Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Празник на динения маджун в Смилец

Единственият по рода си в страната празник на динения маджун се провежда днес в силистренското село Смилец. Спомените за правенето на маджуна в селото са от преди 200 години. Подготовката на празника започва още през май със засаждането на бостана. Тази година реколтата от дини е добра и ще има достатъчно за варенето на маджуна, наричан още бедняшки мед и характерен за добруджанския край, Готовият маджун ще бъде дегустиран върху домашно приготвена баница. Важна част от празника са изпълненията на самодейните фолклорни състави от района, както и ревюто на народни носии, представено от деца.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Икономист: Цената на 15-те милиарда от фонда на ЕК ще бъде висока

Европейската комисия предложи най-големия в историята си пакет от мерки за справяне с икономическите последствия от коронавируса в бюджета за периода 2021 - 2027, като централно място е отделено на фонда за възстановяване, наречен "ЕС следващо поколение", в размер на 750 млрд. евро. Както винаги до сега, България ще получи повече отколкото ще..

публикувано на 30.05.20 в 13:57
Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов: "Общинският съвет трябва да има становище относно замърсяването на езерото, не да мълчи"

Общинският съвет във Варна трябваше няколко пъти да се събере и да разисква казуса със скъсания водопровод във варненското езеро, коментира в предаването „Позиция” лидерът на ГС на БСП Борислав Гуцанов. „Без значение колко неудобна е темата, този проблем трябва да се решава в пленарната зала. Ние сме парламентарна република- парламента и..

публикувано на 30.05.20 в 13:46
Слонове край р. Окаванго в Ботсвана

Нов закон в Южна Африка може да прати слонове и жирафи на масата за вечеря

Република Южна Африка обмисля радикален преглед на техния Закон за безопасност на месото, което според активисти за защита на дивата природа може да „проправи пътя” за слонове, носорози, жирафи и всяко посочено животно за консумация от хората, съобщи в. „Експрес“. В Южна Африка правителство..

публикувано на 30.05.20 в 13:45

Този май може да се окаже най-дъждовен в Москва от 200 г.

Този май в Москва може да стане най-дъждовен за почти 200 години, в неделя се очакват от 44 до 69 милиметра валежи, каза пред РИА Новости Евгений Тишковец от метеорологичния център Фобос. "В неделя се очаква нов тест на времето. Балканският циклон ще се възстанови и съживи. Нова атака с много тежки..

публикувано на 30.05.20 в 13:42
Корнелия Нинова на заседанието на Националния съвет на партията. 23 февруари 2020 г.

БСП избира лидер на 26 септември

НС на БСП прие решение на подпис да възстанови провеждането на отчетно-изборната кампания и прекия избор на председател, съобщиха от пресцентъра на партията. Решението гласи, че се възстановява отчетно-изборната кампания в БСП от деня, следващ деня на отпадане на забраната за провеждане на организирани събирания на групи над 10 лица или от..

публикувано на 30.05.20 в 12:11
Полина Карастоянова

Националният борд по туризъм: Началото на туристическия сезон - около 15 юни

"Има всички предпоставки да бъде осъществен оптимистичният сценарий за старт на летния туристически сезон – около 15 юни." Това заяви Полина Карастоянова, директор на Националния борд по туризъм. По думите ѝ има висока степен на готовност за добре организиран, но необичаен сезон. „Това лято много от потенциалните гости ще избират планината..

публикувано на 30.05.20 в 11:59
Кирил Ананиев

Разрешават се конференциите, семинарите и изложенията

Министърът на здравеопазването издаде Заповед, с която позволява провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения, в т.ч мероприятия на изложбената индустрия, съобщиха от МЗ. Провеждането се позволява при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет и при спазване на..

публикувано на 30.05.20 в 11:52