Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатите обсъждат днес ситуацията с Брекзит. Какво следва?

Снимка: http://www.europarl.europa.eu

Евродепутатите ще обсъдят и гласуват днес проекторезолюция за актуалното състояние по оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз на пленарното си заседание в Страсбург.

В дебата ще участват председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и главният преговарящ за Брекзит Мишел Барние.

Засега датата, на която трябва да се състои Брекзит, е 31 октомври. (видео, за това как стигнахме до сегашната ситуация, можете да видите тук)

Европейският съюз многократно е заявявал, че би предпочел да уреди отношенията си с Великобритания, за да избегне евентуален хаос при напускането, припомнят от Генералната дирекция за комуникация на Европейския парламент.  Преговарящите от името на ЕС сключиха споразумение с Лондон, което цели да уреди разнообразни въпроси във взаимен интерес. Въпреки това съдбата на споразумението остава неясна и ЕС работи по одобрението на мерки, които да намалят шока в случай на Брекзит без сделка.


Тези мерки не могат да осигурят ползите, които получава една страна от членството си в Европейския съюз. Те имат временен и едностранен характер. Някои от тях ще влязат в сила, само ако Великобритания предложи реципрочни мерки от своя страна.

Дългосрочните решения в съответните области ще зависят от бъдещите преговори за отношенията между ЕС и Великобритания.

Ето и мерките, които ЕС е подготвил в конкретни области в случай на Брекзит без сделка.

Визи

Британците ще имат право на кратък престой в ЕС без виза, в случай че британските власти дадат сходни права на гражданите на ЕС, пътуващи за Великобритания.

Въздушен транспорт

Британски авиолинии ще имат възможност да предлагат услуги в страните от ЕС в рамките на седем месеца след напускане, ако компании от ЕС имат същите права във Великобритания. Поради удължаването на членството на Великобритания ново предложение осигурява по-дълъг период на приложение на временните мерки.

Железопътен транспорт

Валидността на разрешителните за безопасност на влаковете ще бъде удължена, за да се гарантира функционирането на железопътния транспорт между Великобритания и ЕС, ако и Великобритания направи същото.

Сухопътен транспорт

Компании, предлагащи превоз на стоки и автобусен транспорт от Великобритания, ще имат право да предлагат услуги между Великобритания и ЕС, ако подобен достъп бъде даден от британските власти на компании от ЕС.

Социално осигуряване

Гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, и британските граждани в ЕС ще запазят социалните си права, натрупани преди оттеглянето.

„Еразъм +“

Студенти и преподаватели, които се намират във Великобритания по програмата „Еразъм +“, или британци на обмен в ЕС, ще имат възможност да завършат своето обучение в чужбина.

Мирният процес в Северна Ирландия

Финансирането на двустранни програми за мир в Северна Ирландия ще продължи поне до 2020 г. с цел подпомагане на процеса на помирение в областта.

Рибарство

Ако Великобритания се съгласи на пълна реципрочност в достъпа до води за риболов, риболовните компании ще могат лесно да получават разрешителни. До 31 декември ще бъде разрешена и размяната на квоти за риболов, а ново предложение удължава срока на временните мерки и през 2020 г.

Ако Великобритания не се съгласи, европейските фирми, на които им бъде забранен достъп до британски води, ще могат да получат право на компенсации от Европейския фонд за морско дело и рибарство.

Отбрана

Европейските фирми ще запазят възможността да изнасят във Великобритания определени продукти с гражданско и военно предназначение.

Гражданите на ЕС във Великобритания

В зависимост от обстоятелствата на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, може да се наложи да кандидатстват за уреждане на статута си преди 31 декември 2020 г. Вижте пордробности на уебсайт на британското правителство.

Британските граждани в ЕС

Британските граждани в ЕС ще трябва да потърсят информация от властите в страната, в която живеят, тъй като условията за пребибаване и придобиване на гражданство се различават.

Мерки, които предстои да бъдат разгледани от Парламента и Съвета на ЕС

Страните от ЕС, които ще бъдат тежко засегнати от Брекзит, могат да получат финансова помощ от Фонда за солидарност на ЕС съгласно предложение, което предстои да бъде разгледано и евентуално прието от Парламента и Съвета.

Друго предложение касае работници в ЕС, които могат да загубят работата си вследствие на Брекзит. Такива работници биха могли да получат подкрепа от Европейския фонд за приспособяване към глобализацията, ако предложението бъде прието.

В кои области няма специални мерки

В много области не са приети мерки, които да заменят сега съществуващите разпоредби, уреждащи отношенията с Великобритания. Това може да доведе до допълнителни разходи или загубата на повече време за бюрократични формалности. Ако имате въпроси или опасения, би било добре да се обърнете към властите във Вашия регион или държава.

Шофьорски книжки

Шофьорските книжки, издадени от която и да е страна от ЕС, се признават автоматично от всички други държави членки. Когато Великобритания напусне, това правило ще спре да важи.

Граждани на ЕС, които биха желали да шофират във Великобритания, трябва да потърсят информация от британските власти дали тяхната книжка остава валидна. Британците пък ще трябва да се свържат с националните власти в страната от ЕС, в която искат да шофират. Международните шофьорски книжки продължават да бъдат валидни във Великобритания и в целия ЕС.

Домашни любимци

Европейският паспорт, който позволява да пренасяте домашни любимци от една страна в ЕС в друга, ще престане да бъде валиден във Великобритания. Това вероятно означава, че ще трябва да изпълните повече изисквания, за да вземете своето куче или котка при пътуване от или към Великобритания.

Медицинско лечение

Според европейските правила хора, които временно пребивават в друга страна от ЕС, имат достъп до медицински услуги с Европейската здравноосигурителна карта. Тези правила вече няма да важат за Великобритания.

Гражданите на ЕС, които пътуват във Великобритания, и британските граждани на посещение в ЕС ще трябва да проверяват дали техните здравни осигуровки покриват медицинско лечение в чужбина. Ако тези разходи не се включват, те могат да сключат частна застраховка за пътуване.

Повече информация за пътуване до или от Великобритания можете да откриете на уебсайта на Европейската комисия.

Ролята на Европейския парламент

Всички тези мерки, с изключение на правилата, свързани с правото на пребиваване, могат да влязат в сила само с одобрението на Парламента.

За всяко едно споразумение между ЕС и Великобритания, включително това за оттеглянето и евентуално споразумение за отношенията в бъдеще, също се изисква съгласието на депутатите.

Какво следва

Нито една от тези временни мерки не може да замени истински споразумения за отношенията между ЕС и Великобритания. След като Великобритания напусне блока, ЕС и Великобритания ще могат да започнат да обсъждат бъдещите си отношения и да се опитат да сключат договори в области като търговия, миграция и отбрана. Политическата декларация към споразумението за оттегляне очертава общата рамка за бъдещите отношения.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изведоха от дома им две деца, държани четири години заключени от майка си

Две деца от Стара Загора - на 14 и на 17 години са държани под ключ в жилището си цели четири години. За случая на подрастващите, поставени в риск, е подаден сигнал до местния омбудсман Иванка Сотирова преди близо една година, предаде БНР. След дълги битки с институциите децата са изведени и са настанени при родственици, в момента са на..

публикувано на 16.07.24 в 19:45

Следят ситуацията с пожарите във Варна с дрон и термокамера

С помощта на дрон с термокамера наблюдават териториите във Варна, засегнати от пожари през последните дни, съобщава кметът на Варна Благомир Коцев във фейсбук. Особено внимание се обръща на  района на блоковете 404 и 405 във Владиславово. Там термалната камера е отчела нормални температури в зелените пространства под 40 градуса, посочва още кметът...

публикувано на 16.07.24 в 18:36

Утре връщат надвзетите пари от дублирани плащания на клиентите на ДСК

Сумите от всички дублирани картови трансакции ще бъдат налични по сметките на клиентите утре сутрин, 17 юли 2024, информират от банка ДСК. Това ще стане автоматично, не е нужно действие от страна на клиентите,  се казва в съобщение, публикувано на страницата на банката във връзка с установена днес техническа грешка , при позволяваше дублирано плащане..

публикувано на 16.07.24 в 18:02

Вкараха в ареста кмета на Старо Оряхово

Кметът на Старо Оряхово Петър Тинев, обвинен заедно с други двама мъже в участие в организирана престъпна група, влиза в ареста. Варненският апелативен съд постанови най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Той, заедно със съучастниците си, участвал в схеми за придобиване на имоти. Едно от обвиненията е за упражнена принуда за теглене..

публикувано на 16.07.24 в 17:35
Архив

Във Варна и региона ситуацията с пожарите е овладяна

В гората до район "Владислав Варненчик" във Варна, която горя през изминалите дни, има задимяване, там има екип от Горското стопанство и не се налага дежурство от пожарната. Напълно овладян е и пожарът, възникнал в смесена гора и храсти в района след Побити камъни, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Във Варна и региона ситуацията с..

публикувано на 16.07.24 в 16:53

Прекъсват сигнала на Радио Варна заради ремонт на предавател

На 19 юли, петък, в Провадия/Рояк, във връзка с възстановяване на ремонтиран предавател за Радио Варна, ще има прекъсване на услугата до 15 минути между 11 и 12 часа.  Няма да има прекъсване по време на Обедния осведомителен бюлетин.

публикувано на 16.07.24 в 16:19

Червен код утре, в части от област Варна температурата ще достигне 41 градуса

Червен код за опасни горещини в почти цялата страна обявиха от Националния институт по метеорология и хидрология за утрешния ден. Предупреждението на метеоролозите е в сила и за части от област Варна. Само в най-крайните райони край морето ще бъде в сила оранжев код.  През нощта ще е предимно ясно със слаб северен вятър. Минимални температури между..

публикувано на 16.07.24 в 15:47