Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На Село в Кранево

Отново потегляме на село в ефира на Радио Варна. Днес ще ви отведем в село Кранево. То се намира в Община Балчик, само на 23 километра от град Варна. 

Потегляме към Кранево, а за да стигнем до него минаваме през курорта Златни Пясъци и продължаме да се движим на север, успоредно на морския бряг. Има и друг път до селото. Ако решите да тръгнете по него, ще минете покрай отбивките за Орешак, Климентово,  Генерал Кантарджиево и Рогачево.  Независимо откъде ще минете, рано или късно ще се озовете пред поизтърканата табела, на която пише „Кранево”.

Подобно на други малки населени места, по улиците на село Кранево се виждат по някоя друга дупка, но иначе ни прави впечатление колко чисто и подредено е. След кратко криволичене из уличките забелязваме колко различно и интересно е Кранево, от селата във вътрешността на страната.

Може би защото е морско селце, Кранево сякаш е разделено на две части. Района на селото, който е близо до морския бряг е осеян с модерни хотели, огромни супермаркети и скъпо-изглеждащи вили. Почти на всяка фасада в този район на селото има ярки мигащи надписи. Само няколко улици навътре, в другата част на селото, нещата изглеждат съвсем различно – спретнати къщички с дворчета, квартални магазинчета и семейни кафенета. Кметството, детската градина и лекарският кабинет, които се помещават в бившото училище, сякаш стоят на кръстопътя между курортната и селската част на Кранево. 

Спираме колата тук и се запътваме към входа на кметството, където ни чака и нашият своеобразен екскурзовод за деня – Надя Димитрова, читалишен секретар на село Кранево.

Старото име на село Кранево е Екрене. Населението в селото се е прехранвало с дивеч, риба, плодове и птици още от древни времена. Поминъкът на населението е бил чисто земеделски. През 1950 г. се учредява Трудово-кооперативно земеделско стопанство. През 1958 г. трудовите войски прокарват пътя от Балчик, Албена през Кранево за Златни Пясъци и Варна. Това спомага за интензивното развитие на курортното дело. Плажната ивица е дълга 1500 м и широка от 40 до 60 м, с много фин пясък.

И така, сега туризмът е основен поминък и приоритет на село Кранево, като 75% от живеещите там работят именно в сферата на туризма. Местното училище е закрито в началото на 2000 г. поради липса на ученици, а сградата се използва за кметство, детска градина, медицински център и библиотека. В нея се помещава и туристически център.

Докато прекрачваме прага на входа откъм кметството ни прави впечатление колко е чиста и подредена тази мултифункционална сграда. В кабинета си ни посреща Надя Димитрова. Гостоприемната жена ни разказва за селото сега и за различното ежедневие на хората в Кранево през различните сезони от годината.

Чуйте още в прикачения звуков файл:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

При строги мерки и специален график ще гласуват българите в Каталуния на парламентарните избори

Българските граждани живеещи на територията на Каталуния, Испания ще гласуват на парламентарните избори по определен график и при изключително строги мерки за сигурност. Това каза за Радио Варна Иванка Иванова, член на Мрежата на изборните доброволци по света и организатор на всички избори, които до сега са се провели в Барселона...

публикувано на 26.02.21 в 10:57

Счетоводството, съчетано с бродиране "ражда" мартенички

Какво е общото между счетоводството и шиенето на мартеници? Отговорът е много лесен - цифрите помагат да се шие, подобно на гоблените. Още повече, че това хоби помага на човек като Антоанета Сърбова да си почине от тежкия ден, прекаран сред документи и изчисления. Антоанета превръща всяко нещо, до което се докосне в интересно бижу, практичен..

публикувано на 26.02.21 в 06:53
Снимката е с илюстративна цел.

Цените на билетите за крайградските линии с промяна след 6 месеца

Шест месечен срок за анализ определиха съветниците от комисията "Транспорт" преди да бъдат променени евентуално цените за билети и карти за пътуване в крайградските зони. Те разгледаха предложението на кмета на село Тополи Благовест Георгиев за изравняване на цените на картите, които към момента са различни за градските и крайградските зони. Според него..

публикувано на 25.02.21 в 14:47

Пластмасовите отпадъци са най-опасни според българите

Гражданите на шест български града смятат за най-опасни пластмасовите отпадъци, а за сравнително безопасни – стъклото и строителните отпадъци. Това показа проучване, което търси отговори на въпросите дали хората са склонни да участват активно в опазването на чистотата в града, да рециклират отпадъците си и да променят поведението си...

публикувано на 24.02.21 в 16:18

Мира Шейтанова: Между американската мечта и родната земя

Да постигнеш американската мечта и да се върнеш отново у дома към корена.  Това всъщност се случва с 36-годишната Мира Шейтанова от Варна.  Тя е от хората, които обичат приключенията в личния си живот и професията, поради това с лекота осъществява промените.  А съдбата й е разчертана от центъра на Варна до Португалия, после обратно в квартал..

обновено на 24.02.21 в 11:29

Градските гълъби и други дълголетници

Дълголетието в животинското царство обикновено се свързва със слонове, костенурки, китове и други големи животни, които се характеризират с бавен метаболизъм, но малко хора знаят, че най-обикновеният градски гълъб може да живее до 35 години, а селският ням лебед да достигне до преклонните 70...

публикувано на 24.02.21 в 11:25

Социалният патронаж в Тервел спира работа заради персонал с коронавирус

Домашният социален патронаж в Тервел преустановява работа от днес до 9 март включително. Причината за спиране на дейността му е положителни проби за коронавирусна инфекция на шестима души от персонала на звеното – петима работници в кухнята и един шофьор. Останалите шестима души от персонала на Социалния патронаж в град Тервел ще продължат да..

публикувано на 24.02.21 в 10:02