Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

107 години от първата българска морска победа

| обновено на 08.11.19 в 20:31


 

Варна отбеляза 107 години от първата българска морска победа – успешната атака на торпедоносеца „Дръзки” срещу турския крайцер „Хамидие”


Ритуалът се проведе пред пред Военноморския музей в гр. Варна.

Строя на почетния караул бе приет от заместник-командира на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев.

 


След словото на директора на Военноморския музей доктор Мариана Кръстева бяха поднесени венци и цветя на Кораба-музей „Дръзки” и пред паметника на капитан І ранг Димитър Добрев, командвал отряда торпедоносци по време на бойните действия през 1912 година.


По време на Балканската война, в ранните часове на 8 ноември 1912 г., в Черно море, на 32 мили от Варна, отряд от българските торпедоносци „Дръзки“, „Летящи“, „Смели“ и „Строги“ атакуват турския крайцер „Хамидие“.   „Дръзки” торпилира противниковия кораб, който е изтеглен на буксир до Истанбул и до края на войната не участва в бойни действия.  След тази битка блокадата на Българското черноморие е вдигната.

  С тази победа младият български флот заявява своето присъствие в Черно море, с което противникът трябва да се съобразява.

 

 

По същия повод на Централните софийски гробища се проведе военен ритуал и бяха поднесени венци и цветя на гроба на капитан І ранг Георги Купов – командвал миноносеца „Дръзки” при атаката му срещу крайцера „Хамидие” по време на Балканската война. 

  Слово произнесе заместник-началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов. Присъстваха офицери от командването на ВМС, Щаба на отбраната както и представители на „Клуб военни моряци” към Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в гр. София.   

снимки: РАДИО ВАРНА и ВМС

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вицепремиерът Марияна Николова: Расте делът на поклонническия туризъм

В рамките на работното си посещение по Южното Черноморие вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разгледа туристически обекти в община Созопол. В обиколката участваха кметът на общината Тихомир Янакиев, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков и заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева. Фестивалът на изкуствата “Аполония”..

публикувано на 14.08.20 в 19:20

Румен Радев: Разговор за конституцията е възможен само след оставки и предсрочни избори

Разговор за Конституцията и за бъдещето на България е възможен само след исканите от обществото оставки и провеждането на честни предсрочни избори. Това заяви президентът Румен Радев в обръщение към народа. Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено , репресиите, провокациите и опитите да се неглижира гражданското..

обновено на 14.08.20 в 19:17

36-и ден варненци протестират. Инцидент с дете "на косъм" /обновява се/

Хората, които ще се включат в шествието тази вечер, се събират на обичайното място пред сградата на общината в морската столица. Палатковият лагер остава разположен на пътното платно на кръстовището пред община Варна. Към момента събрани са около 20-тина души. Хората излизат  отново да заявят исканията си – оставка на правителството и на..

публикувано на 14.08.20 в 18:41

Проверен е сигнал за мъртва риба в река Камчия

Експерти провериха днес сигнал за наличие на мъртва риба в река Камчия, подаден чрез тел. 112 от кмета на шуменското село Ивански, който също е присъствал на проверката. Това съобщават от пресцентъра на екоинспекцията. За анализ са взети две проби от водите на реката. Първата е от района на моста в ромската махала, където е мястото на..

публикувано на 14.08.20 в 18:03
Веселин Марешки

На България са й нужни велики българи, а не Велико народно събрание, смята Веселин Марешки

Председателят на "Воля"  и заместник-председател на Народното събрание Веселин Марешки коментира във Варна идеите на премиера за свикване на Велико народно събрание и намаляване броя на народните представители като заяви,че ни трябват повече изцяло мажоритарни избори: Според Марешки мнозинството в парламента не може да събере повече..

публикувано на 14.08.20 в 17:40

В Деня на Варна - 15 август променят движението в центъра на града

Във връзка с организиране на празнична програма по повод честване на празника на Варна -на 15.08.2020 г. (събота), от 10:20 часа до приключване на мероприятието (около 11:15 часа) ще бъде преустановено движението: по бул. „Мария Луиза” - в частта от пл. „Св. Св. Кирил и Методий” до кръстовището с ул. „Шипка”; бул. „Владислав Варненчик” - в..

обновено на 14.08.20 в 17:23
Снимката е илюстративна

67 нови курсанти прекрачиха днес прага на Морско училище

67 младежи и девойки се вляха в курсантските редици на Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“ във Варна. Днес бъдещите офицери официално прекрачиха прага на Морско училище , съобщиха от МО. Сред тях са и курсантите за специалността "военен лекар",която е пилотен проект между Морското..

обновено на 14.08.20 в 17:21