Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изследват учители за бърнаут синдром

Национално проучване за синдрома на професионалното прегаряне започна сред учителите в страната. Изследването е по съвместен проект на Министерството на образованието и науката, Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" на тема "Диагностика на бърнаут синдром при педагогическите специалисти за справяне с хроничния стрес".  

Професионалният стрес при учителите е свързан основно с работното натоварване, смята главният учител в основно училище "Софроний Врачански" Видин Татяна Йорданова:

"Да, професията е стресова. Защото нещата в последните години много се промениха - промени се изцяло нормативната уредба, помени се отношението на родители към учебния процес, промениха са самите деца, нормално е, това са други поколения. Така че неминуемо това рефлектира върху учителя, може би в определен момент се стига и до този синдром. Може би е похвално, че от министерството искат да видят нивото на стрес сред учителите и да предприемат съответни мерки учителите да минават на рехабилитация и на възстановяване..."

Директорът на учебното заведение Нина Иванова също смята, че изследването би могло да бъде полезно за провеждането на профилактика сред педагогическите специалисти:

"Да, необходимо е учителското съсловие да бъде здраво. Пожелателно е то да бъде и младо, защото децата задължително искат учителите им да бъдат млади. Всичко това може да стане, когато има профилактика. Ако ние като гилдия погледнем на тази мисъл на министъра и на неговия екип, че един такъв преглед и една такава контстация е профилактика за това някои да спасят статуса си, за да бъдат полезни за себе си и за образованието, да. Но ако наказателно приемемаме варианта, че ще бъде прегледан някой, за да бъде засегнат по някакъв начин, да не се влагам по-сериозни думи, че той вече не е състоятелен да изпълнява тези работи, не. Професиите на учителя и лекаря са вечни, всеки един минава през тях..."


Между 1000 и 5000 учители от цялата страна ще бъдат обхванати от изследването на синдрома на професионалното прегаряне. Вече има учители, пожелали да участват, обясни председателят на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров:

"Синдикат "Образование" от няколко години се опитва да започне да партнира в изграждането на политика за съхраняване и компенсиране на труда на българския учител и днес ние сме много радостни, че се прави сериозна стъпка в тази посока с едно изследване, което е диагностика на бърнаут синдрома при педагогическите специалисти за справяне с хрничиня стрес. Всеки учител, пожелал участие, ще получи индивидуална покана и ще попълни 2 вида тестове, с които ще бъде изследвано неговото изхабяване, прегаряне или т. нар. бърнаут синдром. На базата на изследванията, които ще оповестим в национален мащаб, заедно с министър на образованието, който е основен поръчител на това изследване, на национална конференция ще оповестим резултатите и най-важното те ще бъдат повод за създаване на съответните компенсаторни механизми, които могат да бъдат насочени към по-специална и по-активна рехабилитация на учителите и намаляване натоварването обратнопропорционално на възрастта на учителите..."

Механизмите за справяне с проблема бърнаут сред учителите вече са установени и се прилагат в различни държави по света. Целта на изследването ще бъде да установи българския формат на тези механизми, обясни синдикалният лидер:

"Това е намаляване на натоварването на учителя след 50+ години, допълнителното натоварване към лекторски и други задачи също да бъде намалено или да влияе за едно по-ранно пенсиониране. Друг компенсаторен механизъм е използването на година за подготовка, квалификация, релакс. Ще няколко мога да изредь н овсъщност ние трябва да открием българсикя формат на тези компенсаторни мехазми..."

Учитлете могат да се включат в изследването до края на септември, а каква е истинската картина по отношение на емоционалното прегаряне при учителите се очаква да стане ясно в края на годината.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Изключително стегнат бюджет, нормален за стандартите и размерите на община като Балчик

Така обобщи рамката от 25,5 милиона лева кметът на града Николай Ангелов на общественото обсъждане, провело се днес.Планираните собствени приходи от 13,5 милиона лева надхвърлят 11-те милиона от републиканския бюджет. Почти всички сфери се дофинансират от местния бюджет. Реалистичен бюджет, нямаме средства да изпълним всички искания, коментира..

публикувано на 20.01.20 в 17:37

Евакуация в Рим, заради пропадане на почвата в близост до Колизеума

Жителите на четириетажна сграда в центъра на столицата на Италия в близост до древния римски амфитеатър Колизеума бяха евакуирани поради пропадане на почвата. Според ТАСС 22 души са били временно преместени на безопасно място.Никой от тях не е пострадал, а мярката е взета от съображения за сигурност, съобщи агенция АНСА...

публикувано на 20.01.20 в 16:37

Инвеститор поиска да изгаря повече отпадъци, жители на Девня се обявиха против

Ново инвестиционно предложение за увеличаване на капацитета на действаща инсталация за изгаряне на опасни и неопасни отпадъци в град Девня е внесено в Регионалната инспекция по опазване и възпроизводство на околната среда(РИОСВ)-Варна. Това съобщи в интервю за Радио Варна преди дни Данита Заричинова от екип "Нулеви отпадъци" на Екологично..

публикувано на 20.01.20 в 15:23

БСП внесе 40 страници с мотиви по вота на недоверие

78 депутати от БСП се подписаха с искане за вот на недоверие на кабинета „Борисов” 3. Това съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова, след като внесе искането в деловодството на парламента. „Внесохме 40 страници мотиви за вот на недоверие към правителството на Борисов за провал на политиката по екология и околна среда. Няма по-силни мотиви от..

публикувано на 20.01.20 в 14:43

Изслушват кандидатите за генерален директор на Българското национално радио

В Съвета за електронни медии   запозапочнаха изслушванията н а кандидатите за генерален директор на Българското национално радио, който трябва да бъде избран на 22 януари. В надпреварата за поста участват шестима кандидати.Изслушванията ще се проведат днес и утре в поредност съгласно входящия номер на заявлението на всеки от кандидатите за..

публикувано на 20.01.20 в 14:35

Хотелиери и ресторантьори искат регламент за бакшиша

Управителният съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и областните ръководства се събират днес, за да приемат обща петиция и да обявят намеренията си за национални протести. Целта на срещата е да се приеме стратегията за протестни действия на заетите в бранша. Хотелиерите и ресторантьорите искат ДДС да бъде намален на 9..

обновено на 20.01.20 в 11:16

Две нови кръстовища ще подобряват движението в Балчик

В капиталовата програма има предложения за направата на две нови кръгови кръстовища. Едното ще бъде обособено между улици „Черно море“, „Варненска“ и „Христо Ботев“ (34 хиляди лева), а другото кръгово кръстовище е край морето, където се събират улици „Приморска“, „Гео Милев“ и „Яворов“ (30 хил.лв.), като за последната улица се предвижда..

публикувано на 20.01.20 в 11:09