Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В понеделник изтича срокът за оспорване на изборите

3
Снимка: БГНЕС

В понеделник изтича срокът за оспорване на решенията от местните избори, но в някои съдилища има вече по 10-11 дела.

Все още обаче не е образувано дело за касиране на избора на Йорданка Фандъкова за кмет на София. Това съобщи във Варна председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков. 

 Георги Чолаков участва в традиционната    Национална научна конференция "Правото и бизнесът в съвременното общество",  организирана от катедра "Правни науки" в Икономическия университет в морската столица.

Той коментира и ситуацията с избора на нов главен прокурор след връщането за прегласуване от президента  - чуйте прикачения звуков файл. 


Ректорът  на Икономически университет – Варна проф. д-р Евгени Станимиров  запозна  председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков с приоритетите за развитие на висшето училище с акцент върху интернационализацията, иновативното обучение, връзката с бизнеса и практиката, управленските инициативи. Бяха обсъдени форми за задълбочаване на партньорството между двете институции. Като начало  беше договорено изнасяне на публична лекция в сферата на данъчното право.

Георги Чолаков бе впечатлен от факта, че ИУ – Варна е единственият университет в страната, който обучава бъдещи кадри с висше образование по специалността „Съдебна администрация“, подчертавайки голямата необходимост от добре подготвени професионалисти в тази област. Неговото посещение бе по повод участието му в националната научна конференция „Правото и бизнесът в съвременното общество“, организирана от катедра „Правни науки“.
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Правителството купува летящи линейки

Министерството на Регионалното развитие получава евросредства по оперативна програма "Региони в растеж" от 20 млн. лв, с които правителството ще закупи хеликоптери линейки, съобщи в кулоарите на парламента народният представител Димитър Главчев. Очаква се с тези средства да бъдат купени поне два медикоптера, а голяма част от отпуснатите..

публикувано на 20.02.20 в 13:35

ОЦОСУР започва петиция срещу изгарянето на вносни отпадъци в България

Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) - Варна започва Петиция срещу изгарянето на вносни отпадъци в България. Документът ще бъде внесен в Народното събрание, Министерски съвет и Министерството на околната среда и водите. В петицията се настоява за забрана вноса на територията на България на модифицирани горива,..

публикувано на 20.02.20 в 13:30

Турция премахва визите за няколко страни от ЕС

Турция реши да премахне визовите изисквания за Австрия, Белгия, Нидерландия, Испания и Полша, както и за Великобритания, за посещения с цел туризъм до 90 дни, предаде Ройтерс. Това ще стане от 2 март, заяви днес говорител на турското външно министерство, цитиран от Ройтерс.  Той уточни, че с премахването на визите Турция има за цел да..

публикувано на 20.02.20 в 13:28

Над хиляда лева е средната брутна заплата в Добрич

Средната брутна месечна заплата за декември миналата година в област Добрич е 1011 лв. През последното тримесечие на 2019 година наетите лица в областта намаляват с близо 8%. Данните са на Националния статистически институт. Повече по темата от кореспондента ни Мая Щърбанова:

публикувано на 20.02.20 в 13:22

Идеи за площада "Св. Св. Кирил и Методий" в Бургас обсъждат днес

Идеи за облагородяването на площада "Св. Св. Кирил и Методий" в Бургас ще бъдат обсъдени днес. Пространството е средище на културни ценности - там се намира едно от най-старите училища в града, както и най-голямата църква в Бургас- паметник на културата. Желанието на Община Бургас е да включи в широка дискусия гражданите, които да споделят..

публикувано на 20.02.20 в 13:13

Представиха доклада за източването на лични данни от НАП

Докладът за източването на личните данни от НАП бе представен в пленарна зала от временната комисия. Депутатът от БСП Румен Гечев коментира с ирония изводите в доклада и с шеговит тон добави, че в заключението липсва препоръката хакера на НАП да се награди с орден „Стара планина“- първа степен. Депутатът изчете 20 точки с препоръки на..

публикувано на 20.02.20 в 11:25
Мартеници

Без такса за мартениците в Белия град

Търговците на мартеници и цветя в Балчик за предстоящите празници няма да плащат такса, съобщават от кметската управа. Общината вече определи осем зони в морския град за продажби на открито за 1 март и Международния ден на жената. Мартенички и цветя ще се търгуват на площадите "21 септември", "Рибарски", "Възраждане", в кварталите "Балик",..

публикувано на 20.02.20 в 11:19