Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маломерни паралелки ще има в пет училища в Добрич

Снимка: Асоциация Родители

На редовното си заседание днес Общинският съвет в Добрич ще обсъди и гласува сформирането на паралелки с по-малко от определения минимум ученици. Причината е в недостига на учащи се в Добрич и желанието на училищата да запазят настоящия брой на паралелките си за учебната 2019-2020 година. Маломерните паралелки са предвидени за пет училища в Добрич – Професионалната гимназия по ветеринарна медицина, две паралелки в гимназията по аграрно стопанство, Обединеното училище „Йордан Йовков“, Основното училище „Никола Вапцаров“ и Средното училище „Димитър Талев“. Имаме ли повод за притеснение относно все по-намаляващия брой ученици дори и в областните центрове като Добрич и как гледат на това в местния парламент, чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова.

Постоянната комисия по Наука и образование към Общинския съвет в Добрич единодушно е подкрепила желанието на петте училища да сформират паралелки с по-малко от установения минимум ученици. От много години с тенденцията на демографската криза и емиграционните процеси се налага и приемането на подобни изключения, сподели председателят на комисията Камелия Койчева.

Оптимистичните данни за тази учебна година в Добрич показват, че за първи път от години имаме по-голям брой на първокласниците, макар и само с 35 ученици.

Широко дискутирана в Добрич през миналата учебна година беше темата за професионалното образование и нуждата от осигуряване на бизнеса с необходимите му кадри. По думите на Камелия Койчева обществото ни трябва да бъде готово на промени в динамичното време, на което сме свидетели.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

12 противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево

12 екипа с противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево , община Аксаково.  От Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров "са осигурили дронове, с които утре ще бъде обследван от въздуха района на пожара. В ъв Варна пожарите са овладeни.

публикувано на 14.07.24 в 21:53
Пожар

Два големи пожара продължават да гасят огнеборците във варненско

Останалите по-рано възникнали огнища на огнената стихия са овладени.  Това каза старши комисар Тихомир Тотев-директор на варненската пожарна служба. Тотев съобщи, че екипи от военноморските сили са пристигнали на мястото на пожара край село Слънчево и помагат за потушаването му.  Няма опасност този пожар да застигне населените места. Във Варна..

публикувано на 14.07.24 в 20:02

Доброволците да гасят огъня само под ръководство на пожарникарите

Разраства се пожарът, възникнал между летище Варна и село Слънчево, пламъците вървят към Игнатиево и селата Припек и Баново. Десет машини, осигурени от пътно-строителните фирми, са включени в овладяването на огъня. Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е поискала от командира на ВМС контраадмирл Кирил Михайлов да бъдат..

публикувано на 14.07.24 в 18:28

От пътните фирми също предоставят багери и тежка техника за гасенето на огнищата

Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е изпратила писмо до командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов с искане да се осигурят екипи от представители на ВМС ,които да подпомогнат пожарникарите в овладяване на огнищата, възникнали в града и региона. От пътните фирми също предоставят багери и тежка техника, общо 10..

публикувано на 14.07.24 в 17:23
пожар

Пожарите стават повече, огънят върви към Игнатиево, с.Припек и с.Баново

О перативният дежурен в Областна администрация – Варна е получил от телефон 112 нови сигнали за възникнали пожари на територията на Варна и в региона. Пожар се е разгорял в района на блок 406 в квартал „Владислав Варненчик“ при обръщача и до Детския център.  Друго огнище се разпростира между селищно образувание Сълзица,..

обновено на 14.07.24 в 17:09

Утре 35 градуса във Варна

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Минимални температури между 18° и 23°, по носовете до 26°. Утре ще се запази слънчево и горещо. Ще духа до умерен вятър от североизточна четвърт. Максималните температури във вътрешността ще достигат 36°-41°, само по крайбрежието ще са малко по-ниски между 31° и 36°. За Варна минимална температура..

публикувано на 14.07.24 в 15:40
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Китай и Русия проведоха съвместен военен патрул в Тихия океан

Китай и Русия проведоха съвместно военноморско патрулиране в северната и западната част на Тихия океан, съобщи Министерството на отбраната на Пекин, цитирано от АФП. От министерството заявиха, че учението не е било насочено срещу никоя друга държава. Двете..

публикувано на 14.07.24 в 15:37