Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училище на бъдещето в Генерал Тошево

Професионалната гимназия по земеделие „Тодор Рачински“ в Генерал Тошево от тази учебна година предлага едно наистина ново, модерно и интересно образование. Децата се обучават на чинове със снимки на видни българи – писатели, революционери, владетели, личности, както и на географски карти, известни цитати и исторически събития. Всеки кабинет е тематично обзаведен и украсен, учениците и техните преподаватели разчитат на интерактивни дъски и нов дигитален начин на преподаване и изпитване. В училището се обучават 272-ма младежи, средната възраст на учителския състав е 35 години. Чия е идеята за проманата на училището и как децата и техните родители посрещат промените от тази учебна година чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова.

Така започват часовете по литература от началото на тази учебна година в гимназия „Тодор Рачински” в Генерал Тошево. Идеята образите на възрожденците да бъдат сред децата не е спонтанна, споделя филологът и директор на първата иновативна гимназия в България Кристияна Иванова.


А този пламък, за който Кристияна Иванова говори, е факт и той се вижда у всеки ученик във всяка класна стая в професионалната гимназия „Тодор Рачински“.

Промяната в отношението на децата към училището им и към образователния процес наблюдават и техните родители. Елена Недялкова и Галина Желязкова споделят, че идеята за обновяването и то точно по този начин на училището е невероятна.

Директорът на гимназията „Тодор Рачински“ Кристияна Иванова допълва, че това е първият подобен ремонт, възложен от страна на Министерството на образованието и науката.

Гордост на училището са не само материалните нововъдения, но и броят на учениците в него – 272-ма, като през тази година за обучение именно тук са кандидатствали деца и от Добрич. Учудващ и радостен е и фактът, че средната възраст на преподавателите е 35 години.









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Велобиблиотека отново тръгва във Варна

Атрактивната и иновативна библиотечна услуга велобиблиотека отново ще зарадва читателите във Варна. Още тази сряда - 14 август, велобиблиотеката ще бъде в Морската градина до Детския кът, съобщават от Регионалната библиотека "Пенчо Славейков"  Можете да заявите желаните книги на сайта www.libvar.bg , уточняват оттам.

публикувано на 12.08.24 в 16:22

Световен ден на слона: 12 невероятни факта за най-големите сухоземни животни в света

Слоновете играят жизненоважна роля в своите екосистеми и допринасят за туризма и доходите на общностите в много региони. За жалост, с едва 40 000-50 000 останали в дивата природа екземпляри, видът е класифициран като застрашен. За да отбележим световния ден на слона, дата посветена на опазването и защитата на това прекрасно животно, ето 12 факта за..

публикувано на 12.08.24 в 13:29

Изложба, посветена на модните тенденции у нас преди 100 г., представя Държавният архив във Варна

Изложба от фотографии и оригинални документи „Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в.“ ще бъде открита в 17:00 ч. в сградата на Държавен архив - Варна. „Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в." включва над 120 снимки, които проследяват промяната в облеклото и..

публикувано на 12.08.24 в 07:51

Фестивалът на хвърчилата ще е във Варна на 24 и 25 август

Международният фестивал на хвърчилата и тази година ще оцвети лятото у нас. Гостуващите въздушни артисти от страната и чужбина ще обходят цялото наше черноморско крайбрежие от юг на север, следвайки черноморския прелетен път на птиците "Виа понтика". Ще има атрактивни демонстрации в Синеморец, Варвара, Приморско, Варна, Албена и Шабла...

публикувано на 11.08.24 в 16:20

Магията на антиките

Старинен ценен или рядък предмет, обект на колекционерски интерес. Това е определението за антика, което може да намерите в българския тълковен речник. Обикновено това са неща, които показват някаква степен на майсторство. Колекционирането на подобни предмети е огромна страст за мнозина. Докосването до нещо изработено преди десетки и стотици години..

публикувано на 11.08.24 в 10:00

Безплатни наблюдения в астрономическата обсерватория в Камен бряг

Огромен интерес към Астрономическата обсерватория в с. Камен бряг, отчитат от Историческия музей в Каварна. Обсерваторията беше отворена през месец август 2023 г. в изпълнение на българо-румънски проект. Наблюденията в нея са безплатни. Астрономическата обсерватория е разположена в двора на кметството в центъра на крайморското село,..

публикувано на 10.08.24 в 14:21

„Джаз до морето“ в село Езерец

За шеста поредна година тази вечер в село Езерец ще се проведе музикалният фестивал „Джаз до морето“. Арт директор на събитието и негов организатор е пианистката Павлета Проданова. На сцената в крайморското село ще се качат музиканти от България и чужбина. Отдалечеността на село Езерец, намиращо се почти в най-северната точка на Българското..

публикувано на 10.08.24 в 10:10