Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да скочиш с парашут

7
На 4200 м над земята
Снимка: Таня Иванова




18 октомври е Денят на българския парашутист. На тази дата през 1944 г. легендарната Парашутна дружина от състава на Първа Българска армия участва за първи път в бойни действия в битката при Стражин. При жестоките боеве с нацистите само в този ден загиват 36 български парашутисти. Укрепената линия на войските на Третия райх, обаче, е пробита и така се открива пътят за настъпление.


Днес повечето от нас имаме щастието да познаваме войната само от книгите и филмите, а парашутизмът, наричан в съвремието по-често скайдайвинг, вече има и комерсиална страна. Срещу заплащане всеки може да полети със самолет, да скочи с инструктор и да изпита труднописуемото чувство при свободното падане, защото, както казват в дроп зоната край Радомир, “животът е твърде кратък за да не скочиш с парашут”.

Самолетът-готов за излитане


И така, след като Ви екипират и инструктират какво трябва и какво не трябва да правите (помни се лесно, а и да не запомните, дори нито едно от нещата да не направите, както трябва, инструкторът ще Ви приземи безпроблемно, защото всичко е под негов контрол), тогава се качвате с другите два тандема в малкия самолет. За десетина минути той ще набере 4200 метра височина - време, в което инструкторът ще ви закрепи здраво към себе си и ще ви инструктира отново. После вратата се отваря. Виждате облаците далече долу под краката си и осъзнавате, че сте на 4200 метра над земята, в самолет, но на отворена врата. Избутвате се с инструктора, както се седнали, до ръба на вратата, и... политате надолу - с 220-240 км/ч! Първите секунди са най-големият шок, защото сте дезориентирани и ако инстинктивно отворите уста, както направих аз, може дишането да се окаже доста трудно. Затова - усмивка (със затворена уста), главата назад и дишайте през носа, ще оцелеете! Това са Вашите 60 секунди свободно летене, които ще помните цял живот! 60 секунди усещане за абсолютна свобода!... През това време изминавате 3000 метра надолу, а после парашутът се отваря. Отваря се. Раницата на инструктора задължително има резервен, втори парашут, както и електронно устройство, което, ако никой не отвори първия и втория парашут, то само върши тази работа - така да се каже, двойно подсигуряване.


Миг преди скока


А когато парашутът се отвори, става тихо. Започвате да се реете за около 5 минути из въздуха и дори на стотици метри над земята Ви се струва, че сте в абсолютна безопасност. Но спирам дотук с описанието на чувството, защото то е индивидуално за всеки. Факт е, обаче, че всички се приземяват усмихнати, някои екзалтирани, крещящи от щастие дори. И да, приземяването е меко, все едно някой Ви е подал ръка елегантно да слезете от автомобил. Направихте го! Скочихте с парашут!...


Възможно е да имате известно неразположение, особено ако са се наложили някои маневри из въздуха, но то е минимално, а може и да го няма, особено ако сте спазили правилото да не идвате обилно нахранили се.

По-интересното идва след това - когато видите видеото и осъзнаете какво, всъщност, Ви се е случило. В следващите часове, дни и седмици със сигурност ще мислите много за това и с голяма вероятност ще искате някой ден да го преживеете отново. Защото животът е твърде кратък, за да не сбъдвате мечатите си!


---

Репортаж от дроп зоната край Радомир, с участието на един британец, две българки-рожденички, един тандемен инструктор, един самолет, двама пилоти, които са сред най-опитните ни парашутисти, и една дама, която прави съдбовни графици, можете да чуете в двата звукови файла. Снимки - в галерията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Пици за смет" в Добрич

Ресторантьори от Добрич организират кампания за почистване на града под наслов „Пици за смет“. В инициативата им се включва като партньор и Община Добрич. Целта е в седмицата преди Великден градът да стане по-чист и по-приятен за всички свои жители, а хората, решили да допринесат за това с труда си, ще бъдат наградени с безплатни пици.  Насловът на..

публикувано на 20.04.24 в 11:05
Котаракът Владислав

Кой е котаракът Владислав и къде живее?

Най-известният котарак в България безспорно е котаракът Гого, който живее в библиотеката в Пловдив. Подобна радост обаче имат и в кметството в район Владиславово във Варна. Котаракът живее в коридора на информационния център. Има си къщичка от кашони на която пише „Котешката къща на Владислав“. Има и други екстри – купички за вода и храна и..

публикувано на 20.04.24 в 07:30

Варна ще отбележи 148 години от избухването на Априлското въстание

Варна ще отбележи 148-годишнината от избухването на Априлското въстание с общоградското поклонение пред паметника на Георги Бенковски в Морската градина. Събитието ще бъде на 20 април, събота, от 10 часа , и ще бъде съпроводено с военен ритуал по полагане на венци и цветя и заупокойна молитва за загиналите герои. Организатори на общоградското..

публикувано на 19.04.24 в 11:24

Доброволци към пожарната се събират в Белослав

Доброволните формирования за действие при бедствия, аварии, пожари и извънредни ситуации, създадени към общинските центрове във Варненска област, провеждат областен преглед в Белослав. Организатори на прегледа, който започва в 9 часа, са Районната служба " Пожарна безопасност и защита на населението" във Варна и кмета на Белослав инж. Деян Иванов...

публикувано на 19.04.24 в 08:36

Фестивал "Зелена Варна" ще се проведе тази събота

По повод "Деня на Земята" 22 април еко организации ще проведат еднодневен фестивал „Зелена Варна“. На него ще бъдат представени устойчиви практики за по-чиста околна среда, приложни техники, ще има работилници,   размяна на дрехи и книги за всички възрасти и лекции с екологична насоченост. За първи път се организира и размяна на семена на..

публикувано на 19.04.24 в 07:59

Предстои авто-мото изложбата "Ние сме България" този уикенд

Предстоящото авто-мото събитие „Ние сме България“ представлява вълнуващо изложение на автомобили, брандирани със символите и цветовете на България . Уникално по своя формат, събитието e своеобразен празник не само на българското наследство и култура, но и на националната гордост. Единствена по рода си, автомобилната изложба- конкурс ще..

публикувано на 18.04.24 в 14:28

Ученици от Добрич организират книжен благотворителен базар в подкрепа на онкоболни

Училищната общност на Профилираната гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев“ в Добрич организират поредната си благотворителна кампания. За своя кауза тази година те са избрали „Дом за онкоболни“ във Варна. През пролетната ваканция ученици, учители и родители посещават дома за първи път и помагат в пролетното му почистване и облагородяване..

публикувано на 18.04.24 в 11:24