Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Български робот, който помага на хора с гръбначни наранявания да проходят, се бори за световно признание

| обновено на 18.01.21 в 11:31
4
Силвия Василева и Димитър Ортаков по време на работния процес.

Българският високотехнологичен стартъп I Rise Mechanics се бори за гласа на публиката в най-голямото независимо стартъп състезание в света. Гласуването вече е в ход, а победителите ще станат ясни на online събитие на 27 януари.

Сред множеството претенденти в общо деветте категории има двама български участници. Освен I Rise Mechanics, LAUNCHub Ventures претендира за инвеститор на годината.

Moже да подкрепите това българско изобретение в системата за гласуване, където българският стартъп, който дава свобода на хора с гръбначни увреждания, се съревновава със стартъп компании от цял свят. А че тяхното изобретение заслужава, е повече от сигурно.

Всяка година в света има между 250 и 500 хил. инцидента, които водят до обездвижване на долните крайници на различни хора. Средната възраст на пострадалите е 39 години и половина. Повечето от тях са физически активни и в работоспособна възраст. Една от тях е Силвия Василева, което преди около 7 години пада от дърво, наранява гърба си и това довежда до параплегия - увреждане на гръбначния мозък, което засяга движението и усещанията в краката.

Тъй като повечето от помощните средства за хора с гръбначни наранявания са предназначени само да ги преместят от седнало положение, но не и да насърчат някакво друго движение, съпругът на Силвия - Любомир Василев заедно с няколко приятели и съмишленици се захваща с разработката на устройство, което да ѝ позволи и да се изправя.Създава I Rise Mechanics 357.

Причината? Седналото положение не е типично за човека, а продължителният престой на човешкото тяло в инвалидна количка  води до неизбежни доживотни здравни проблеми като тромбоза на вените, инфекции на пикочните пътища, мускулни спазми, остеопороза, декубитални рани, хронична болка, дихателни увреждания и много други.

10 месеца след началото на проекта, през 2019 се появява OmniBot - революционeн български робот за хора с гръбначни увреждания.


Още разказва самата Силвия Василева.

Освен Силвия и съпругът ѝ, в екипа влизат още няколко души. Механик е Димитър Ортаков, познат и като механик на българския екипаж на Рали Дакар 2012 г.

Omnibot e първото по рода си изправящо помощно средство. Той може да се движи във всички посоки, включително и странично и осигурява изключително лесно прехвърляне от и към инвалидната количка, мебелите у дома и дори автомобил.

Екипът вече е патентовал робота си и се е съсредоточил върху започването на серийно производство.

Как работи "Омнибот" на практика може да видите и в следния клип.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ало, ало, Слънчице на турне в три града

Спектакъл със заглавието на една от най-популярните съвременни български  авторски песни за деца и възрастни „Ало, ало, Слънчице“ ще зарадва малчуганите във Варна, Шумен и Русе. Спектаклите са утре /събота/ от 17 часа в Русе, в неделя също от 17-сет в Шумен и във Варна на 8 март от 18 часа в Градската художествена галерия Повечето песни,..

обновено на 05.03.21 в 10:32

Час на чистотата обединява варненци

Всяка неделя в 11ч. доброволци се обединяват в обща кауза за час да почистят обществени места, които са силно замърсени. Инициативата "Час на чистотата" датира от 8 декември 2019г. с инициатор Анна Семенова. В почистването участват и много деца, защото според организаторите най-важно е примерът, който ние възрастните ще дадем.  Стефан Крачунов е един..

публикувано на 05.03.21 в 08:30

Театралната трупа "Ангели" от Долни чифлик

От края на 2019 година в Долни чифлик  функционира театрална трупа към Средното училище „Васил Левски“. Там се изявяват 19 деца от 5 до 9 клас. Ръководителката им не е много по-голяма от тях, на 18 години Мишел Девор вече е успяла да постави с трупата „Серафим“. Заради пандемията работата на школата е затруднена, но въпреки всичко любовта към..

публикувано на 04.03.21 в 12:55

Как изглежда географията на бирата в числа?

Най-скъпата бира в света се продава в Доха (Катар), със средна цена от 11,26 долара за една трета (33cl). Причината е въведеният стопроцентов данък през 2019 г. върху алкохолните напитки, който удвои цената алкохола само за един ден. Ислямската държава, където е необходимо специално разрешение за закупуване на алкохол, ще бъде домакин на..

публикувано на 04.03.21 в 10:50

Родолюбие отвъд границите на България

За първи път в историята Ниагарският водопад ще бъде осветен в цветовете на българския трибагреник по повод Националния празник на България. Светлинното шоу ще може да се наблюдава между 22:00 и 22:15 часа канадско време (05:00 – 05:15 часа в България), както от канадския бряг, така и от САЩ. То може да бъде проследено и на живо във..

публикувано на 03.03.21 в 13:36

Блок във Варна светна с цветовете на националния трибагреник

Блок във Варна светна с цветовете на на националния трибагреник. Живеещите във вход 3 на блок 205 в квартал "Кайсиева градина" са автори на много инициативи, свързани с подобряване на околната среда и украсата за празници.  Този път за Националния празник мъжете във входа са поставили на фасадата светлинна украса в цветовете на националното знаме,..

публикувано на 03.03.21 в 11:16

Честваме 143 години от Освобождението

България днес отбелязва националния си празник - Деня на Освобождението. Преди 143 години на днешата дата, 19 февруари по стар стил,  през 1878 г. Русия и Турция подписват предварителния Санстефански мирен договор, който предвижда възстановяването на Княжество България. Празникът за първи път  е отбелязан две години след подписването на договора - на..

публикувано на 03.03.21 в 09:00