Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капаните на работата в чужбина обсъдиха в Техническия университет

Лекция на тема „Истината, скрита зад лъжливи обещания“ за проблемите, свързани с възможностите от попадане в трафик на хора, се проведе в Техническия университет. Сесията има за цел да повиши информираността на младите хора относно трудовата експлоатация.

В Агенцията по заетостта е публикуван списък с лицензираните фирми и посредници, които могат да предлагат работа в чужбина. Всичко останало е риск, посочи Камен Аполонов от Областната дирекция на МВР във Варна и член на Местната комисия за борба с трафика на хора.

В капаните при търсене на желаната работа в чужбина попадат наивни и неинформирани хора, каза още той. Ако нямате сключен договор с работодателя, ако той ви е отнел телефон, паспорт или други лични вещи, ако нямате право на свободно движение, когато почивате, ако сте поставени в зависимост от работодателя, то вие сте жертва на трудова екплоатация, добави Аполонов.

Няма застраховани по отношение на трафика на хора, но сред тези, които са най-застрашени, са младите хора, които все още нямат опит и ценз, за да получават мечтаната висока заплата.

Реинтеграцията, след като младежите станат жертви на трафик на хора, е изключително трудна. Никой не иска да си признае, че е бил излъган, каза още Камен Аполонов. Когато става дума за сексуална експлоатация, попадналият в нея предпочита да стиска зъби и да продължи да бъде жертва.

Един от ценните съвети, които даде Аполонов на студентите, е когато отиват да работят в чужбина, да се уговорят предварително с близките си за така наречената спасителна фраза. Това е въпрос, който биха задали по време на телефонен разговор с тях, който е своеобразна парола за това, че са изпаднали в беда. Например  "Как е кучето?", а те всъщност да нямат куче. Важното е тази фраза да не се откроява от общия разговор, за да не бъде подозрително. Задължително е близките да са наясно точно къде отивате и при кого, допълни Аполонов.

"Младото поколение е завладяно от това да печели лесни пари - като всички младежи, гледащи на живота с розови очила. Хубаво е тези, които са преживели това, да кажат кое ги е накарало да се замислят, че нещата не са такива, каквито са изглеждали в началото", коментира второкурсничката в Техническия университет Сирма Казакова.

Лекцията "Истината, скрита зад лъжливи обещания" е организирана от Студентския съвет на ТУ-Варна.

Подробностите чуйте в прикачения звуков файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Пожарът на границата с Гърция навлиза в минно поле в България

Пожарът на българо-гръцката граница навлиза на българската територия там, където има минно поле. Затова гасенето на огъня се извършва само от въздуха.   Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Гърците работят и със самолети, и с хеликоптери. Ние от наша страна сме само с хеликоптерите на военните, но взехме решение и..

публикувано на 28.07.24 в 15:55

Няма замърсяване на въздуха в района на Гара Елин Пелин

И днес данните за качеството на атмосферния въздух в района на село Гара Елин Пелин показват, че няма замърсяване. На всеки кръгъл час МОСВ получава данни, подавани от мобилната станция, разположена на километър от пожара в склада за фойерверки, съобщиха от пресцентъра на министерството. РИОСВ – София започна измерванията вечерта на 25 юли с мобилна..

публикувано на 28.07.24 в 14:55

Слънчево и горещо в понеделник

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО В ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ  от 21 часа на 28-ми до 21 часа на 29-ти юли 2024 г. През нощта ще е ясно и почти тихо. Минимални температури между 17° и 22°, за Варна около 21°. Утре ще е предимно слънчево, следобед с временни увеличения на облачността, но все още без валежи. Ще духа слаб северен вятър, по Черноморието следобед бриз. Горещо,..

публикувано на 28.07.24 в 13:11

Жертвите на взривовете край Елин Пелин вече са четири

Поне четири са жертвите на взривовете в Гара Елин Пелин. Днес сутринта бяха открити две обгорени тела, след като в отминалите дни двама души починаха в болница от раните си. Малко след 10,30 часа следователи от Националната следствена служба и Окръжната следствена служба, екипи на пожарната и специализирани части на МВР са започнали огледа на..

публикувано на 28.07.24 в 13:04

Обезопасен е складът с високотехнологични изделия край Елин Пелин, открито е едно тяло

Обезопасен е складът с високотехнологични изделия край Елин Пелин, съобщи пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който е в село Гара Елин Пелин. Според него няма как да има оцелели след взривовете, които, по думите му, все още продължават. Открито е едно тяло.  Гърмежи е имало и вчера, когато със специализирана техника..

публикувано на 28.07.24 в 10:47

На 28-ми юли отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

Световната здравна организация информира, че по света на всеки 30 секунди умира човек от заболяване, свързано с хепатит - възпаление на черния дроб, което причинява тежко чернодробно заболяване и хепатоцелуларен рак. Има пет основни щама на вируса на хепатит - A, B, C, D и E. Хепатитите B и C са най-често срещани. Те водят до 1,1 милиона смъртни..

публикувано на 28.07.24 в 08:53

Времето днес - слънчево с 1-2 градуса по-висока температура

Днес ще е слънчево. Сутринта ще е почти тихо, около обяд ще се появи слаб до умерен вятър от изток и югоизток. Преобладаващи максимални температури между 30° и 35°, по крайбрежието от 28° до 33°, за Варна около 31°.  Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 27°- 28°.

публикувано на 28.07.24 в 08:50