Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Във Варна княз Батенберг официално оповестява Съединението

В Пловдив се извършва актът на Съединенинето.

Но защо Варна се оказва в центъра на събитията на 6 септември преди 134 години.

Как  Княз Батенберг взема решението дали да подкрепи въстаниците разказва дългогодишният директор на Държавен архив Варна Борислав Дряновски:

По улиците на Варна тръгват шествия, като основна група тръгва от Екзарх Йосиф (Шишкова градинка), отправя се към площад „Мусала“ и старата жп гара Варна.

Шествието е съпроводено от духовата музика на 8-ми Приморски пехотен полк и войници. Хората се движат със запалени факли, газеници, лампи и знамена.

Снимка
Около 15.00 часа на шести септември от балкона на „Телеграфо пощенската станция“ пред събралото се множество варненци князът оповестява събитията в Пловдив и подкрепа за Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Вечерта Батенберг се отправя към жп гара Варна, за да пътува до Русе и Търново. Слизайки от каретата, множеството го поема и го носи на ръце до вагона. Влакът е окичен с цветя.

На 10 септември пред недовършения Катедрален храм „Св. Успение Богородично“ се извършва литургия. Варненци събират дарения, записват се като доброволци за очакваната война.