Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Боряна Димитрова: Глухите деца изучават българския като чужд език

Център за подкрепящо образование за деца с увреден слух ще отвори врати във Варна за Деня на народните будители - 1-ви ноември. Инициативата е на техните чуващи родители, които търсят начини да подобрят качеството на живот и учене на своите деца. В Центъра децата ще имат занимания, които ще има помагат да се справят в училище и те и семействата им да научат жестомимичен език, защото във Варна такова обучение липсва. Чуващи родители на глухи деца, които се сблъскват с проблема инициираха създаването на Центъра за подкрепящо обучение.

Във Варна има 34 деца и младежи до 16 г. с увреден слух, сподели за Радио Варна Боряна Димитрова, майка на 5-годишно глухо дете. В резултат на работата със сурдопедагог синът ѝ проговаря, но тепърва му предстои справяне с предизвикателствата в общообразователното училище.

Затова Боряна Димитрова поема инициативата за създаване на Центъра и ръководството на сформираното за целта Сдружение за деца с увреден слух във Варна, което ще работи за набиране на средства.

Бъдещият Център за подкрепящо обучение за деца със слухов дефицит ще ще играе роля и на социално място, където родителите на тези деца ще споделят информация, ще търсят решения и ще създават възможности.

В предаването „На светло” днес Боряна Димитрова и специалният педагог, който ще работи с децата в Центъра Илияна Николова разказаха още:

От 23-и до 29-и  септември е Международната седмица на глухите, а мотото за 2019 г. е: "Ролята на жестомимичния език за интеграцията на хората със слухови проблеми в обществото".
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мая Танева: Ултрамаратоните са прекрасен начин да поддържаш форма и да се срещаш с природата

Ултрамаратоните стават все по-популярни. Както каза наскоро за Радио Варна съорганизаторът на „Персенк Ултра” Иван Димитров, при първата обиколка на Витоша е имало четиресет бегачи. На последното – десет пъти повече. А и днес, във времена на социална дистанция, пробягването на 100-150 километра по пресечен терен със сигурност дистанцира. Мая..

публикувано на 26.01.21 в 10:48

Даниел от Чили, който говорейки за България вече отдавна казва "ние"

Емигрантите у нас са все още остават подценен пазар. Според статистиката преди пандемията, у нас преди около 12 месеца живееха постоянно между 150 и 160 хил. емигранти от повече от 80 държави. Koлко от тях обаче са останали в България в последната година? Няма отговор на въпроса, но пък има и чужденци - предимно от страните от..

публикувано на 25.01.21 в 13:02

Бъдещи лекари, доброволци в ковид отделението в Девня: Трудните времена изискват по-рисковани действия

Трудните времена изискват по-рисковани действия, казва студентът по медицина 4 курс Стилиян Христов , който заедно със своите състуденти и приятели Георги Райков и Момчил Вилиянов , влязоха в ковид отделението в болницата в Девня , като доброволци.  Тримата учат за лекари в Медицинския университет във Варна , споделят, че са нямали и капка..

обновено на 22.01.21 в 13:58

Варненка издава тайните на вкусния домашен шоколад

Йоана Иванова има изкусително хоби  - приготвя домашен шоколад за близки и приятели за различни поводи. Сладките изкушения имат най-различни форми, а в състава им сладкарката по душа добавя разнообразни вкусове. С нея разговаря Олга Добрева дни преди коледните празници.  Съвсем любителски започнах с направата на шоколад, разказва Йоана. Лека..

публикувано на 21.01.21 в 09:31

Излезе лимитирано издание на „Записките“ по първообраза от 1884, 1887 и 1892 година

Тритомникът се издава по случай 170-годишнината от рождението на Захарий Стоянов. Научната редакция и бележките са на литературоведа проф.  Иван Русков , ръководител на Катедра „История на литературата и сравнително литературознание“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Книгата излиза от варненското издателство LiterNet,..

публикувано на 20.01.21 в 10:10

Монети или как да станем финансово грамотни чрез игра

Monety - така се нарича най-новата опция за обучаване в основно финансови понятия в България. Настолна игра, която цели да ограмоти финансово децата, но и родителите у нас. Зад стартъпа , който само преди броени дни извади, че дори почти успя и да реализира първия тираж, стоят няколко души с различен опит и умения, но всички те обединени от идеята, че..

обновено на 18.01.21 в 14:27

Режисьорът Пламен Марков: Театърът предизвиква асоциации извън преките си намерения

„Отело“ от Шекспир е част от програмата за 100-годишния юбилей на Варненския театър. Един многопластов прочит на вечния сюжет за любовта, ревността и предателството, който изтъкнатият режисьор Пламен Марков превръща във вълнуващо и неочаквано представление. Това е едва третата постановка в историята на театъра. Тя идва почти век след първата на Стоян..

публикувано на 17.01.21 в 13:29