Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Учени: Замърсеният въздух води до косопад

Снимка: Архив

Високото ниво на замърсяване на въздуха сериозно увеличава риска от косопад и в крайна сметка може да доведе дори до оплешивяване. До този извод са стигнали корейски учени, които споделиха резултатите от свое изследване на конгрес на Европейската академия по дерматология и венерология, предаде ТАСС.

Те предположили, че намиращите се във въздуха фини частици влияят негативно на човешката коса като снижават количеството на четирите основни белтъци, които отговорят за растежа и здравината на косата. За потвърждаване на своята хипотеза те провели експеримент, резултатите от който показали, че догадката им е в правилна насока.

Колкото по-високо е замърсяването на въздуха, толкова повече намалява количеството на протеини в клетките.

Според учените хората, живеещи в големи градове или недалеч от промишлени предприятия, са изложени на по-голям риск от оплешивяване. 


ВИЖТЕ ОЩЕ
Време за детство, време за ваканция

Школите и занималните за деца отварят врати от 1 юни

Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 1 юни е разрешено отново да се провеждат всички извънкласни дейности с деца в занимални, клубове, центрове и школи при определените в документа условия. Как се подготвят във Варна, как ще спазват противоепидемичните мерки за дистанция и дезинфекция, как ще обяснят на децата за очакваното от..

обновено на 28.05.20 в 19:00
Илюстрация: Георги Цветков

Котка се излекува от коронавирус

Котката Папий се възстанови, след като се зарази с новия коронавирус във Франция , съобщи Ройтерс. Папий, която е на девет години, е първият известен случай на домашен любимец, заразен с новия коронавирус във Франция. В света има още няколко случая. Най-вероятно Папий се е заразила от собствениците си, които са се разболели от Ковид-19...

публикувано на 28.05.20 в 18:03
Инициативата

"Чети във влака" - една кампания на БДЖ за модерните четящи хора

БДЖ, съвместно с български издателства, стартира кампанията "Чети във влака" с цел да стимулира четенето на книги по един модерен начин. Всички пътници, които притежават смарт устройства, могат да се докоснат до нови светове по време на пътуването си чрез магията на електронните книги. За Радио Варна на въпроси за акцентите в..

публикувано на 28.05.20 в 15:00

Спасовден - празникът на село Църква

Открай време Спасовден е празник на балчишкото село Църква. Селището е известно с четвъртото по големина в света находище на манганова руда, с лековития си извор, красива природа. Тази година масови прояви за празника няма заради мерките срещу разпространение на COVID-19, съобщи кметският наместник Калин Калчев. Затова поздравът към..

публикувано на 28.05.20 в 13:28

Българите пак ще пътуват

На 63 на сто /63,7 на сто/ от българите планират да пътуват веднага след отпадане на ограниченията или най-много месец-два след това. 65,6 на сто ще пътуват толкова често, колкото преди пандемията, а 10,5 на сто - дори повече. Данните са от проучване на Иван Иванов и доц. Мая Иванова от Висшето училище по мениджмънт във Варна и..

публикувано на 28.05.20 в 13:04
Почистват плакати с демонични образи, разлепени във Варна

Почистват от грозотиите на объркана варненка

По време на епидемията малцината варненци, които излизаха из града, се слисваха от разлепени плакати с дяволския образ и демонични послания. Разлепени листи може да се видят на много места в града по подлези, стълбове, върху табели и др. Появата им предизвиква вълна от коментари в социалните мрежи. Материалите винаги са залепени нависоко,..

публикувано на 28.05.20 в 12:05

Фестивалът на цацата в Кранево – отложен

Организаторите на Фестивал на цацата в Кранево взеха решение да отложат провеждането му за 2021 г. Предвидените дати за тази година бяха 12, 13 и 14 юни. Фестивалът се отлага след обстоен анализ на ситуацията в момента, предизвикана от пандемията и COVID-19. Чуйте повече в репортажа на кореспондента ни в Балчик Албена Иванова:..

публикувано на 28.05.20 в 11:06