Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Елена Банкова: Вече съм морски човек

| обновено на 08.11.19 в 10:59

Пловдивчанката Елена Банкова бе част екипажа, който преди дни реализира нов рекорд за най-бързо пресичане на Черно море под ветрила. В преход от руския град Сочи до Варна варненската яхта Espresso Martini.

Екипажът на 45-футовата яхта беше съставен от курсисти на Ветроходна академия Кор Кароли и техните инструктори, в състав: Павлин Надворни (шкипер), Атанас Стефанов, Елена Банкова, Йордан Николаев, Никола Николов и Георги Боев. Дамата в екипажа е на 51-на години, пътувала е много до почти всички континенти. За 50-я юбилей приятели й подаряват скачане с парашут, впоследствие тя решава да развие любовта си към морето и яхтите, като пробва да кара яхта и се записва на курс във варненската ветроходна академия. Оттогава планира почивките си, спрямо датите на регатите. За срещите с делфини, предизвикателствата на морската стихия и постигането на рекорда, тя  разказа за Радио Варна:

В момента съм все още в еуфория! Беше нещо невероятно. На отиване всичко беше много спокойно, имахме слаб вятър. Плавахме си дълго и спокойно, около нас плуваха делфини, птички се рееха в небето и всичко беше много перфектно. Докато на  връщане времето бе точно противоположно. Нямахме време даже да чувстваме и да мислим, защото непрекъснато бяхме заети да постигнем крайната цел, рекорда и да се борим с морската стихия, защото наистина беше стихия!

Какви бяха вашите задачи на борда на яхтата, в екип с петима мъже?

По принцип задачите на всички са еднакви. Бяхме разделени на вахти. На отиване бяха по три часа. А на връщане, понеже времето беше много бурно, се разделихме на два екипа по трима човека и се въртяхме през четири часа. Като видехме, че можем да издържим не будехме следващата смята.

Кога разбрахте, че имате постижение и рекорд, това за което бяхте тръгнали?

Бяхме почти сигурни, че сме направили постижение някъде 24-25 мили преди да стигнем до Варна, когато вече ни се появиха телефонните връзки. Предният рекорд е за 3 дни и 17 часа, а ние завършихме за 2 дни и 19 часа. Девет лодки ни посрещнаха в открито море, всички ни махаха, радваха ни се, поздравяваха ни, че сме постигнали рекорда. До последно нямаше как да се разбере, защото всичко може да се случи. Една миля преди финала можеш да седиш и чакаш с часове, ако ти спре вятъра. Но в крайна сметка финиширахме, имахме много топло посрещане от страшно много хора аз бях в такава еуфория и почти нищо не помня! Хората ни бяха направили баница, бяха донесли шампанско, уникално беше! Уникално изживяване!  

Цялото интервю в предаването "На светло" чуйте звуковия файл:Елена Банкова предостави на редакцията ни снимки от плаването и посрещането на яхтата.

ВИЖТЕ ОЩЕ

С. Велева: Условие за промяната в БНР и БНТ е законовата дефиниция на тяхната обществена мисия

Финансирането на обществените радио и телевизия е ябълката на раздора в проектозакона за радиото и телевизията. Основната промяна, до която ще доведе приемането му, е свързана със законовата дефиниция на обществената мисия на Българското национално радио и Българската национална телевизия, каза в предаването на Радио Варна „Позиция“ експертът по медийно..

публикувано на 31.10.20 в 18:16

Председателят на БЛС: От месеци настоявахме личните лекари да могат да издават направления за антигенни тестове. Разбързаха се в последните 20 дни

Анонсираната от здравното министерство възможност от 1 ноември личните лекари да могат да издават направления за бързи тестове за коронавирус, за което тези се сключи анекс към Националния рамков договор, ще бъде отложена. Личните лекари ще започнат да издават направления за бързи тестове, само когато имат възможност да ги издават по електронен..

публикувано на 31.10.20 в 15:19
Иван Портних

Иван Портних: Изграждането на икономическата зона край Варна ще започне следващата година

Обещанието на кмета на Община Варна Иван Портних беше направено за предаването на Радио Варна "Позиция". Въпросите около индустриалната зона на Варна от последните години касаят сроковете на стартиране, като на няколко пъти беше обявено, че това ще се случи тази година: ( "Заедно със съседните общини Варна ще изгради нова икономическа зона западно от..

публикувано на 31.10.20 в 14:00

16-годишната Сияна Бенчева от Варна представя първата си стихосбирка

На 1 ноември (неделя) в 16:00 ч. в HashtagStudio на ул. "Хан Аспарух“ № 2 във Варна е представянето на "съЗВЕЗДИЕ“. Това е дебютната поетична книга на 16-годишната Сияна Бенчева.  Тя съдържа 44 стихотворения и авторски илюстрации е условно разпределена в два цикъла: "Словосъчетания" и "думи". „Удивително мъдро поетическо пространство, което..

публикувано на 30.10.20 в 16:41

И спешните екипи с PCR тест вместо карантина

За забавяне на екипите от Центъра за спешна медицинска помощ - Варна информира заместник-директорът д-р Иван Здравков. Причината според него е в организацията на работа.  От деветте филиала на центъра пациентите се извозват до инфекциозното отделение във Варна. Там, обаче се преглеждат и пациенти, които са ползвали личен транспорт. По думите на..

публикувано на 29.10.20 в 12:06

Може ли сбор от рецепти да привлича туристите

Колко от вас смятат, че за регионът на Варненското Черноморие най-популярните гозби са супа от коприва с яйце, пилешка яхния с дюли, както и десертът малайник, полят с маджун от захарна тръстика? Да, правилно сте прочели! Макар да звучи странно и непознато, именно това предвижда за Варна проектът „Национално меню“. Той е съвместна инициатива на..

обновено на 27.10.20 в 15:12

Експерт от Австралия обясни причините за инцидента на Аспарухов мост

Мантинелата на Аспарухов мост не е способна да удържи тежки моторни превозни средства, сочи доклад на инж. Методи Стилянов от Института по пътна безопасност.   Според него тежкото МПС, което падна миналия четвъртък е загубило контрол в близост до разширителната фуга в моста. При нея  се наблюдава неадекватна защита от предпазната двулъчева..

публикувано на 26.10.20 в 16:42