Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордно бързо пресичане на Черно море от Сочи до Варна

Нов рекорд за най-бързо пресичане на Черно море под ветрила!

На 3 ноември  в 12:34:21 ч. ветроходна яхта Espresso Martini с шкипер Павлин Надворни пресече финалната линия срещу Фара на Пристанище Варна.

Българският екипаж на 45-футовата яхта, съставен от курсисти на Ветроходна академия Кор Кароли и техните инструктори, стартира от Сочи, Русия.

Стартът бе символично в Международния ден на Черно море, 31.10.2019 г., в 16:57:13ч. (българско време)

Екипажът проплава разстоянието до Варна от 513 морски мили само на ветрила за 2 денонощия, 19 часа 37 минути и 8 секунди.

Средната скорост е 7,59 възла.

 

„За първи път ветроходна яхта успява да проплава този маршрут за по-малко от три денонощия.

Плаването е част от честването на 140 години българо-руски дипломатически отношения, като благодарение на Генералното консулство на Руската Федерация във Варна, престоят на варненския екипаж в Сочи беше съпроводен с официално мероприятие. Среща на екипажа, в състав: Павлин Надворни (шкипер), Атанас Стефанов, Елена Банкова, Йордан Николаев, Никола Николов и Георги Боев, в Сочинска община, беше проведена със Заместник кмета на Община Сочи, Директор на "Дирекция физкултура и спорт", Началник управление "Международни отношения", Заместник директор на отдел "Транспорт", Генераления директор ООО "БГ Консалтинг", Началник и експерти към пасажерските служби в Сочинско морски търговско пристанище и др. На срещата бяха обсъдени възможностите за преоткриване на този черноморски път за спортни и круизни ветроходни плавания, както от България, така и от Русия. За резултатите от визитата, Ветроходна академия Кор Кароли ще насрочи пресконференция с екипажа на яхтата и Генералния консул на Русия във Варна-Владимир Климанов.

Да припомним, ветроходната яхта Espresso Martini (модел Farr 45) отплава на 26 октомври 2019 г. в 13:57 от Морска гара-Варна.

По време на първия преход от Варна до Сочи, поради дълго безветрие, 100 морски мили преди Сочи, екипажът включи двигател, с което съгласно регламента преустанови опит си за рекорд в източна посока. На 30 октомври 2019 г. следобед, яхтата застана на кея на Сочинското пристанище, а на следващия ден стартира за втори опит-този път в западна посока, който завърши с подобряване на рекорда. По време на плаването към Варна, ветровете са достигали до 40 възла, при умерен постоянен вятър (15-20 възла) през останалото време. Целта на плаването, от една страна, е възстановяване на наградата за най-бързо пресичане на Черно море-PONTVS EVXINVS от преди повече от 30 години, когато в далечните 1987,88 и 89 година това е било традиция за ветроходците и изпитание за техните ветроходни умения, сила на духа и смелост.


Преходната награда PONTVS EVXINVS е учредена през 80-те години на миналия век от яхт клуб София и веригата за младежки туризъм „Орбита“ (и двете организации днес не съществуват) за най-бързо пресичане на Черно море в широката му част от запад на изток или от изток на запад.

Пръв носител на приза е Иван Греков през 1987 г. за плаването с Nunki с 4,37 възла средна скорост. Тогава ръководството на яхт клуб „Кап. Г. Георгиев Порт Варна“ организира състезание между еднотипни яхти с едночленни екипажи (т.нар. „самотници“), победителят от което да участва в Трансатлантическата регата OSTAR „Петерсон“. По дистанцията Варна – Сочи – Варна стартират Михаил Мирчев, Светлозар Тенев и Иван Греков.

Година по-късно е плаването на Bulcon Star-отново Варна-Сочи- Варна в двете посоки с комбиниран екипаж от курсанти от ВВМУ "Н.Й. Вапцаров", сред които е възродителят на идеята за възстановяването на наградата през 2019 г.-Павлин Надворни. Зачита се по-бързото плаване в посока Сочи-Варна с 5.97 възла средна скорост. През 1989 г., в периода 28 октомври – 8 декември екипаж на яхта Pleiona плава по дистанция Поморие – Батуми (28.10 – 01.11) и Батуми – Поморие (3 – 8 декември) 6.32 възла средна скорост и последно призът е връчен на екипажа през 1990 г.

През 2019 г. и с рекордното най-бързо пресичане на Черно море от ветроходна яхта Espresso Martini с 7,97 възла средна скорост, Ветроходна академия Кор Кароли възнамерява да възроди наградата PONTVS EVXINVS.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите на 9 юни

Централната избирателна комисия заличава регистрацията на партия "Атака" за изборите на 9 юни. Това става ясно от решение на комисията, публикувано снощи. Причината е, че при извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели. Решението подлежи на обжалване пред Върховния..

публикувано на 26.04.24 в 11:15

На първо четене: Забраняват рекламата на хазарт в медиите

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за хазарта, които предвиждат хазартни зали да има само в населени места с над 5 хиляди жители.  Част от този законопроект ограничава рекламирането на хазартни игри. Той предвижда забраната на реклама на хазарт във всички медии - радио, телевизия, печатни издания, сайтове.  Разрешава се реклама само..

публикувано на 26.04.24 в 11:07
Снимката е илюстративна

Спортните обекти във Варна - с празничен график

Спортните игрища на територията на Общинския спортно-развлекателен комплекс  „Младост“, спортния комплекс „Морска градина“ и плувния басейн „Делфини“ ще бъдат отворени от 8 до 20 часа за майските празници и почивните дни този месец, съобщиха от Общинското предприятие "Спорт".  Детските площадки и кътове, стопанисвани от ОП „Спорт“, на територията на..

публикувано на 26.04.24 в 11:00

Биляна Якова с коментар по темата за интегрирания градски транспорт и валидаторите

Ръководителят на проекта "Интегриран градски транспорт"-Варна инж. Биляна Якова изпрати писмо до редакцията на Радио Варна  във връзка с публикации в медиите, в които е отразена пресконференция на кмета на Община Варна Благомир Коцев и неговия екип от 18 април 2024 г.  Внесоха сигнал в прокуратурата срещу ръководителката на проекта за интегриран..

публикувано на 26.04.24 в 10:31
Ангел Кунчев

Доц. Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради коклюша

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо. Това съобщи за БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 500 са вече регистрираните в страната случаи на коклюш. Според Кунчев не се налагат извънредни мерки, а карантина ще се въвежда само в конкретни училища и..

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Последно заседание на 49-ото Народно събрание

Днес трябва да бъде последният работен ден на депутатите от 49-ото Народно събрание. Заседанието ще се проведе без председател на институцията, след като в четвъртък бе гласувана оставката на Росен Желязков. Парламентът освободи предсрочно председателя на НС Росен Желязков Очаква се депутатите да гласуват на първо четене забраната на реклама на..

публикувано на 26.04.24 в 08:35

Започва изплащането на великденските добавки на пенсионерите

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева.  Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. Майските пенсии ще се изплащат..

публикувано на 26.04.24 в 08:18