Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доброволци ще засадят 3600 дървета на мястото на унищожена гора

Доброволческа инициатива за засаждане на 3600 дървета на мястото на унищожена гора ще се проведе тази събота в село Локорско, Софийска област. Гората, която е съществувала преди това на мястото, е била унищожена от вредител - бръмбар корояд.

Всеки от нас, който иска да се включи, е добре дошъл, като срещата е в 9.00 часа на централния площад в селото. За доброволците са осигурени паркоместа и инструменти, до селото има и градски транспорт. Участниците в акцията трябва да се подготвят с удобни дрехи за работа, ръкавици, да си носят вода и храна, защото работата ще продължи около 7 часа.

Инициативата „Гората.бг“, заедно с хиляди доброволци, 500 учебни заведения и 110 общини, до момента е подпомогнала засаждането на 622 хил. дървета в рамките на 8 години. 

Повече за акцията и бъдещите доброволчески инициативи - чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Учат варненци как да оползотворяват остатъците от храната

Йордан Кръстев е готвач „под наем”, той готви на рождени дни и всякакви частни купони, живее в къща и има система за компостиране на хранителни отпадъци. В рамките на проекта „Твоята храна”,той показа на семейства от Варна как да готвят, без да изхвърлят нищо и да оползотворяват дори обелките от картофи. Данчо Тигъра, както е прякорът му, обича..

публикувано на 10.08.20 в 15:43

Варненски хляб за здраве и талия

Кето хляб и веган земелки без стабилизатори, консерванти, мая и  квас произвежда Ивелина Любомирова . "Всичко, което ползваме са семена, които мелим директно преди изпичане. Сами приготвяме и ядковите брашна" , обяснява варненката, избрала да се храни здравословно . След като на пазара не открива продукта, от който се нуждае, решава да..

публикувано на 10.08.20 в 08:47
Снимка от фотоизложба, посветена на 25 годишнината на

Снимките на "Приятели" започват до две седмици

Снимките на дългоочаквания епизод на ситуационната комедия "Приятели" ще започнат до две седмици. Планираният старт на работата на снимачната площадка бе отложен заради епидемията от коронавирус. Всички шестима членове на актьорския състав - Дейвид Шуимър, Мат ЛеБланк, Дженифър Анистън, Кортни Кокс, Матю Пери и Лиза Кудроу ще участват в еднократния..

публикувано на 08.08.20 в 17:57

Каква риба има в морето?

По Северното Черноморие вече излезе малкият паламуд, или т.н. „циганка“. Рибарите го ловят на чепарета, тъй като още е дребен – сега е само по стотина грама. Паламудът расте много бързо, но месото му не държи много навън на слънце. То омеква бързо и се  разваля за 2-3 часа. Любителите, които го ловят на воблери /подобни са на чепаретата и са..

публикувано на 08.08.20 в 16:29

Последният писък на модата са татуировките срещу Ковид-19

Във връзка с пандемията, причинена от новия коронавирус, голяма популярност придобиха татуировките срещу Ковид-19, но те едва ли ще предпазят някого от инфекцията, пише в."Метро". Най-честите изображения, които новата мода налага, са или изображения на самия вирус, приличащи на таралежи, или на сексбомби, носещи предпазни маски. Но някои клиенти са..

публикувано на 08.08.20 в 14:49

Постоянното хълцане - един от редките симптоми на COVID-19

Постоянното хълцане може да се окаже един от редките симптоми, с които се проявява заболяването, предизвикано от новия коронавирус, пише британският в. "Сън". Изданието цитира публикация в американското списание "Джърнъл ъв имърджънси медисин". В него е описан случая на 62-годишен пациент от Чикаго, който страдал от захарен диабет, хипертония и..

публикувано на 08.08.20 в 12:33

Безценни предмети от миналото показват на изложение във Варна

Националното антикварно изложение - базар продължава до 15.00 ч. в градинката пред Аквариума във Варна . И тази година колекционери от цяла България се събраха в началото на август в морската столица. По традиция изложението се радва на голям интерес. Посетителите са стотици - не само варненци, но и гости на града. Има дори и такива, които..

публикувано на 08.08.20 в 11:45