Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бистра и Наце: Стараем се пътуването да ни бъде начин на живот

Бистра Якимова и Наце Сапунджиев гостуваха в предаването "Хоризонти". Те са пътешественици с огромен опит и световна популярност, най-вече заради техния блог Themagicoftraveling.com. Когато инвестираш всичко, можеш да превърнеш живота си в професионален пътешественик, особено ако имаш своя сродна душа. Тези и още доста ценни познания за пътуването може да научите от разговора с тях. А влиянието на блогърите върху туризма ще става все по-голямо и затова не случайно се обръщам към тях. В техния блог дават съвети и идеи на всеки, който пътува за кратка или по-дълга ваканция, както и на всеки, който е на път да опознае в дълбочина пътуването като начин на живот. Искат да насърчат другите да пътуват, нещо което напълно съвпада с идеята на "Хоризонти".

- Пътувате заради приключението или вече основната ви цел е да разкажете и да споделяте?
- Пътуваме заради приключението, заради преживяването, но и се стараем да споделяме голяма част от всичко това. Доколкото едно такова приключение може да бъде разказано, ние се стараем да го направим.
-До каква степен блогърите могат да влияят на туристическите дестинации?
-През годините все повече се засилва тази тенденция места да стават суперпопулярни само защото блогърите са разказали за тях или пък места да стават не толкова популярни, само защото блогърите са показали колко много хора вече има на тях. Така, че това е една отговорност какво ще разкажеш, как ще го разкажеш и дали и какви хора ще привлечеш. Има цяло направление от места, които са станали суперпопулярни само благодарение на Инстаграм. Там всеки може да си качи снимка, не е необходимо да си блогър. Това са обикновено едни такива фотогенични места или места, където има поне един фотогеничен кадър. За съжаление вече много места стават претрупани от хора, които искат просто да си направят снимка там. Дори в България много места добиха голяма популярност заради това.
-Сякаш в последно време много бързо се променя туризмът... Кои са големите промени?
-Една от най-ярките промени е, че в момента информацията е много достъпна и човек много лесно може да разбере къде може да отиде, как да отиде и какво да прави там и от друга страна, особено в Европа вече станахме много близки едни до други различните държави, градове, забележителности заради нискотарифните самолетни линии. Реално за много малко пари можеш да отидеш и да разгледаш почти която и да е европейска страна. Преди не беше така, а тази тенденция започва да се разраства на ниво целия свят.
Чуйте разговора с Бистра и Наце:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да играем и да учим едновременно?

Методи Атанасов е един от идеолозите и основен двигател на инициативата "Играя и уча". Той пътува с бус пълен с игри, за да се срещне с децата и да им помага да учат благодарение на техния вроден стремеж да и учат чрез игра. "Играя и уча" е инициатива на издателство "Клевър Бук" За четвърта поредна година "Играя и уча" тръгва..

обновено на 25.02.20 в 14:24

Грузия: вкусна и различна

Пъстра, красива, омагьосваща, но и непозната и различна е днешна Грузия, а най-голямото й богатство са хората. Преминали през различни кръговрати в историята си, грузинците са запазили чувството си на принадлежност и дълг към родната земя, към културата и нравствеността си, осланяйки се на миналото, ясно стъпили в настоящето и вперили поглед..

публикувано на 25.02.20 в 09:51

Галина Георгиева: Щастлива съм много, а в същото време малко обидена и тъжна

Варненските състезателки на „Аква спорт“ направиха за пореден път истински фурор на Държавното първенство, първи епап от отборната надпревара на България.  Нейните момичета спечелиха почти всички отличия, но въпреки това Галя е леко тъжна и обидена. Можете да чуете разговора с нея тук в интервю за Радио Варна и да разберете какво се случва.  Иначе..

публикувано на 24.02.20 в 13:57

Театърът чете във Варна

„Театърът чете“ - Второ издание - 22 февруари, 18.00, Сцена Филиал Творби от Гео Милев и Леда Милева представят Гергана Арнаудова, Полина Недкова и Константин Соколов. Водеща Милена Кънева . Дългосрочният проект е част от програмата за 100-годишния юбилей на Варненския драматичен театър през 2021 г. Всеки..

публикувано на 22.02.20 в 11:36

Varna Buddies-усещане за Варна чрез изкуство

Вдъхновени от красотата на Варна двама млади графични дизайнери създадоха проект, целящ да предаде усещането за Варна чрез изкуство. Получават се интелигентни, любопитни и много забавни версии на сувенири със стилизирана версия на чайки, море, вълни, варненски изгреви, вкл. така характерните за Варна днес котки. Техните, обаче харесват..

обновено на 20.02.20 в 09:32

Левски е бил в мир с това, че неговият гроб най-вероятно няма да бъде намерен

"Образът на Васил Левски в родовата памет" – среща – дискусия на тази тема се състоя в Двореца в Балчик между ученици и родственицата на Апостола Христина Богданова – един от 29-те живи родственици по линия на сестра му Яна и зет му Андрей. Лъвски скок, Освобождението, най-големият герой на България, смелост, борба – така децата..

обновено на 19.02.20 в 11:07

"Опознай Варна!" - за да я заобичаш още повече!

Албена Маринова и Мария Георгиева са две дами, които успяват да "откраднат" малко свободно време от иначе забързаното си ежедневие и да набележат неизвестни или известни за някои места във Варна ( а скоро и извън Варна), за да съберат любознателни хора и да се поразходят. Подобни срещи имаше два пъти досега, до стария чинар в кв. "Аспарухово" и в..

публикувано на 17.02.20 в 10:36