Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Близо 30 учители от Варненска област са номинирани в конкурса "Иноватори в образованието"

Изтече срокът за номинации в първия конкурс за учители „Иноватори в образованието”, който организира Министерството на образованието и науката. Близо 30 номинации постъпиха в Регионалното управление на образованието във Варна от града и областта, каза за радио Варна началникът Венцеслава Генова. Предстои комисия съставена от управлението да определи кои четирима от тях ще продължат участие в следващият национален етап на конкурса.

Конкурсът за учители „Иноватори в образованието” е продължение на политиката за създаване на култура на иновации в училищата и предоставяне на повече свобода на педагозите да прилагат нови методи на преподаване. В него се оценяват положителният опит от новаторските практики, чрез които уроците стават по-интересни, както и дали учителите успяват да стимулират учениците да бъдат творци и да мислят критично. Във фокуса на конкурса са още целодневната организация на учебния ден, извън учебното време и работата с родителите, съобщават от Министерството на образованието.

Отличените иновации ще бъдат публикувани в „Годишник на иноваторите в образованието“, за да могат да ги прилагат и други учители.

Победителите ще сформират Национален клуб на иноваторите, който ще провежда майсторски класове и форуми за обмяна на опит. Наградите от конкурса ще бъдат връчени в началото на 2020 година на Втория национален форум за иновации в българското образование.

Чуйте още в звуковия файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ
Синът на Робин Кафалиев – Роже на Гранд Каньон. Снимка: архив Робин Кафалиев

Затварят Гранд Каньон заради коронавируса

Гранд Каньон в Съединените щати ще бъде затворен до второ нареждане заради пандемията от коронавирус."Здравето и безопасността на посетителите на парка, служителите, жителите, доброволците и партньорите в Националния парк Гранд Каньон са приоритет номер едно на Службата", заяви Националната паркова служба в сряда...

публикувано на 02.04.20 в 07:09

Очакват се резултатите от пробите на депутатите за коронавирус

Днес се очакват резултатите от пробите за COVID-19 на депутатите. Всички народни представители трябваше да бъдат тествани за COVID-19, след като депутатът от ДПС Хасан Адемов даде положителна проба. Парламентът се очакваше да се събере, за да обсъди актуализацията на бюджета, но заседанието беше отменено. Лидерите на парламентарните групи..

публикувано на 02.04.20 в 06:21

Хладно, на места с превалявания

Днес облачността постепенно ще намалява, най-късно в южните райони, където ще превали и дъжд. Ще духа умерен североизточен вятър, който по Черноморието и в южните райони ще е поривист. Остава хладно с максимални температури от 6° до 11°, за Варна около 9°. Вълнение на морето 3-4 бала. Температура на морската вода 7°-10°. Изгрев на Слънцето..

публикувано на 02.04.20 в 05:57

Облачно и студено

На места главно над южните райони ще превалява дъжд. Ще духа умерен североизточен вятър. Ще остане студено с минимални температури във вътрешността от минус 2 до 3 градуса по крайбрежието от 3 до 6 и максимални между 6 и 11 градуса. Вълнение на морето 3-4 бала. Температура на морската вода 8-10 градуса. За Варна минимална температура..

публикувано на 01.04.20 в 18:40

Петима нарушиха домашната карантина във Варна

През първия ден на април, служителите на Областната дирекция на МВР във Варна продължават да следят стриктно за спазване на задължителната домашна карантина от лица, които са били в контакт със заразени с коронавирус граждани или са пристигнали от рискова дестинация. До момента, на територията на ОД на МВР – Варна са извършени 1203 проверки по..

публикувано на 01.04.20 в 17:22
Електронно микроскопско изображение на частиците (вириони) на коронавируса, причинител на Covid-19, National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID)

422 са потвърдените случаи на коронавирус, 10 са новозаболелите

422 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. Броят на починалите е девет. Оздравели и изписани след болнично лечение са 20, съобщават от Министерството на здравеопазването Новите лабораторно доказани случаи са 10, като 8 от тях са в София, а 2 в Благоевград. Лабораториите работят и в момента, като..

публикувано на 01.04.20 в 17:02

Кампания набира доброволци в цялата страна

Министерството на здравеопазването провежда кампания за набиране на доброволци за участие в дейностите по овладяване на пандемията от COVID-19, обхванала нашата страна. Призоваваме обучаващите се студенти в V и VI курс при медицинските университети, действащи и пенсионирани медицински лица да вземат участие като доброволци в борбата с..

публикувано на 01.04.20 в 16:43