Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният отбор по плажен футбол пропуска финалите на ЕВРО лигата - няма пари

Снимка: БГНЕС

Националният отбор на България по плажен футбол алармира, че заради липсата на финансови средства няма да може да вземе участие във финалите на ЕВРО лигата.

От тима се обърнаха с отворено писмо до министъра на спорта Красен Кралев и до президента на БФС Борислав Михайлов с надежда да разрешаването на проблема, съобщава БТА.

"Националният отбор по плажен футбол няма да вземе участие на финалите в ЕВРО лигата, въпреки че спечели това право с игра и резултати!
Липсата на средства е причина за стигане до тази безпрецедентна ситуация - националният отбор на страната по плажен футбол да се откаже от участие на финалите в надпреварата, за които се класира, след изиграването на срещите от първия квалификационен етап в турнира. Според информацията, която получихме, сумата за участие на отбора на финалите в Португалия е непосилна за БФС.
През пролетта, когато се правеше календарът за 2019 г., от Аматьорската футболна лига ни информираха, че ще участваме само в Евролигата, тъй като няма средства за останалите два силни за годината турнири - квалификациите за световното първенство и световните плажни игри. От там ни увериха, че ако се класираме за финалите на Евролигата, ще участваме в тях.
Надяваме се да се намери решение да защитим спечеленото на терена право да бъдем сред най-добрите отбори в Европа! Нещо, което се е случвало на много малко национални футболни отбори на България в последните години.
Вярваме, че усилията на всички свързани с достигането до заключителната фаза на турнира, няма да се окажат напразни!
В турнира участват общо 28 отбора от Европа, разпределени в две дивизии според коефициента и класирането от предната година. България е в Дивизия Б, където са общо 16 отбора, които след жребий бяха разпределени в 4 групи от по 4 тима. Регламентът предвиждаше победителите във всяка група и трите най-добри втори отбора, плюс последния от Дивизия А да участват на финалния кръг, който ще определи отбора, който догодина ще играе в елитната група.
Между 5 и 7 юли България изигра своите срещи от предварителна група 1, в които записа две победи над Норвегия с 5:1 и Дания с 4:3 и загуба от Грузия с 3:4. На 16-18 август се изиграха и останалите три групи, след които бе изготвено крайното класиране и отборите на Гърция, Унгария, Чехия, Грузия, Румъния, Казахстан и България спечелиха квоти за финалния турнир. От надпреварата отпаднаха отборите на Естония, Литва, Финландия, Норвегия, Англия, Холандия, Дания, Сърбия и Молдова.
През миналата година България спечели първа купа в плажния футбол, след като победи последователно в турнира отборите на Андора с 10:1, Чехия с 6:3 и Норвегия с 5:3. На финалния етап България стигна до третото място в крайното класиране за дивизията и 15-о в общото на всички държави в Европа, след като загуби от Румъния и победи отборите на Норвегия и Англия.
Класирането на финали в Дивизия Б е трето поред за България и общо четвърто в едва шест участия в турнира.
Надяваме се, че ще се намерят средства да защитим честта на родния спорт, да имаме възможността да отидем и се борим за извоюваните във времето позиции и да ни бъде дадена възможност да реализираме труда, който полагаме от доста дълго време в спорта.
Най-голямата загуба за един спортист е да му се отнеме правото, спечелено на спортния терен!
С Уважение, Национален отбор на България по плажен футбол, спечелил правото да играе на финали в ЕВРО лигата 2019 година", се казва в писмото.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мбапе мече е футболист на Реал М

Килиан Мбапе вече е част от отбора на Реал М. Той се появи на стадион “Сантиаго Бернабеу”, където го очакваха 85 хиляди зрители. Договорът му е до 2029 година.

публикувано на 16.07.24 в 18:37

"Копа Америка" - вместо парти ...трагедия

Копа Америка през 2024 г. трябваше да покаже страстта на Америка към футбола. Но това парти почти се превърна в трагедия. Домакинстван от САЩ, на някои от най-големите и най-добри стадиони в световния футбол, турнирът беше съпътстван от проблеми. Той включваше лоши терени, полупразни стадиони и проблеми с публиката, преди да завърши с хаотични сцени в..

публикувано на 16.07.24 в 17:44

Саутгейт сдава поста

Гарет Саутгейт се разделя с поста на селекционер на Англия. След близо осем години начело на тима и102 двубоя, Гарет сдава поста. "Благодаря ти Англия за всичко", каза Саутгейт. „Като горд англичанин, за мен беше честта в живота си да играя за Англия и да ръководя Англия“, допълни той.  „Това означаваше всичко за мен и аз му дадох всичко от себе си",..

публикувано на 16.07.24 в 17:24

Александра Димитрова срещу Антонина Осецка в главна битка на турнира по кикбокс „SPIRIT OF FIGHT“ във Варна

13-ет двубоя са включени на международния турнир по кикбокс „SPIRIT OF FIGHT“, който ще се състои на 20 юли 2024г в град Варна. В състезанието ще участват кикбоксьори от България, Украйна, Германия и Румъния.„SPIRIT OF FIGHT“ е полупрофесионален турнир по кикбокс, който ще се проведе тази събота от 18.00ч. в спортна зала"Владислав" в гр...

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Георги Китанов: Семейството ме прибра във Варна (ВИДЕО)

Един от най-добрите вратари у нас за последните 10-тина години е Георги Китанов. Той израства в школата на „Черно море“, където започва на 9 години. От 2012 година играе за първия тим на „моряците“. В „Черно море“ изкарва 4 сезона, след което отива в ЦСКА. След това преминава в румънските Астра /Гюргево/   и Петролул /Плоещ/, а през..

публикувано на 16.07.24 в 11:55

Вълев се завърна в "Добруджа"

Диагоналът Мартин Вълев преминава във волейболния тим на Добруджа. Той е роден 2005 година. Идва от отбора на ВК Елит- Силистра. През изминалия сезон бе част от състава на Добруджа 07, спечелил бронзовите медали на Държавното първенство по волейбол за юноши старша възраст. В отбора се завърна и опитният състезател Николай Тодоров след като за..

публикувано на 16.07.24 в 11:05

Йоана Георгиева ще участва на Олимпиадата

Голяма победа в името на българския кану-каяк. Спортният арбитражен съд в Лозана обяви своето решение: Йоана Георгиева е невинна по обвинението за нарушаване на анти-допинговите правила. Временното спиране на правата на Йоана Георгиева, наложено на 10 юни 2024 г., се отменя.Това означава, че Йоана Георгиева има право да представя България на..

публикувано на 16.07.24 в 11:03