Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба „Варна – градът на промяната“ послучай 10 ноември

На десети ноември си спомняме синьото време на сини надежди. Началото на демократичните промени и отзвукът им във Варна. „Варна – градът на промяната“ се казва изложбата, посветена на трийсетгодишнината от 10 ноември и на шейсетгодишнината на Българската Национална Телевизия. Изложбата се състои от 16 черно-бели снимки на фотографите Александър Николов и Деян Овчаров. Можете да я разгледате във фоайето на Регионалния телевизионен център във Варна.  Художник-фотографът Александър Николов с носталгия си спомня за синьото време и за многолюдните мийтинги във Варна.

-  Понеже мийтингите бяха без разрешение в началото хората се оглеждаха. Тук дори има някои кадри от там. Постепенно започна да се събира мнозинство и хората станаха все по-спокойни. Просто когато се вгледаш в лицата им си личи. Вече в последните кадри те просто греят, радват се, скачат, танцуват.

-  Тази енергия беше страхотна, спомням си със сините знамена, тук на площад независимост. Когато застанехме един до друг сякаш имаше една еуфория.

-  Еуфорията беше неминуема, защото на хората просто им беше писнало. Както и сега им е писнало на хората, но тогава имаше хора. Сега като ги гледам повечето са в чужбина – тази маса народ я няма, активната.

-  Но тук са лицата на промяната на тези фотографии. Споменът е много хубава, защото това наистина беше едно синьо време на сини надежди.

-  Страхотно беше усещането, страхотна беше и тази колективна енергия, която просто бликаше отвсякъде. Хората искренно се надяваха нещо да се случи.

-  Човекът зад фотоапарата мислеше ли същото?

-  Човекът зад фотоапарата, тоест аз, реагираше като професионалист. За всички беше ясно, че това са значими събития и без да ме кара никой, разбира се, и за собствено удоволствие, но и с някакво съзнание. Всеки, който държи фотоапарат и се занимава с журналистика, не е необходимо да му кажеш „отиди там, снимай това или онова“. Просто реагираш инстинктивно.

-  Знаеш ли кое е най-обнадеждаващото? Напоследък като разговарям със студенти, както и със завършващи 12 клас, повечето казват – ние сме приети, ще завършим, но искаме да се върнем, ние си обичаме Варна, обичаме си България.

-  Носталгията или обичинате е съвсем отделен въпрос.

Чуйте още в прикачения звуков файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодор Славев

Теодор Славев: Социалните неравенства у нас водят до отчуждение от политиката

Социалните и икономически неравенства водят до отчуждение от политиката. Колкото повече човек се чувства икономически или социално маргинализиран, колкото повече несправедливост среща от обществените системи - здравеопазване, образование и др, толкова повече отказва да участва. Така коментира резултатите от изборите и ниската избирателна активност..

публикувано на 14.06.24 в 08:15
Атанас Радев

Политологът Атанас Радев: Изходът от политическата ситуация е сформирането на широка коалиция

Изходът от политическата ситуация след предсрочните парламентарни избори у нас е широката коалиция. Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев.  "Изходът от тази ситуация е внасянето на баланс и търсенето на широка коалиция с  ясни приоритети, с ясен мандат и хоризонт, за да се внесе стабилност", допълни той.  Радев коментира мнението на..

публикувано на 13.06.24 в 08:10

Славена Родинова - един от малкото земеделци в класацията "30 под 30" на "Форбс" в Европа

27-годишната Славена Родинова от варненското село Страшимирово стана част от селекцията на "Форбс" за Европа "30 под 30". Тя управлява семейна ферма за люти чушки. Семейният бизнес включва и производството на люти продукти: сосове, люти сладка, пюрета, разядки и туршии. Целите ѝ са да покорява световните пазари.  Всяка година "Форбс"  отличава..

публикувано на 12.06.24 в 09:10

Има ли токсини в мидите?

Няма опасност от повишаване на токсините в българската част на Черно море вследствие на водораслите. Това съобщи за Радио Варна проф. Атанас Палазов, директор на Института по океанология към БАН. Според него решението на румънските власти за забрана на улова на миди и рапани изпреварва реалността: „Не е необходимо да се взема такова..

публикувано на 11.06.24 в 08:35
Явор Дачков

Явор Дачков за изборите: Видяхме леко уморен битов скандал на хора, които 40 години живеят от злоба един към друг

Нагласите за изборите 2 в 1  -  за Народно събрание и Европейски парламент, които са поредни и с предизвестен край, са очаквани, и политици и избиратели са изморени. Така журналистът Явор Дачков коментира резултатите от вота и си обяснява вялата кампания с липса на идеи и политики.  Видяхме леко уморен битов скандал на хора, които 40 години живеят от..

публикувано на 10.06.24 в 17:26

Политологът Станислав Бачев: Ниската активност показва, че народът е отвратен, не иска да вижда тези политици, камо ли да гласува за тях

Ниската избирателна активност и големият процент на гласувалите с опцията "Не подкрепям никого" на изборите 2 в 1 показват, че народът е отвратен. Той не иска да вижда тези политици. Не иска да ги чува, камо ли да отиде и да гласува за тях. Това коментира за Радио Варна политологът д-р Станислав Бачев. По думите му ниската избирателна активност прави..

публикувано на 10.06.24 в 16:30
Яница Петкова

Яница Петкова, "Галъп": Това е най-ниската избирателна активност на избори за НС

На изборите 2 в 1 в неделя е отчетена може би най-ниската избирателна активност, която сме имали на избори за Народно събрание в страната. Това коментира за "Новият ден" по Радио Варна социологът от "Галъп Интернешънъл Болкан" Яница Петкова. По думите ѝ е необходимо подновяване на диалога между партии и общество.  Според специалиста подредбата на..

публикувано на 10.06.24 в 09:35