Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Какви обезщетения се полагат при пътуване с автобус

2
Автогара - Варна

Септември е, студентите се връщат към градовете, в които учат, туристите се прибират от почивка и сезонните работници също отпътуват към родните места. Предвижването с междуградски автобус безспорно е удобно, но има някои особености, за които пътниците е добре да се информират предварително.

При закъснение, отменени рейсове или промяна на маршрута, пътуващите с автобус на разстояние над 250 километра имат право на обезщетение, а в някои случаи те могат да се откажат от пътуването и да получат обратно парите си за билета. Важното уточнение е, че законодателството е единно за Европейския съюз и правлата важат при пътувания на територията на Република България, в друга държава членка на ЕС, както и между държавите членки. Разбира се, трябва да е спазено условитето за минимално разстояние над 250 км между точката на заминаване и тази на пристигане.

Ако автобусът закъснее с повече от 90 минути, потребителите могат да се възползват от правата си за храна, напитки и нощувка, на стойност до 80 евро. Ако закъснението е над 2 часа, пътниците могат да се откажт да пътуват и да получат парите си обратно.

При технически проблеми или други аварии по време на път, фирмата-превозвач трябва веднага да се погрижи за пътниците и да осигури друг транспорт до желаната дестинация. Ако това не се случи, пътуващите могат да претендират за парично обезщетение в размер на от 50% до 100% от цената на билета.

Ако по време на път изгубите куфара си или той е повреден, обезщетението може да достигне до 1 200 евро за единица багаж. В тази неприятна ситуация, обаче, пътникът ще трябва да докаже стойността на вещите в багажа посредством касови бележки. В противен случай обезщетението може да бъде платено на килограм загубен багаж.

За да се справят пътниците с подобни нежелани ситуации, е нужно да имат информация за контакт на фирмата-превозвач, защото при проблем с багажа има седемдневен срок, в който може предприемат действия. След като подаде протокол на гише "Рекламация на багажа", потърпевшият трябва да уведоми и превозвача. При липса на отговор от автобусната компания повече от три месеца или при получаване на неудовлетворяващ такъв, пътниците следва да се обърнат към Европейския потребителски център към Комисията за защита на потребителите. Когато превозвачът е регистриран на територията на България, пътуващите могат да потърсят съдействието наИзпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Чуйте още в прикачения звуков файл:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва дългоочакваното затопляне

Утре преди обяд ще бъде предимно слънчево. Следобед ще се развива купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места е възможно да превали. Вятърът ще бъде до умерен от югозапад, а дневните температури осезаемо ще се повишат и ще бъдат между 24 и 29 градуса. По..

публикувано на 03.06.20 в 19:38
Белгия ЕС

Белгия отваря от 15 юни сухопътните си граници

От 15 юни сухопътните граници на Белгия ще бъдат отворени, съобщи премиерът Софи Уилмес. Тя посочи, че всеки пътуващ към друга страна от ЕС и Великобритания трябва предварително да се увери какви са условията, налагани срещу епидемията от Ковид-19 в държавата, към която се е насочил. От 8 юни в Белгия се премахва списъкът на разрешените..

публикувано на 03.06.20 в 18:04
Деница Сачева

Сачева: Мярката „60/40“ ще действа до 30 септември

Мярката, станала известна като „60 на 40“, ще действа до 30 септември. По нея вече могат да се наемат и безработни, регистрирани в бюрата по труда, потвърди министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, предаде БНР. Тя посочи, че някои от изискванията за подпомагане по тази мярка ще отпаднат. „Няма да има нужда фирмите да са спрели..

публикувано на 03.06.20 в 16:58

Подпомагат семейства на осмокласници с 250 лева

Очаква се около 40 000 родители на осмокласници да бъдат подкрепени с предложената нова еднократна помощ от 250 лева. Това каза пред журналисти социалният министър Деница Сачева. На първи юни премиерът Бойко Борисов обяви, че парламентарната група на ГЕРБ ще внесе предложение в НС за отпускане на еднократна помощ от 250 лв. на нуждаещи се..

публикувано на 03.06.20 в 16:42

Варненската болница "Св. Марина" благодари на дарителите

Ръководството на УМБАЛ „Св. Марина“ -Варна изказва своята благодарност за съпричастността и подкрепата към всички дарители, които в трудния момент при справяне с епидемията COVID-19 изразиха своята социална отговорност и гражданска позиция и се включиха в дарителската кампания. В кампанията, обявена от УМБАЛ „Св. Марина“ за  купуване..

публикувано на 03.06.20 в 16:20

2 248 заявления за прием на деца в градини и 2 458 - в училища

Над 2 200 варненци подадоха заявления за прием в първа и в яслена група в общинските детски градини във Варна още в първите два дни от старта на електронния прием, съобщават от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. Срокът за подаване на заявления изтича на 15.06.2020 г. в 23:59 часа. Първото класиране е на 22.06.2020 г...

публикувано на 03.06.20 в 16:15

Екосдружения от Варна ще сезират ЕК за замърсяването на Варненското езеро

Писмото  до европейската институция ще бъде съпроводено с придружаващи сигнали от други еко организации от страната. Това съобщи за Радио Варна инж. Димитър Куманов от Сдружение Риболовен клуб “Балканка”.  Той напомни, че Европейската комисия вече е открила наказателна процедура срещу страната ни за неспазване на директивата за битовите..

публикувано на 03.06.20 в 16:10