоянки

Средства от тазгодишния бюджет на Община Варна за обособяване на нови стоянки и тяхното поддържане, поиска председателят на таксиметровия синдикат "Авто 94" в морската столица Димчо Иванов. Това става ясно от негов пост в социалните мрежи, адресиран до председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов и до комисиите по транспорт и финанси и бюджет...

публикувано на 29.01.20 в 06:34

Евродепутатите ще гласуват окончателно BREXIT днес

В 19.00 ч. (българско време) в сряда евродепутатите се очаква да одобрят с гласуване споразумението за оттегляне на Обединеното кралство...

публикувано на 29.01.20 в 06:33

Наредба 18 се отлага, но проблемите в малкия и средния бизнес остават

Влизането в сила на Наредбата Н-18 за касовите апарати ще бъде отложена с шест месеца. Това се случва само три дни след категоричната заявка от страна на НАП, че повече отлагания няма да има. По време на годишната среща между бизнеса и правителството, и премиерът Бойко Борисов, и финансовият министър Владислав Горанов бяха категорични, че отлагане..

публикувано на 29.01.20 в 06:22

Депутатите гласуват вота на недоверие

На 29 януари парламентът ще гласува внесения от БСП вот на недоверие. Вотът беше внесен в деловодството на Народното събрание на 20 януари, над четири часа депутатите разискваха мотивите му.Това е четвъртият вот на недоверие към правителството „Борисов 3“, като този път той е на тема "Провал в политиката по околната среда и водите"...

публикувано на 29.01.20 в 06:15

Преустановяват се учебните занятия в Силистренско до 5 февруари заради обявена грипна епидемия

Ограничават се свижданията и се установява пропускателен режим в отделенията на лечебните заведения. Ограничава се плановият прием, в това число и за оперативни интервенции. Болниците трябва да имат готовност за разстановка на болничните легла, ако се налага да осигуряват допълнителни места за болни с респираторни инфекции и усложнения. Няма да..

публикувано на 29.01.20 в 06:11

На 2 февруари спира продажбата на месечни винетки за камиони над 3,5 тона

Причината е стартът на тол системата от 1 март. Последната възможност за покупка на месечна винетка е с начална дата 1 февруари и краен срок на валидност 29 февруари. От началото на март тежкият трафик ще плаща на база изминато разстояние при ползването на 3115 км автомагистрали и първокласни пътища. Останалите близо 17 000 км от..

публикувано на 29.01.20 в 06:09