Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. Юлиан Ревалски:

БАН иска 20% по-високо заплащане на труда на учените

БАН чества 150 години от основаването си

2
Юлиан Ревалски
Снимка: БГНЕС

Българската академия на науките чества днес 150 години от основаването си. Най-голямата научна организация у нас е правоприемник на учреденото на 12-и октомври 1869 година в румънския град Браила Българско книжовно дружество.

Тържествата започнаха тази сутрин с изложба на Моста на влюбените на НДК, която показва постиженията на научните звена на БАН. Довечера млади учени ще бъдат наградени за своите постижения в научната област, в която работят. 

Финансирането - основен проблем

Финансирането на научните изследвания е основен проблем, каза в интервю за предаването „12+3“ председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски:

„Голяма част от изследванията, които се правят, имат нужда от съвременна инфраструктура, която е скъпа. Освен това тя после изисква поддръжка. За да се извършват някакви изследвания, са необходими определени материали, които също са скъпи. От друга страна е факторът заплащане на труда на учените“.

Той подчерта, че началната средна заплата в БАН е ниска – от порядъка на 800 лв.: "Към нея се добавят докторските и прослуженото време. Базовите заплати не са високи. Има доста колеги, които работят по допълнителни проекти, откъдето е възможно да се повиши възнаграждението, но те са с определен период на действие“. 

По думите му обаче в последните 2 години има подобрение в това отношение:

„2018 г. беше първата година, в която имаме по-голям бюджет от 2009 г. 10 години имаше недофинансиране, което се отрази на БАН и в голяма степен демотивираше учените. Сега тенденцията се е обърнала. Усещаме разбиране от институциите, но това трябва да продължи със същите темпове“.

БАН иска 20% увеличение на заплащането на труда

БАН предлага трудът на учените да се обвърже със средната заплата, но засега няма индикации това да се случи. Затова в момента се борим за солидно увеличение по отношение на процентите, за да може трудът на учения също да бъде адекватно заплатен, каза акад. Ревалски и уточни:

„Смятаме, че най-малко едно 20% би трябва да е увеличението на труда, за да се обере недофинансирането през годините“.

Акад. Ревалски посочи като най-голямо предизвикателство пред Академията да запази хората си и да привлече и задържи младите. По думите му след 5-6 години БАН ще загуби около 700 – 800 учени по чисто биологически причини.

Поредица от специални събития за годишнината

По повод годишнината БНБ пусна в обръщение сребърна възпоменателна монета. Предстои валидирането на пощенска марка и провеждането на поредица от специални събития, сред които са дни на отворените врати в институтите на Академията, научни конференции, семинари.

Кулминацията е тържествен концерт спектакъл, който ще се състои на 12-и октомври в зала 1 на НДК. На тази дата музеите и ботаническата градина на БАН ще бъдат с вход свободен за посетителите.

По повод годишнината в студиото на предаването „Преди всички“ гостуваха д-р Янко Николов от Института по астрономия и гл. асистент д-р Петя Илиева – Тричкова от Института за изследване на обществата и знанието. 

Повече по темата можете да чуете в звуковите файлове. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Утре 35 градуса във Варна

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Минимални температури между 18° и 23°, по носовете до 26°. Утре ще се запази слънчево и горещо. Ще духа до умерен вятър от североизточна четвърт. Максималните температури във вътрешността ще достигат 36°-41°, само по крайбрежието ще са малко по-ниски между 31° и 36°. За Варна минимална температура..

публикувано на 14.07.24 в 15:40
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Китай и Русия проведоха съвместен военен патрул в Тихия океан

Китай и Русия проведоха съвместно военноморско патрулиране в северната и западната част на Тихия океан, съобщи Министерството на отбраната на Пекин, цитирано от АФП. От министерството заявиха, че учението не е било насочено срещу никоя друга държава. Двете..

публикувано на 14.07.24 в 15:37
Пожар

Движението по АМ "Хемус" се пренасочва през Комитово ханче заради пожар до Слънчево

Голям пожар от двете страни на магистрала „Хемус” край Варна Пожар в сухи треви и иглолистна гора е възникнал до пътя за село Слънчево, община Аксаково. Четири екипа на Пожарната са на мястото. Движението по магистрала "Хемус" се пренасочва  през Комитово ханче заради разрастването на пожара -съобщиха от Областната дирекция на..

публикувано на 14.07.24 в 15:19

Ограничение на скоростта искат в село Езерово

Кметът на село Езерово, община Белослав, Магдалена Ганева заяви, че трябва спешно да се поставят ограничители на скоростта на тежкотоварните камиони и колите, които минават покрай къщите на жителите на населеното място с опасно висока скорост, предизвикват напуквания на стените и пътно-транспортни произшествия.  Припомням, че жителите на..

публикувано на 14.07.24 в 14:58

Трафик към Слънчев бряг

След село Баня посока Слънчев бряг има аварирал автобус, който затруднява движението и в двете посоки. Това предаде репортер на Радио Варна.  В посока Слънчев бряг колоната едва се движи. В посока Обзор също има аварирал автомобил .

публикувано на 14.07.24 в 13:26
Сградата на правителството в Скопие

Горски пожари и гореща вълна: Скопие обяви кризисно положение

7 горски пожара обхванаха Северна Македония, съобщиха официални лица, което накара правителството да обяви кризисна ситуация. По време на извънредно заседание на правителството през нощта, депутатите обявиха кризисна ситуация - без да призоват за извънредно положение - "поради зачестилите случаи на..

публикувано на 14.07.24 в 13:12

Спецоперация на ГДБОП в Свети Влас, има задържани

При спецакция на ГДБОП са иззети марихуана, кокаин и пари. Задържани са трима души, съобщиха от полицията Специализираната операция на територията на При спецакция на ГДБОП са иззети марихуана, кокаин и пари. Задържани са трима души, съобщиха от полицията Специализираната операция на територията на Свети Влас е реализирана от служители на ГД..

публикувано на 14.07.24 в 12:56