Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Училище на бъдещето в Генерал Тошево

Професионалната гимназия по земеделие „Тодор Рачински“ в Генерал Тошево от тази учебна година предлага едно наистина ново, модерно и интересно образование. Децата се обучават на чинове със снимки на видни българи – писатели, революционери, владетели, личности, както и на географски карти, известни цитати и исторически събития. Всеки кабинет е тематично обзаведен и украсен, учениците и техните преподаватели разчитат на интерактивни дъски и нов дигитален начин на преподаване и изпитване. В училището се обучават 272-ма младежи, средната възраст на учителския състав е 35 години. Чия е идеята за проманата на училището и как децата и техните родители посрещат промените от тази учебна година чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова.

Така започват часовете по литература от началото на тази учебна година в гимназия „Тодор Рачински” в Генерал Тошево. Идеята образите на възрожденците да бъдат сред децата не е спонтанна, споделя филологът и директор на първата иновативна гимназия в България Кристияна Иванова.


А този пламък, за който Кристияна Иванова говори, е факт и той се вижда у всеки ученик във всяка класна стая в професионалната гимназия „Тодор Рачински“.

Промяната в отношението на децата към училището им и към образователния процес наблюдават и техните родители. Елена Недялкова и Галина Желязкова споделят, че идеята за обновяването и то точно по този начин на училището е невероятна.

Директорът на гимназията „Тодор Рачински“ Кристияна Иванова допълва, че това е първият подобен ремонт, възложен от страна на Министерството на образованието и науката.

Гордост на училището са не само материалните нововъдения, но и броят на учениците в него – 272-ма, като през тази година за обучение именно тук са кандидатствали деца и от Добрич. Учудващ и радостен е и фактът, че средната възраст на преподавателите е 35 години.ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветана Паскалева: Децата на Карабах се раждаха под бомбите

За нова ескалация на насилието между Армения и Азербайджан, по повод сепаратистката област Нагорни Карабах, информират световните агенции. Двете страни съобщиха за цивилни и военни жертви при тежки сражения и си отправиха взаимни обвинения за това коя е нападнала първа. В Нагорни Карабах е обявено военно положение и се прави пълна мобилизация на..

публикувано на 27.09.20 в 14:36

Швейцарците гласуват и за лова на вълци

Швейцарците гласуват днес на пет референдума по разнородни въпроси, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. На първо място те се произнасят по ново предложение за ограничаване на броя на гражданите на Европейския съюз, имащи право да живеят и работят в страната им. Всенародното допитване е по инициатива на популистка партия, настояваща..

публикувано на 27.09.20 в 10:43

Петък - най-опасният ден за пътуване, най-безопасно е в неделя

Най-много тежки пътни инциденти в България настъпват в петък. Това показва анализът на пътния травматизъм за последните 10 години. Данните бяха съобщени от заместник-председателя на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева. „Всяка година по над 1000 инцидента със загинали и ранени настъпват в последния..

публикувано на 26.09.20 в 15:09

Какво не трябва да правите и какво не трябва да пропускате в Добрич

Днес е 25 септември - празникът на Добрич. По този повод реших да ви кажа какво не трябва да правите и какво не трябва да пропускате, ако се озовете в столицата на Добруджа /поне според мен/. Не пропускайте да опитате варените гевреци от „Стария Добрич“. Вярно, че не са като една време, но все пак са си вкусни. И така сте в този..

публикувано на 25.09.20 в 12:51
мотористи

Мото обществото във Варна с кръводарителска акция на 26 септември

20 града потвърдиха участие в тазгодишното отбелязване на Деня в памет на загиналите мотористи и в подкрепа на пострадалите мотоциклетисти. На 27 септември 2020 г. в 12.00 часа всички заедно ще се съберат на Пантеона (Морската градина на Бургас) за отслужване на заупокойна молитва. В морската ни столица отбелязването на Деня ще..

публикувано на 25.09.20 в 07:35

Коприва вместо лекарства

Копривата е истински естествен лечител. Благодарение на полезните си свойства, тя е универсално лекарство за много заболявания. Нищо чудно, че народната поговорка гласи: „Наръч коприва замества седем лекари“. Копривата увеличава съдържанието на хемоглобин, помага..

публикувано на 25.09.20 в 07:06
СУ

"Заедно в час" с учител във Вълчи дол

Средното училище "Васил Левски" във Вълчи дол е едно от трите училища във Варненска област, в които за първа година ще преподават учители по програмата "Заедно в час". Преподавател на учениците от 5 до 12 клас  е Иван Чобанов по предметите Математика, Информационни технологии и Твоят свят, като последният предмет е само за дванайсетокласници. Иван..

публикувано на 24.09.20 в 11:21