Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Богатите в България - все по-богати

Снимка: архив

Министърът на финансите Владислав Горанов съобщи тези дни, че около 193 хиляди от 3.1 млн. данъкоплатци в България декларират за облагане месечен доход от около 4 600 евро или повече. В същото време средната заплата е малко над 600 евро, средната пенсия към 200 евро. Според статистиката заплащането в страната се увеличава и минималната работна заплата достигна 280 евро, но всъщност огромна част от хората имат изключително ниски доходи и близо половината работещи се осигуряват на минимална заплата. Според най-ново проучване на Евростат, цитирано от сайта „Инвестор“, неравенството в българското общество по отношение на доходите се задълбочава и страната е на първо място по отношение на разликата между доходите на най-богатите и най-бедните в обществото. Тази разлика расте с най-бързи темпове спрямо останалите членове в ЕС и към момента 20% от най-богатите в страната имат доходи 8,2 пъти по-големи от 20-те процента от най-бедните българи. Цифрите са шокиращи и дават повод за размисъл и няколко извода.

Пропастта в доходите между бедните и богатите се задълбочава, въпреки че в Конституцията на страната е записано, че България е социална държава. Това говори на първо място, че държавната политика в областта на доходите не изпълнява една от основните й цели да осигурява приемливи условия за живот на гражданите. Защото от около 1 млн. служители и работници в публичния сектор, малцина могат да кажат, че получават прилични възнаграждения. Дори медицинският персонал в държавните и общински болници тези дни активно протестира с искания за увеличаване на „мизерните“ според тях месечни възнаграждения.

В това, че има хора в страната, които получават европейски заплати и доходи, няма нищо лошо – работили са, работодателите им са имали успешен бизнес с достатъчно печалба за добри възнаграждения, направили са печеливши инвестиции на борсата или в други активи. Тази група от заможни хора е съставена преди всичко от работници и служители в частния сектор и въпреки тазгодишното увеличение от 10% на заплатите в публичния сектор, те си остават значително по-ниски, отколкото в частния бизнес.

Но не трябва все пак да се мисли, че властите не се интересуват от доходите на населението. Финансовият министър Владислав Горанов каза, че за следващата година е заложен нов ръст от 10%  на възнагражденията в публичния сектор. 2.5 млн. пенсионери получиха през юли 5.8% увеличение на пенсиите, за 2020 г. се очаква ново увеличение от 6,6%.

Всъщност проблемът с неравенството на доходите не е само български, наблюдава се почти навсякъде по света и тревожи международни организации като МВФ и Световната банка, ЕС (където 22.5% от населението е в графата „бедни“), политици, управници, икономисти и социолози. Защото т.нар. средна класа, тази, която трябва да е в сърцето и в основата на модерното общество, в много страни става все по-нестабилна, за сметка на широко разтворената ножица между заможните и неплатежоспособните слоеве от населението.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Рекорден брой и много качествени вина на Конкурса за домашно вино на Варна

Евгени Ангелов спечели първото място за производство на бяло вино на Двадесет и четвъртият Конкурс за домашно вино на Варна 2020. Той е наследстен производител и прави домашно вино от 15 години. Ангелов (на снимката вдясно) се надява да предаде тънкостите в направата на бяло вино, което и според технолози се прави по-трудно, на своите двама..

публикувано на 16.02.20 в 17:32

България не е уведомена официално за освобождаване на Васил Божков

Българското Външно министерство няма официална информацията за това дали Васил Божков е пуснат на свобода в Абу Даби, но посланикът ни там Богдан Коларов е отправил спешно запитване към властите – дали изнесената информация за пускането на бизнесмена е вярна. Това съобщиха от ведомството, след като стана ясно, че Божков е освободен от..

публикувано на 16.02.20 в 16:54

Седмицата започва със слънчево време

През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо, но след полунощ на места ще има условия за ниска слоеста облачност или мъгла. Минималните температури ще са от минус 2 до плюс 3 градуса. През деня ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от юг и югоизток. Максималните температури ще са между 8 и 13 градуса. Вълнение на..

публикувано на 16.02.20 в 16:48
Блок 302 във Владиславово след взрива

Още една жертва след взрива в блок 302

Увеличиха се жертвите при взрива от 13 януари във варненския квартал „Владиславово“. Тази сутрин е починала една от пострадалите при взрива, 80-годишната Ивана Проданова, съобщиха от групата за подкрепа на живеещите в блока – Заедно за блок 302, Владиславово. Възрастната жена беше в тежко състояние в реанимацията на Клиниката по..

публикувано на 16.02.20 в 15:10

122 хил. души остават без работа при затваряне на Мини „Марица Изток“

122 хил. души остават без работа при затваряне на Мини „Марица Изток“, това коментира на конференция лидерът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. По думите му, в глобален мащаб се води една търговска война, в която България отново е на губещата страна. Нищо хубаво не ни чака в цялата тази история със зелената сделка на ЕС., отбеляза Манолов...

публикувано на 16.02.20 в 14:32

Музиката е по-подходяща за събуждане от звъна на часовник

Учени твърдят, че мелодичната музика е по-подходяща за събуждане от звъна на часовник, защото се отразява по-добре на мозъка, съобщи в. "Мейл он сънди". Резките звуци на будилника увеличават умората сутрин, а музиката осигурява по подходящ начин прехода към будното състояние. "Мислим, че рязкото звънене на будилника може да прекъсне..

публикувано на 16.02.20 в 12:41

Община Варна и фондация ще решават проблема с популацията на бездомните кучета в града

Съвместна работа между частна организация и публичен партньор като община Варна ще решава проблема с популацията на кучетата в морската столица . Това обяви председателя на ОС Варна Тодор Балабанов. Пред Радио Варна той заяви, че Фондация Lucky Hunt Foundation която разполага с няколко много добри като условия за приют на бездомни животни,..

публикувано на 16.02.20 в 10:44