Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пътят на хляба до нашата трапеза

30 деца от първи до четвърти клас днес се научиха да замесват хляб в пекарна „Радост“. Практическото занятие на тема „Пътят на хляба до нашата трапеза“ е част от лятната програма на Центъра за подкрепа за личностно развитие - Център за кариерно ориентиране във Варна. Пекарната се намира на едноименната уличка във варненския квартал "Трошево". Там по осем часа на ден 12 деца и младежи в неравностойно положение замесват хляб и тестени изделия и ги продават, за да закупуват необходимите продукти за дейността на социалната институция. За да им помогнат в нелеката задача днес в пекарната дойдоха малчуганите  - деца от различни училища, които в края на лятната ваканция научиха доста любопитни факти за най-важния елемент от нашата трапеза - Негово величество хлябът. Те се включиха и в практическото занятие на тема "Пътят на хляба до нашата трапеза". Малчуганите научиха повече за професията на хлебаря, за това какви качества трябва да притежава той и по достъпен и увлекателен начин получиха полезна информация за различните видове хляб, за най-стария хляб и хрененето по света.

Репортаж от събитието - в звуковия файл:

Снимки: Румен Сарандев

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Коса срещу нефтени разливи

Вярвате ли, че дори простото посещение при фризьора ви може да ви превърне в борец срещу замърсяването на околната среда? Не, не е шега, а е напълно реално – с помощта на косата, която иначе би отишла в боклука, може да се пречиства водата. Още през 1978 г. в..

публикувано на 24.09.20 в 07:02

Успешен ли е "шведският модел" в борбата с COVID-19

По улиците на шведските градове е трудно да се забележат външните признаци на пандемия, познати на други градове по света. Така нареченият „шведски модел“ за борба с коронавирусната инфекция предполага отказ от карантинни ограничения, основаващи се на развитието на стадния имунитет сред населението по..

публикувано на 24.09.20 в 06:14

С пешеходен тур, концерт и игра отбелязваме Световния ден на туризма – 27-ми септември

Във Варна ще бъде отбелязан Световния ден на туризма – 27-ми септември с пешеходен тур, концерт и онлайн игра, организирани от дирекция „Туризъм“ към Община Варна.  В 10.30 ч. от Туристическия информационен център ще тръгне тематично туристическа обиколка с екскурзовод на тема „Туризъм с традиции - старите варненски хотели“...

публикувано на 23.09.20 в 19:38
Варна

Чистим обществени места във Варна до края на октомври

До края на октомври ще продължат акциите на почистване на различни обществени места и културно-археологически забележителности във Варна от доброволците на фондация „Гея”. Това каза за Радио Варна председателят ѝ Николай Танчев . До момента са почистени и облагородени районът около паметника на граничаря в Морската градина, малките римски..

публикувано на 23.09.20 в 09:24

Плажът е пълен в първия есенен ден

Глъчка, хора, музика... Плажът не е готов за есента. Хората по бански не искат да закриват сезона. Използват всяка секунда за събиране на тен-спомен за лятото... Чуйте още от репортажа на Ваня Славова:

публикувано на 22.09.20 в 15:42
Военен фотограф е

Непознатата история на военната фотография, запечатала и дни като днешния

Обичайно, в дни като днешният 22 септември обръщаме поглед и към историята. Акцентът ни днес ще е малко по-различен, защото ще ви срещнем с Георги Генчев - дългогодишен фотограф и кореспондент на БТА, и неговите проучвания за зараждането на военната фотография у нас. Тя, както много други неща в историята се заражда в нашия край, когато Варна..

публикувано на 22.09.20 в 15:00

22 септември, 1908 и днес във Варна на площад "Независимост"

Летописът : " В нощта срещу 22 септември министър-председателят посреща княз Фердинанд I на яхтата „Хан Крум“ край Русе. Оттам цялото българско правителство и князът поемат към Търново. Царският влак, в който пътуват държавниците, прави почивка по маршрута си на гара Две могили. Там Малинов написва манифеста за независимостта, под който се..

публикувано на 22.09.20 в 10:47