Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роботи решават проблема с дефицита на кадри в туризма

Снимка: Shizuo Kambayashi—AP

Основен проблем в хотелиерския бранш в страната е липсата на квалифициран персонал. Причината е в слабата мотивация на служителите. Това твърдят Феодор Василев и Георги Луканов, ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Асен Златаров“ във Варна. 

Те са разработили проект с киоск, за автоматизация в хотелиерството, който представиха в Бургас. Според тях, това е бъдещето и така ще се реши дефицита на работна ръка. Те работят като барман и готвач.

"Аз и моят колега смятаме, че всичко в бъдещето ще бъде свързано с роботи, компютри и т.н. Ние работим усилено, за да направим това реалност, възможно най-скоро."

"Изобщо в по-големите хотели и хотелски вериги, липсва квалифициран персонал, защото собствениците и мениджърите не искат да инвестират в тяхното развитие. Повечето са сезонни служители и когато приключи сезонът - приключват и взаимоотношенията с техните работодатели. Идеята на тези роботи е по-скоро да улесни работния процес. Една хотелиерска услуга да се извършва по един и същи начин, защото всеки човешки служител ще извърши една услуга по различен начин."

Има и една друга крайност, с която се сблъскват последните години работещите в туристическия бранш - лошото отношение на клиенти и работодатели, посочиха още момчетата.

"Имали сме случаи, при които ние много се стараем и въпреки това идва гост и казва, че не си вършим работата добре, искат по-добър. Което е доста демотивиращо. Това е една от най-неблагодарните професии. Срещаме лошо отношение не само от клиентите, но и от самите работодатели. Ако човек не попадне в подходящо работна среда със сплотен екип, просто няма смисъл да се натоварва с тази работа."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Димитър Главчев: По 250 000 лева за олимпийските шампиони, всички до осмо място с премии

Всички спортисти, завършили до осмо място на Олимпийските игри в Париж, ще получат премия от държавата. Тримата ни олимпийски шампиони ще получат по 250 000 лева, сребърната Боряна Калейн - 200 хил., а тримата бронзови медалисти - 100 хил. Това потвърди премиерът Димитър Главчев на днешното заседание на служебното правителство, предаде БГНЕС. Относно..

публикувано на 14.08.24 в 13:26

Другата седмица започва почистването на утаителя, който прелива на метри от пристанище "Варна-Запад"

В началото на следващата седмица ще започне почистването на утаителя на „Совей Соди“, който прелива на метри от входа на пристанищен терминал „Варна-Запад“. Това съобщи Николай Димитров, който е управител на фирмата, наета от содовия завод, за да извърши почистването. Днес той и директора на РИОСВ-Варна Ерджан Ебатин представиха пред медиите..

публикувано на 14.08.24 в 13:20

Затварят за около един час района около Катедралата за Деня на Варна

Във връзка с честването на Деня на Варна - Свето Успение Богородично - 15 август и ритуала по издигане на флага на града, се въвежда временна организация на движението в централната част.  На 15 август от 10:15 ч. до приключване на мероприятието (около 11:00 часа) ще се преустанови движението на автомобили на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ (пред..

публикувано на 14.08.24 в 13:14

Парламентът отхвърли предложението за въвеждането на един учебник за клас

Парламентът отхвърли предложението на БСП за въвеждане на само един учебник за всеки клас, предаде БНР.  Срещу промените в Закона за училищното и предучилищното образование гласуваха 77 депутати, 26 се въздържаха. Законопроектът беше подкрепен от 87 народни представители от „Възраждане“, ИТН, БСП и 20 от независимите. Идеята за един учебник е..

публикувано на 14.08.24 в 12:11

ВИП силвър билет или връщане на сумата - двата варианта за закупилите билети за "BREEZE BY EXIT"

Всички, които са закупили билети за фестивала "BREEZE BY EXIT" във Варна, могат да постъпят по два начина, след като късно снощи стана ясно, че събитието ще бъде безплатно, обясниха за Радио Варна организаторите. BREEZE BY EXIT ще е безплатен през всички дни Първият вариант е билетът, който са закупили, да стане ВИП силвър билет, който им..

публикувано на 14.08.24 в 11:59
Синя зона, център, Варна

Без синя зона за празника на Варна

Синята зона няма да работи утре, 15 август, когато Варна отбелязва своя празник. Паркирането в централната част на града ще бъде безплатно, тъй като 15 август бе обявен за празничен и неприсъствен ден от Варненския общински съвет, уточниха от ОП "Общински паркинги и синя зона" за Радио Варна. 15 август ще е почивен ден за варненци Синята зона в..

публикувано на 14.08.24 в 11:00

Птицевъди настояват за забрана на вноса на украински яйца у нас

Асоциацията на промишленото птицевъдство настоява министърът на земеделието и храните Георги Тахов да забрани вноса на украински яйца в България. Птицевъдите искат мярката да бъде наложена за 120 дена и заплашват с протести , ако това не се случи. Според Даниел Божанков, председател на браншовата организация, украинските яйца, които влизат на..

публикувано на 14.08.24 в 10:48