Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази година средствата за кино са 14,5 милиона лева

През следващата година в подкрепа на кинопроизводството у нас ще влезе в сила система от стимули,които да привличат продуценти и режисьори да снимат филми  у нас. Това заяви министърът на културата Боил Банов, който инспектира разкопките в Солницата-Провадия.

Средствата за кино през тази година са увеличени с милион и половина и са 14,5 милиона, каза още Банов  (подробности - в прикачения звуков файл).



Министърът на културата ще открие 37-то издание на  фестивала на българския игрален филм "Златна роза" тази вечер във Варна.

По-рано в Балчик той се включи в семинар с 23-ма директори на училищата по  изкуства  в страната (на снимката). Министерството на културата ще създаде фонд за финансиране на майсторски класове и срещи с културни дейци в тези училища, стана ясно там. Взето е и решение директорите на училищата за култура и изкуства да променят правилниците си за кандидатстване на преподаватели, за да се осигури по-лесен достъп за хората на изкуството до образователните структури.

Министърът на културата Боил Банов заяви, че водещи при избора на педагози трябва да са качествата и възможностите на един преподавател, а не спазването на остарели процедури.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

На първо четене: НС наложи пълна забрана върху продажбата на райски газ

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за здравето, с които се налага пълна забрана върху продажбата, включително онлайн, на райски газ (диазотeн оксид) и пълнители за него на физически лица без оглед на възрастта им, предаде БНР.  Остава разрешена само продажбата за юридически лица за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост..

публикувано на 31.07.24 в 15:55
Завод

Авария във военния завод в Костенец, уточняват размера на щетите

Снаряд е избухнал в държавното предприятие "Терем - Цар Самуил" в Костенец. Инцидентът е станал малко след 14 часа днес. Пострадали няма, нанесени са материални щети. Изпълнителният директор на "Терем-холдинг“ ЕАД Калин Димитров съобщи, че няма опасност за хората. От Министерство на отбраната определиха инцидента като "възникнала производствена..

публикувано на 31.07.24 в 15:45

Във Варна арестуваха 33-годишен журналист на свободна практика за обиди срещу полицай

Служители на Първо Рaйонно управление на полицията във Варна са задържали 33-годишен жител на Велико Търново, журналист на свободна практика, нападнал вербално полицай, който проверявал сигнали за неправилно паркиран автомобил на улица "Струга". Задържаният бил приятел на собственика на автомобила и обиждал и извикания на място патрулен екип.  С..

публикувано на 31.07.24 в 15:17

И днес ще протестират срещу спрения светофар във Варна

Протестът срещу спирането на светофара след кръговото кръстовище на "Почивка" продължава и днес. За втора поредна вечер ще бъде затворен магистралният път "Варна - Златни пясъци", съобщиха за Радио Варна участници в протеста. Спонтанен протест заради спрян светофар след кръговото на "Почивка" към курортите Тази сутрин в 8.45 часа колоната от..

публикувано на 31.07.24 в 15:00

В Добрич създават Фонд за подпомагане лечението на деца, страдащи от редки заболявания

Общинските съветници в Добрич одобриха предложение за създаването на Фонд за подпомагане лечението на деца. Инициативата за създаването му идва от групата съветници на „Възраждане“ в местния парламент. Целта на фонда е да бъдат финансирани деца от общината, страдащи от редки заболявания. Фондът за подпомагане лечението на деца от община Добрич ще..

публикувано на 31.07.24 в 14:41

Една година от встъпването в длъжност: Областният управител на Варна с отчет за управлението си

Областният управител на Варна проф. Андрияна Андреева представи отчет на работата си за първата година от управлението на Областната администрация.  Създаване на екосистема на доверие, в която всички заинтересовани институции, от държавата и от местната власт в областта, да работят в полза и в интерес на хората. Това е основната и най-голяма цел на..

публикувано на 31.07.24 в 14:35

Народното събрание одобри окончателно актуализацията на бюджета

Народното събрание одобри окончателно актуализацията на държавния бюджет, с която общините ще получат допълнителни суми за свои проекти, предаде БНР. Кметовете на големите градове с районно деление да могат да делегират на районните кметове възлагането и изпълнението на проекти. Спор предизвика искането на депутатите от „Възраждане“, БСП и..

публикувано на 31.07.24 в 14:08