Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Маломерни паралелки ще има в пет училища в Добрич

Снимка: Асоциация Родители

На редовното си заседание днес Общинският съвет в Добрич ще обсъди и гласува сформирането на паралелки с по-малко от определения минимум ученици. Причината е в недостига на учащи се в Добрич и желанието на училищата да запазят настоящия брой на паралелките си за учебната 2019-2020 година. Маломерните паралелки са предвидени за пет училища в Добрич – Професионалната гимназия по ветеринарна медицина, две паралелки в гимназията по аграрно стопанство, Обединеното училище „Йордан Йовков“, Основното училище „Никола Вапцаров“ и Средното училище „Димитър Талев“. Имаме ли повод за притеснение относно все по-намаляващия брой ученици дори и в областните центрове като Добрич и как гледат на това в местния парламент, чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова.

Постоянната комисия по Наука и образование към Общинския съвет в Добрич единодушно е подкрепила желанието на петте училища да сформират паралелки с по-малко от установения минимум ученици. От много години с тенденцията на демографската криза и емиграционните процеси се налага и приемането на подобни изключения, сподели председателят на комисията Камелия Койчева.

Оптимистичните данни за тази учебна година в Добрич показват, че за първи път от години имаме по-голям брой на първокласниците, макар и само с 35 ученици.

Широко дискутирана в Добрич през миналата учебна година беше темата за професионалното образование и нуждата от осигуряване на бизнеса с необходимите му кадри. По думите на Камелия Койчева обществото ни трябва да бъде готово на промени в динамичното време, на което сме свидетели.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Камион падна от Аспарухов мост (снимки)

Камион падна от Аспарухов мост. Товарният автомобил ("Форд") е паднал през мантинелата на сухата част под моста. 45-годишният шофьор е загинал на място. Водачът на самосвала е изгубил контрола над управлението в най-високата част на моста по неизяснени причини. Отбива вдясно и минава през стоманено- предпазната ограда и пада в островната част, каза за..

обновено на 22.10.20 в 18:27

Разкриват допълнителни легла за лечение на COVID-19 във Варна

Рязко увеличване на броя на новодиагностицираните с коронавирус отчитат здравните валсти в страната. Това създава проблем за здравната система и за болничното лечение на пациентите, каза на брифинг директорът на РЗИ-Варна, д-р Дочка Михайлова.   Варна също отбелязва антирекорд по отношение на пандемията - новите случаи са 77, коментира още д-р..

обновено на 22.10.20 в 17:31

Намаляват наполовина капацитета на заведенията

От полунощ посещенията в дискотеки и нощни клубове и заведения за развлечение на закрито и открито се допускат, като на посетител се падат по 2 кв. метра от помещението. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов след среща с асоциациите на заведенията. По този начин намаляваме капацитета на заведенията и посещаемостта от хора наполовина. Досега на..

публикувано на 22.10.20 в 16:44
Аспарухов мост във Варна

Четири минути след инцидента - от АПИ: Аспаруховият мост е в добро състояние според пътни експерти

Четири минити след тежкия инцидент, при който тежкотоварен автомобил падна от Аспаруховия мост,  от АПИ публикува доклад за състоянието му. Аспаруховият мост във Варна е в добро общо състояние. Заключението е на независими пътни експерти от научноизследователската общност - преподаватели от Университета по архитектура, строителство и геодезия и..

публикувано на 22.10.20 в 15:00

Отново силанизират безплатно детските зъби

Националната програма за силанизация на детските зъби се реализира и т.г. в пълен обем, като продължава до края на м.ноември. Заради Ковид-19 обаче няма традиционната съпътстваща информационна кампания в училищата и детските заведения. Това стана ясно на Националната кръгла маса за силанизация на постоянните зъби при децата, която се провежда във..

публикувано на 22.10.20 в 14:54
Костадин Ангелов

Проф. Ангелов: COVID-19 не се държа като респираторна инфекция през лятото

„Предлагам да се хващаме и да се държим здраво само за науката. Грип и COVID-19 са две различни заболявания, които нямат нищо общо помежду си“. С това уточнение пред депутатите започна изказването си в пленарна зала здравният министър проф. Костадин Ангелов, предаде репортер на БГНЕС. Проф. Ангелов участва в инициирано от опозицията разискване за..

публикувано на 22.10.20 в 14:24

ВСС прекрати дебата по искането на Съюза на съдиите за отстраняване на главния прокурор

След близо четири часа обсъждания Пленумът на ВСС прекрати без резултат дебата по искането на Съюза на съдиите в България /ССБ/ за започване на процедура за отстраняване на главния прокурор. Точката беше внесена в дневния ред от председателя на ВКС Лозан Панов. Заседанието на ВСС се проведе, докато пред сградата се провеждаше протест на активисти от..

публикувано на 22.10.20 в 13:50