Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пуснаха движението около Шишковата градинка

Автомобилите и превозните средства могат да се движат по всички улици около Шишковата градинка. Кръговото там се използва от гостите и жителите на Варна вече от няколко дни.

В района има пешеходни пътеки, които образуват своеобразен втори кръг около пътя, тъй като са поставени между краищата на всеки тротоар. Маркировката на зебрите около кръговото е поставена върху павета, каквито има и за декоративна цел по краищата на тротоарите, като по този начин местата за пресичане са повдигнати, подобно на легнал полицай. На място ще видите също и пешеходни пътеки, които пресичат кръга около градинката. Маркировката им е ясна, но не са издигнати от нивото на шосето.

По тротоарите около кръговото има и обособена велоалея, която също обикаля градинката. Интересно е, обаче, как някои участъци от алеята свършват по средата на тротоара, въпреки че пътя за велосипедисти продължава веднага след следващата пешеходна пътека.

Улица „Колони”, в частта си от кръговото до бул.”Приморски” , също е проходима, като по цялата и дължина има отделена с ярко-оранжеви ограничители, двупосочна велоалея, която е на самото шосе. Ако се разходите в района ще видите още и изобилие от пътни знаци. Някои от тях, обаче са поставени на не повече от 1метър и .70 сантиметра височина, което може да е предпоставка за инциденти, така че по-високите варненци трябва да внимават когато минават покрай тях.

Ремонтът на самата Шишкова градинка в центъра на кръговото, обаче, продължава. Припомняме, че реконструкцията там се забави вследствие на намерени артефакти, които представляват съд  с изрисуван сфинкс и фигурка от керамика на седящо в трон божество. На около 3 метра под сегашните улици,  беше намерен и път от времето на Османската империя, както и керамичен водопровод от 19-и век. По-късно в района беше намерена и част от крепостната стена от древния Одесос, която датира от късноримската епоха. 

Всички археологически находки ще са под дебело бронирано стъкло, пространсвото под което ще е осветено и климатизирано, за да няма влага. Общата площ на подземната екпозиция ще е около 30 кв. м., а "Историческите прозорци" ще са наклонени, за да се виждат по-добре руините под тях, и ще са във формата на листа. 

Бронирано стъкло ще покрие руините, които бяха разкрити при ремонта на Шишковата градинка във Варна. Това каза за Радио Варна авторът на проекта на реконструкцията арх. Жулиан Начев.  Той допълни още, че целият екип ще направи всичко възможно за това, строителните работи на мястото да приключат до началото на учебната година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден на отворените врати на борда на НИК "Св. св. Кирил и Методий" днес и утре

Ден на отворените врати ще се проведе на борда на военния научноизследователски кораб НИК 421 „Св. св. Кирил и Методий“.  О т 13 до 17 часа днес плавателният съд ще бъде базиран на Морска гара-Варна, за да бъде разгледан от варненци и гости, а на 27 юли, събота, ще бъде отворен за посещение от 9 до 11 часа. Събитието се организира по случай три..

публикувано на 26.07.24 в 07:00

Адресите без ток на 26 юли

На 26.07.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Величково и с. Цонево - клиентите, електрозахранени от ТП 7 и МТП 23. Временни смущения в електрозахранването са възможни от 09:00 ч. до 11:00 ч. и от 15:00 ч. до 17:00 ч...

публикувано на 26.07.24 в 06:16

Денят започва с облаци, но ще завърши със слънце

Утрото в петък ни посреща с прохладно и ветровито време. Днес денят ще започне с по-значителна облачност, на места все още ще има валежи от дъжд, придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра. Постепенно валежите ще спрат и до вечерта облачността ще се разкъса и намалее до ясно. Ще духа умерен вятър от север-северозапад, привечер ще..

публикувано на 26.07.24 в 06:02

Частично бедствено положение в Елин Пелин заради пожар в складове за фойерверки

Пожар е избухнал в складове на фирма за фойерверки  и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и едноименната гара. Последвали са взривове, съобщава БНР.  Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали Обявено е частично бедствено положение в град Елин Пелин, както и в някои от селата в..

публикувано на 25.07.24 в 21:49

Георги Гергов ще обжалва решението на СГС за Пловдивския панаир

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“, предаде Радио Пловдив.  Софийски градски съд: Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите на Пловдивския панаир По думите му..

публикувано на 25.07.24 в 17:29
Снимката е илюстративна

До 2 август пускат движението между ул. "Прилеп" и "Подвис", септември асфалтират бул. "Христо Смирненски"

До 2 август ще бъде пуснато движението и се очаква възстановяването на маршрута на автобусите в участъка от бул. „Христо Смирненски“ между улиците „Прилеп“ и „Подвис“, като намерението на фирмата-изпълнител е през август да може да се ползва и участъкът до ул. „Мир“, съобщиха от ВиК-Варна.  До 2 август се очаква да се възстанови маршрутът..

публикувано на 25.07.24 в 17:00

Възстановяват повредения след вандализъм паметник на Николай Коперник във Варна

Община Варна възстановява повредената знакова скулптура на великия астроном Николай Коперник, която е разположена в Морската градина. Скулптурата е дело на бележития български артист Любомир Далчев. При вандалската проява неотдавна бяха повредени ръцете, глобусът и постаментът ѝ.   Възстановителните дейности включват укрепване на увредените..

публикувано на 25.07.24 в 16:36