Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Колко часа сме седнали и вървим ли пеш ще ни питат от НСИ

Снимка: endava.com

Колко често вървим пеш, пием ли хранителни добавки и енергийни напитки – това са част от въпросите в Изследването „Европейско здравно интервю 2019“. То започва през октомври и ще продължи до декември в Европа, вкл. в България. У нас то ще е трето по ред в рамките на членството ни , след тези през 2008 и 2015 г. Това проучване се провежда на пет години по единен въпросник във всички държави-членки.

„Данните са потребни както за здравната служба на ЕС, така и за България като цяло, защото може да се види статуса на българското население, вкл.вредни хранителни и др.навици”, отбеляза за Радио Варна директорът на Териториално статистическо бюро „Североизток“ Деян Славов.  Той подчерта, че анкетьорът на НСИ след като се представи трябва да предостави на анкетирания писмо, подписано лично от председателя на НСИ. В него е обяснено за какво е изследването и какви са правата на анкетирания. Това писмо се дава на всяко едно домакинство, което бива посетено, отбеляза още Славов в интервю за предаването „Новият ден”.

В анкетното изследване „Европейско здравно интервю 2019“ са включени 5 050 домакинства от цялата страна.

В област Варна специално обучените анкетьори ще посетят 376 домакинства в населените места: Варна, Аксаково, Девня, Долни Чифлик, Провадия, Суворово, Венелин, Добротич, Звездица, Медовец, Орешак и Чернево.

Провеждане му е определено в Регламент (ЕС) No255 от 19.02.2018 г. на Комисията за прилагане на Регламент (ЕО) No 1338/2008 по отношение на статистическите данни, основани на Европейската система за здравни интервюта (EHIS). По време на изследването се спазват изискванията на европейското и националното законодателство.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Борбата за живота на Ултрон продължава 18 дни

Черният лешояд Ултрон - жертва на бракониери

Черният лешояд Ултрон е бил убит от бракониери, съобщи природозащитната организация "Зелени Балкани". В този много рядък мъжки екземпляр бе заложена надеждата да допринесе за завръщането на защитения вид в България като създаде първата гнездяща двойка, добавят от организацията. Видът се счита за изчезнал като гнездящ в България от 100 г. В Испания и в..

обновено на 27.05.20 в 10:25

Вече може да летим до Гърция

Гърция отваря въздушната си граница с България Днес Гърция навлиза в нов етап от разхлабване на мерките срещу коронавируса, след като страната обяви поетапно отваряне на въздушните си граници. В сряда, четвъртък и петък ще се осъществят първите планирани от и за България полети. Още няколко..

публикувано на 27.05.20 в 09:27

Националните кръгове на олимпиадите се провеждат днес и утре

При засилени мерки за дистанция и дезинфекция днес и утре ще се проведат националните кръгове на олимпиадите, които бяха отложени заради коронавируса, съобщиха от Министерството на образованието и науката. От 8 часа днес ще се проведе националният кръг на олимпиадите по „Математика“, „Химия и опазване на околната среда“, „География и..

публикувано на 27.05.20 в 09:26

Фирми за туристически превоз настояват за 150 млн. лева финансова помощ

Министърът на транспорта Росен Желязков и представителите на фирмите за туристически превоз ще проведат разговори днес. Основно настояване на бранша е да се окаже спешна финансова подкрепа на сектора в размер на 150 милиона лева, необходими зна фирмите от бранша да възстановят загубите от спряната покрай..

публикувано на 27.05.20 в 09:24
Драматичен театър - Варна

Отпадат част от мерките, въведени заради Covid-19

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която отпадат част от мерките, въведени заради Covid-19. Това съобщиха  от министерството на здравеопазването. Съгласно заповедта , считано от 26 май, се разрешават културно-развлекателни мероприятия (театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и..

публикувано на 27.05.20 в 08:33

Сайт събира инвестиционните предложения в зони по "НАТУРА 2000"

Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ подготвя онлайн система, която да визуализира всички инвестиционни предложения в зони, които са близки или попадат в "НАТУРА 2000”. Очаква се системата да бъде публикувана през септември, съобщи Ирина Матеева от БДЗП. Това се налага заради множеството издавани актове и трудното търсене на..

публикувано на 27.05.20 в 07:54
Урсула фон дер Лайен

Урсула Фон дер Лайен ще представи план за възстановяване на Европа

Днес Урсула фон дер Лайен ще предложи приблизително един трилион евро фонд за възстановяване на европейските икономики след пандемията от коронавируса, но ще трябва да спечели подкрепата на скептично настроените страни-членки. Световното огнище на коронавирус вкара..

публикувано на 27.05.20 в 06:27