Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Празник на динения маджун в Смилец

Единственият по рода си в страната празник на динения маджун се провежда днес в силистренското село Смилец. Спомените за правенето на маджуна в селото са от преди 200 години. Подготовката на празника започва още през май със засаждането на бостана. Тази година реколтата от дини е добра и ще има достатъчно за варенето на маджуна, наричан още бедняшки мед и характерен за добруджанския край, Готовият маджун ще бъде дегустиран върху домашно приготвена баница. Важна част от празника са изпълненията на самодейните фолклорни състави от района, както и ревюто на народни носии, представено от деца.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Фондация „Лъки Хънт“ ще поеме грижата за бездомните кучета на Варна

Местният парламент даде положително становище Община Варна и неправителствената организация да подпишат договор за съвместна дейност. След бурни дебати съветниците одобриха сключването на договор между община Варна и фондацията. Целта на договора е фондацията и общината да извършват съвместна дейност за овладяване на популацията от бездомни..

публикувано на 13.07.20 в 15:56

Въздушният трафик над Европа отново се е увеличил след карантината

Повече самолети вече летят в небето над Европа, като секторът на въздушния транспорт се възстановява от спирането на пътуванията заради коронaвируса, което почти го пoстави на колене тази година, информира ДПА. През седмицата, приключила вчера, Европейската асоциация за безопасност на въздухоплаването - Евроконтрол е регистрирала 90 549 полета, което е..

публикувано на 13.07.20 в 15:46

Приемът по мярка "Кризисно съхранение на вино" ще продължи до 24 юли

От днес до 24 юли  се приемат заявления за предоставяне на финансова помощ по мярка "Кризисно съхранение на вино". Това е петата мярка от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 г., по която ДФ "Земеделие" отваря прием от началото на 2020 година, съобщиха от финансовата институция. Мярката ще..

публикувано на 13.07.20 в 15:45
Начално училище

Три варненски училища ще получат средства за ремонт, реши Общинският съвет

Община Варна да отпусне средства на три варненски училища, решиха още общинските съветниците. Над 132 хил. лева с ДДС ще получи НУ „Васил Левски“ в кв. „Аспарухово“, което беше затворено за принудителен ремонт. Средствата са необходими за качествено приключване на ремонтните дейности и гарантиране на сигурни и безопасни условия за учениците и..

публикувано на 13.07.20 в 15:38

Нов пакет от мерки в подкрепа на бизнеса и гражданите прие местният парламент във Варна

В условията на продължаващата криза с COVID-19 общината ще помогне на най-засегнатите сектори, сред които са туризмът, хотелиерството, ресторантьорството, таксиметровият бранш. По предварителни изчисления заради облекченията в общинския бюджет няма да постъпят над 1 млн. лева, но съветници са категорични, че тази подкрепа е много важна за местния..

публикувано на 13.07.20 в 15:35

Къде има карантина и ограничения за българите

Редица държави налагат карантина на българските граждани заради скока на случаите на заразени с COVID-19 у нас, предава  БГНЕС. Според официалната статистика към днешна дата потвърдените случаи на коронавирус в България са 7 252, от които активните са 3 665...

публикувано на 13.07.20 в 15:27

Служител на президентсвтото с коронавирус

Служител на президентството е дал положителна проба за COVID-19. Той е бил изследван през почивните дни, съобщават от „Дондуков“ 2. Във връзка с това са направени тестове на президента и на непосредствено работилите с него, които са отрицателни. Предприети са мерки за нормалното функциониране на президентската институция, се посочва в съобщение на..

публикувано на 13.07.20 в 15:21