Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Празник на динения маджун в Смилец

Единственият по рода си в страната празник на динения маджун се провежда днес в силистренското село Смилец. Спомените за правенето на маджуна в селото са от преди 200 години. Подготовката на празника започва още през май със засаждането на бостана. Тази година реколтата от дини е добра и ще има достатъчно за варенето на маджуна, наричан още бедняшки мед и характерен за добруджанския край, Готовият маджун ще бъде дегустиран върху домашно приготвена баница. Важна част от празника са изпълненията на самодейните фолклорни състави от района, както и ревюто на народни носии, представено от деца.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Засадиха дръвчета в кв. "Младост"

По инициатива на няколко организации на поляната пред блок  23 в квартал „Младост” във Варна бяха засадени три дървета –две иглолистни и едно широколистно,дарениеот градински център.Гергана Петрова от клуба по акробатика в морската столица обясни ,че по този начин не само се облагородява околната среда, но и се възпитават децата в отношение към..

публикувано на 30.09.20 в 18:07
Снимката е илюстративна.

Жена загина след сблъсък на лека кола и автобус край Долни чифлик

Жена загина при катастрофа между училищен автобус и лека кола. Инцидентът е станал днес в ранния следобед по пътя Долни чифлик - село  Детелина, съобщават от МВР. При произшествието е загинала на място 48-годишната водачка на автомобила "Дачия". Автобусът, управляван от 62-годишен водач, е собственост на основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" с...

публикувано на 30.09.20 в 18:01

Започва кандидатстването за изграждане на детски кътове на работното място

От днес работодатели и институции от централната и местната власт могат да кандидатстват с проекти по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за създаване на детски кътове на работното място. Основната цел на процедурата „Детски кътове“ е да бъдат създадени възможности за получаване на услуги за децата на служителите. До петима..

публикувано на 30.09.20 в 17:41

Разрешиха спортните състезания на закрито с публика

Министърът на здравеопазването издаде 3 заповеди във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка до края на месец ноември, съобщиха от министерството. Позволява се провеждането на спортни състезания на закрито с публика, при настаняване на зрителите най-малко през една седалка и при спазване на физическа дистанция от 1,5 метра, при..

публикувано на 30.09.20 в 16:52

Марияна Николова: Над 22 хил. работни места в сектора са запазени благодарение на мярката 60/40

Последните данни за мярката 60/40, която за хотелиери и ресторантьори е 80/20, показват, че чрез нея са запазени повече от 22 хил. работни места в бранша. Очаква се с този инструмент да се съхранят още 11 000 места в идващите месеци, или общо техният брой да надхвърли 30 000 позиции. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в..

публикувано на 30.09.20 в 16:31

Връчват почетни отличия в ТУ-Варна

В Машинно-технологичния факултет утре ще се състои  тържествено заседание на Академичния съвет за връчване на  почетни отличия . Събитието ще започне в 10 часа в зала 114. По предложение на катедра „Автоматизация на производството“  академик Минчо Хаджийски  е удостоен с титлата „доктор хонорис кауза на Технически университет – Варна“, а на  проф...

публикувано на 30.09.20 в 16:24

Ремонтират читалището в квартал Галата

Морски образователен център ще се създаде в Народно читалище „Васил Левски-Галата 1927”. Проектът е по европейската програма за морско дело и рибарство, 100 процента безвъзмездна финансова помощ. Общият бюджет е в размер на 382 хиляди лева, а срокът за завършване е до февруари следващата година. Целта е цялостен ремонт на читалището (..

публикувано на 30.09.20 в 15:49