Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежите от БЧК-Варна: Щастливци сме, че сме способни да помагаме на много хора

Нурхан Фехим и Тодор Тачев са двама младежи, отдадени на доброволчеството. Нурхан е щатен специалист “Младежка дейност” в Областния съвет на Българския червен кръст във Варна, а Тодор - доброволец и член на младежкия авариен екип към структурата. Единият е студент в Медицинския университет, а другият - десетокласник във Варненското средно училище с езиково обучение "Александър С. Пушкин".

"Всяка една нова година темата за доброволчеството навлиза в ежедневието на нас, младите. До голяма степен се забелязва ръст на доброволците през годините", акцентира Тодор Тачев. Първият печат в членската му книжка е бит през 2017 година, интересува се тясно от първата помощ и иска да следва медицина, след като завърши училище. "Младежкият авариен екип е доброволческо формирование към БМЧК. Занимаваме се с превенция на последствията след бедствия, аварии и катастрофи, както и с обучения по първа помощ по училища. Целим да запознаем населението с опасностите и да подготвим хората за такива случаи. Чрез хуманизъм - към мир и приятелство, това е мото, което се наложи в близките години. Чувствам се удовлетворен и изключително щастлив, че съм способен да помагам на много хора. Чувствам, че времето, което отделям, не е загубено", допълни Тодор.

В момента тече набирането на доброволци, в ход са и обученията за нови попълнения в младежката структура на червенокръстците. Младежите, които учат в гимназите или университетите, могат да получат информация както на място по време на ежеседмичните сбирки, така и от сайта на БМЧК-Варна или Фейсбук страницата им, каза Нурхан Фехим. "Определено не е лесно да си доброволец, ти се отдаваш на тази кауза. Но единственото нещо, което се изисква от теб, е да имаш желание и хъс. Това е основната движеща сила на работата ни. Тази организация ме кара да се чувствам част от света. В днешно време е лесно да се информираш кои хора имат нужда от помощ, от благотворителност. Днес това, което трябва да ни води, е да сме човечни, толерантни към другия и да можем да му помогнем", добави Нурхан Фехим.

За удовлетворението да помагаш на хора в нужда, за изминалите и предстоящи кампании в Българския младежки червен кръст и за подготовката на 100-годишнината от учредяването на структурата - чуйте от интервюто, което дадоха Нурхан Фехим и Тодор Тачев за предаването "Улица "Събота":


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил На 13 юли православната църква чества Събор на Св. Архангел Гавриил. Съборът се отбелязва и на 26 март. Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. - "сила Божия") е един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват..

публикувано на 13.07.24 в 09:37

От 15 до 19 юли обработват срещу кърлежи и комари на обществени места

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация”. В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 12.07.24 в 17:50

Лесовъди: Трябва ни сериозна зима, за да уморим "чужденците"

Така коментираха от горското стопанство в Балчик наличието на цикади в Добруджа – насекоми , които са типични за Средиземноморието и само един продължителен сняг през зимата може да ги прогони. Предполага се, че те са една от причините за съхнене на полезащитните пояси в Добруджа последните пет години. Унищожаването им е много трудно, тъй като ларвите..

публикувано на 12.07.24 в 16:11

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той и семейството му живеят и работят в Лондон, но съпругата му е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до София, където на..

обновено на 12.07.24 в 12:25
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 12.07.24 в 10:55

Модели с женствени форми вместо слаби красавици се налагат според новите тенденции

Концепцията за красотата на жената се променя през годините. От много слаби момичета преди години към модели плюс сайз, тоест близки до нормалните мерки на реалната жена.                         Кастингът за най-грандиозния конкурс за красота Мис Варна 2024 ще бъде на 14 юли Светското модно събитие е от 16:00 часа в комплекс Морско..

публикувано на 12.07.24 в 08:00

Туристически поход по морския бряг организира ТД „Черноморски простори“

Традиционният туристически поход по морския бряг, организиран от Туристическо дружество “Черноморски простори“, ще се проведе от 13 до 17 юли за 26-а поредна година. Това каза за Радио Варна Атанас Сивков, председател на дружеството. До момента участие са заявили около 70 души от цяла България на възраст от 7 до 70 години...

публикувано на 12.07.24 в 07:00