Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

На Село в Кранево

Отново потегляме на село в ефира на Радио Варна. Днес ще ви отведем в село Кранево. То се намира в Община Балчик, само на 23 километра от град Варна. 

Потегляме към Кранево, а за да стигнем до него минаваме през курорта Златни Пясъци и продължаме да се движим на север, успоредно на морския бряг. Има и друг път до селото. Ако решите да тръгнете по него, ще минете покрай отбивките за Орешак, Климентово,  Генерал Кантарджиево и Рогачево.  Независимо откъде ще минете, рано или късно ще се озовете пред поизтърканата табела, на която пише „Кранево”.

Подобно на други малки населени места, по улиците на село Кранево се виждат по някоя друга дупка, но иначе ни прави впечатление колко чисто и подредено е. След кратко криволичене из уличките забелязваме колко различно и интересно е Кранево, от селата във вътрешността на страната.

Може би защото е морско селце, Кранево сякаш е разделено на две части. Района на селото, който е близо до морския бряг е осеян с модерни хотели, огромни супермаркети и скъпо-изглеждащи вили. Почти на всяка фасада в този район на селото има ярки мигащи надписи. Само няколко улици навътре, в другата част на селото, нещата изглеждат съвсем различно – спретнати къщички с дворчета, квартални магазинчета и семейни кафенета. Кметството, детската градина и лекарският кабинет, които се помещават в бившото училище, сякаш стоят на кръстопътя между курортната и селската част на Кранево. 

Спираме колата тук и се запътваме към входа на кметството, където ни чака и нашият своеобразен екскурзовод за деня – Надя Димитрова, читалишен секретар на село Кранево.

Старото име на село Кранево е Екрене. Населението в селото се е прехранвало с дивеч, риба, плодове и птици още от древни времена. Поминъкът на населението е бил чисто земеделски. През 1950 г. се учредява Трудово-кооперативно земеделско стопанство. През 1958 г. трудовите войски прокарват пътя от Балчик, Албена през Кранево за Златни Пясъци и Варна. Това спомага за интензивното развитие на курортното дело. Плажната ивица е дълга 1500 м и широка от 40 до 60 м, с много фин пясък.

И така, сега туризмът е основен поминък и приоритет на село Кранево, като 75% от живеещите там работят именно в сферата на туризма. Местното училище е закрито в началото на 2000 г. поради липса на ученици, а сградата се използва за кметство, детска градина, медицински център и библиотека. В нея се помещава и туристически център.

Докато прекрачваме прага на входа откъм кметството ни прави впечатление колко е чиста и подредена тази мултифункционална сграда. В кабинета си ни посреща Надя Димитрова. Гостоприемната жена ни разказва за селото сега и за различното ежедневие на хората в Кранево през различните сезони от годината.

Чуйте още в прикачения звуков файл:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Тодор Кантарджиев

Симптомите на маймунската шарка

„Повишаване на температурата, болки в гърба, мускулите, главоболие и обрив. Първите мехурчета се появяват по лицето, след това по цялото тяло – най-много по ръцете и краката.Инкубационният период е от 7 до 14 дни. Карантината е 21 дни”, обясни проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси пред НОВА. „Това са..

публикувано на 22.05.22 в 09:42

Спад на раждаемостта във Варна, бум в Пловдив

Раждаемостта в Пловдив и областта бележи ръст от началото на годината, показват данните на Националния център за обществено здраве и анализи. През първото тримесечие на 2022 г. на бял свят са дошли 1644 бебета, докато през същия период на миналата година те са били 1321.  Според специалистите все повече млади семейства  се заселват в Пловдив,..

публикувано на 21.05.22 в 14:38

Голямо празнично шествие във Варна за 24 май

119 блока с представители на детски градини, училища, университети, на образователни и културни институции и туристически дружества ще се включат в традиционното празнично шествие по случай 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Организатор на събитията са дирекциите..

обновено на 21.05.22 в 08:37

Полските туристи се завръщат във Варна

Привличаме полския пазар и смятаме, че полските туристи ще се завърнат във Варна в най-скоро време.  Това каза Франк Кванте - главен изпълнителен директор на фирмата - концесионер на Летище Варна и Летище Бургас.  Водим преговори с полския министър на туризма и с 25 туроператора. Очакваме ръст на пътуващите от Великобритания,..

публикувано на 20.05.22 в 15:18
26-ма представители на институции и фирми, както и доброволци и служители на БЧК във Варна бяха наградени за дейността си като участници в различни кампании и проекти на червенокръстците.

БЧК - Варна отличи доброволци и партньори

26-ма представители на институции и фирми, както и доброволци и служители на БЧК във Варна бяха наградени за дейността си като участници в различни кампании и проекти на червенокръстците. Сред тях са председателят на Варненския окръжен съд Марин Маринов, д-р Жанина Йорданова –директор на Районния център по трансфузионна хематология, Искра..

публикувано на 20.05.22 в 13:47

Три коли изгоряха пред блок в Цветния квартал, сред тях и украинска (ВИДЕО)

Три леки автомобила изгоряха пред блок на улица "Роза".  Пожарът е тръгнал от средната кола, която е изгоряла напълно, но и двете съседни коли са много засегнати. Причините за инцидента са в етап на изясняване, предаде БГНЕС.  Сигналът за пожара е подаден след 3.00 часа.  По случая вече работи полицията, разследва се и версията за умишлен палеж.

публикувано на 20.05.22 в 13:35
архив

Гърция е водеща в света в областта на морския транспорт с 21% от световния флот

Според данни на ЕС Гърция продължава да бъде водещата страна в областта на морския транспорт в целия свят, което е феноменално постижение за държава с население под 11 милиона души,. съобщава "Greek City Times". Гръцките корабособственици с 5514 кораба понастоящем контролират около 21% от световния флот по отношение на тонажа. Общият капацитет на..

публикувано на 20.05.22 в 11:17