Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кога оцетът ни излиза солено?

Наименованието „оцет” могат да носят само натуралните продукти. Синтетичните са с етикети „деликатес”, „овкусител”, но не и "оцет". За съжаление хората търсят най-евтиното,  без са си дават сметка, че купувайки  синтетичен продукт, могат да похабят много повече средства, това коментира в предаването "Новият ден" Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители":

„Ако затвориш 100 буркана и впоследствие туршията не се получи, то загубите ще бъдат в много повече от спестените няколко лева. Хубаво е човек да си прави тази сметка. Знаете, че в туршията протичат ферментационни процеси и оцетът е много важна част в този химичен процес, който се случва в буркана.”

Богомил Николов каза, че потребителите трябва да мислят  за качеството, а не за това кой продукт е по-евтин, защото  "евтиният продукт винаги означава компромис с качеството".

На въпрос на Радио Варна, може ли имитиращ продукт да влезе в бутилка с етикет „оцет” Николов отговори, че това би било  тежка измама - производителят  рискува много и може да бъде хванат изключително лесно. Тестът, с който може да се направи проверката не е скъп и не е особено сложен, така че едва ли  някой дори си помисля за подобен род измама.

Чуйте повече в прикачения файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Може ли сбор от рецепти да привлича туристите

Колко от вас смятат, че за регионът на Варненското Черноморие най-популярните гозби са супа от коприва с яйце, пилешка яхния с дюли, както и десертът малайник, полят с маджун от захарна тръстика? Да, правилно сте прочели! Макар да звучи странно и непознато, именно това предвижда за Варна проектът „Национално меню“. Той е съвместна инициатива на..

публикувано на 26.10.20 в 09:23

Марияна Маркова за коронавируса от първо лице

Марияна Маркова я срещнах в топлия минерален басейн. Случайно. Изпъкна на фона на останалите събеседници с бодрия си дух и с това, което сподели за коронавируса. Марияна работи 16 години в Дом за стари хора в Англия. Прибира се в България и се възползва от лечебните минерали в така наречения гьол. Попитах я как се е излекувала от Ковид-19 и как  е..

публикувано на 25.10.20 в 13:36

Маймунче се роди във Варненския зоопарк

В утрото на 24-ти октомври, семейството на маймунките Кънчо и Алекс от Варненския зоокът се увеличи с още един член. Малкото маймунче се роди по изгрев, а майката Алекс гордо го показва на всички посетители, съобщават от Зоопарк Варна.

публикувано на 25.10.20 в 06:28

Матрица с уникалния шрифт на Яков Крайков ще посреща ученици от Добрич във Възрожденското училище

„Красотата на буквите“ запознава публиката с любопитната история на Яков Крайков чрез аудио-визуално представяне, а акцент е работилницата по печат, в която всеки има възможност реално и самостоятелно да отпечата страница от предварително подготвена матрица с уникалния шрифт на Яков Крайков. Готовият отпечатък остава за спомен на всеки..

публикувано на 24.10.20 в 05:52

Две грабливи птици, пациенти на Спасителния център във Варна, вече са в естествената си среда

Две грабливи птици – малък креслив орел и голям ястреб, пациенти в Спасителния център във Варненския зоопарк от около месец, бяха върнати по-рано днес в естествената им дива среда. Това каза за Радио Варна Нора Люцканова, уредник в зоокъта. Птиците са напълно възстановени и бяха откарани в ПП „Златни пясъци”. Повече за спасените птици разказва..

публикувано на 23.10.20 в 12:03

Какво е да си наследствен пощенец?

През последните месеци добруджанското село Пчеларово се прочу с културните събития, които организират в артистичния дом на Константина Петкова. Но в населеното място има и много история – от 16 век до днес. Сградата на пощата например е строена по времето, когато Пчеларово, както и цяла Добруджа са били под румънско управление. Ако влезете в..

обновено на 22.10.20 в 12:21

Колекция от автентични преселски носии показват в сградата на Централната поща в Добрич

Автентични преселски носии са изложени в сградата на Централната поща в Добрич. Те са от колекцията на Калина Михайлова от с. Шуменци, община Тутракан. Събирани са десетилетия и показват „душевността, бита и чувствата” на българката. Изложбата е посветена на 141 годишнината от създаване на пощенските станции в Добрич и Балчик и на 80-сет..

публикувано на 22.10.20 в 11:53