Студентска научна конференция „Търговия 2020“ организира Икономически университет – Варна

| обновено на 14.11.19 в 09:59

През 2019 г. за VI-и пореден път катедра „Икономика и управление на търговията“ в Икономически университет – Варна организира студентска научна конференция „Търговия 2020“, която привлече 19 талантливи студенти. Те представиха разработки по актуални проблеми на икономическата наука и търговския бизнес. Докладите на младите изследователи, изнесени на конференцията, са публикувани в сборник с присъединен ISSN 2367-8070, който се получава от участниците по време на тържествената промоция на „Випуск 2019“ и се разпространява в библиотеките партньори на академичното издателство „Наука и икономика“ на Икономически университет – Варна. Основните теми на докладите са в областите на значението на търговията за местната икономика; ролята на търговските вериги в националното стопанство и по отношение на дългосрочното икономическо развитие; мисията на търговията да обезпечи сигурността на потреблението; еволюцията в търговските технологии; електронната, мобилната и омниканалната търговия и др.

През настоящата година се отбелязват 71 години от началото (1948 г.) на обучението по търговия(дистрибуция, ритейл, международна търговия) в Икономически университет – Варна. За този период успешно са завършили своето академично образование над 8 500 икономисти по търговия в редовна, задочна и дистанционна (от учебната 2015/2016 г.) форми на обучение. През месец ноември предстои тържествена промоция на първия випуск дистанционно обучение на  специалност „Икономика и търговия“, като успешно дипломираните в образователно-квалификационната степен „бакалавър“ през настоящата 2019 г. са 106 студенти, от които 20 дипломанти са с отлични оценки от комплексния държавен изпит или защитата на дипломна работа. В образователно-квалификационната степен „магистър“ през текущата година в специалност „Глобален търговски бизнес“ успешно положилите държавен изпит са 14, които са първият випуск, завършен в новата редовна-електронна форма на обучение, осигуряваща пълен дигитален достъп през Интернет до голям обем от електронни учебни материали. Тържествената промоция за дипломираните бакалаври ще бъде на 22.11.2019 г. (петък), а за магистри – на 29.11.2019 г. (петък).

През този месец предстои катедра „Икономика и управление на търговията“ да се включи и в организираната от  Икономически университет – Варна национална университетска олимпиада, която ще се проведе на 16.11.2019 г. Форумът предоставя възможност за творческа изява на учениците от средните училища в тематична област „Търговията на 21 век – настояще и бъдеще“. Есетата на участниците ще бъдат разгледани и оценени от научно жури, което се надява да провокира младите изследователи в областите на търговията; глобализацията и свободната търговия; моловете на XXI век; защитата на безопасността и правата на потребителите и други актуални проблеми на съвременния търговски бизнес. Посредством своето участие и съобразно класирането средношколците имат възможност да им бъде признат и приравнен резултаът от оценката на научните разработки при кандидатстване за прием в ОКС „бакалавър“ в ИУ–Варна. Актуална информация всички бъдещи зрелостници могат да открият на сайта на Икономически университет – Варна и в социалната мрежа Фейсбук, където катедрата има над 1140 последователи.

През следващата 2020 г. Икономически университет – Варна тържествено ще отбележи своя 100-годишен юбилей. Създадено през далечната 1920 г. (открит на 14 май) след решение на ХХV сесия на Варненската търговско-индустриална камара, Висшето търговско училище поставя началото на българското висше икономическо образование, в което още от самото начало се полагат и развиват традициите за обучение и непрекъснато обогатяване на науката за търговията.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Поради зачестилите пътни произшествия започва мащабна операция на "Пътна полиция" на територията на цялата страна

Мащабна операция на "Пътна полиция" започва на територията на цялата страна, съобщи МВР. Причината е констатираната възходяща тенденция на тежки пътнотранспортни произшествия в страната, обясниха министър Младен Маринов и главен комисар Ивайло Иванов. Главния секретар на МВР обяви, че е разпоредил от тази вечер операция в цялата страна. Ще..

публикувано на 14.12.19 в 17:48

Взривиха сака, заради който беше отцепен площад "Независимост".

Екип на ДОТИ е взривил сакът, намерен безстопанствен на площад „Независимост” във Варна пред Съдебната палата. В него са открити непотребни вещи, оставени вероятно от бездомен- съобщиха от Областната дирекция на МВР. Охраната е снета, районът, който остана отцепен близо два часа, вече е свободен за преминаване.

обновено на 14.12.19 в 13:43

Петър Витанов: Няма гаранции, че българските претенции към пакета "Мобилност" ще бъдат взети предвид

"Няма гаранции, че претенциите на България към пакета „Мобилност” ще бъдат взети предвид преди окончателното приемане на документа". Това каза в предаването "Позиция" на Радио Варна евродепутатът Петър Витанов, който е член на комисията по транспорт в Европейския парламент. Според промените в пакета „Мобилност”, водачите на тежкотоварни камиони..

публикувано на 14.12.19 в 13:25

Омбудсманът Диана Ковачева: Варненци се оплакват от лошото качество на комуналните услуги

Вторият вариант на системата „бонус-малус“, по която ще се определя цената на Застраховка „Гражданска отговорност“, дава превес на интересите на застрахователите. Това коментира в предаването „Позиция“ на Радио Варна националният омбудсман Диана Ковачева. През тази седмица тя изпрати препоръка до Комисията за финансов надзор (КФН) с искане..

публикувано на 14.12.19 в 12:52
Стела Николова

Стела Николова: 6 млн. лева са задълженията на "Градски транспорт"-Варна

Над 6 милиона лева са задълженията на общинската фирма „Градски транспорт“ във Варна. Това съобщи в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от „Демократична България“ Стела Николова. Тя уточни, че задълженията са основно към доставчици на гориво и към Националната агенция за приходите. В писмо до председателя на..

публикувано на 14.12.19 в 12:33

Историческите възстановки в търсене на историческата истина

За първи път в България археолози, реставратори и реконструктори ще седнат заедно на една маса, за да представят и дискутират различни теми, свързани със средновековната материална култура и историческите възстановки. Инициативата на сдружение „Чигот“, подкрепена от РИМ-Варна, има за цел да прехвърли мост между  учени и реконструктори. В дискусията ще..

публикувано на 14.12.19 в 11:27

Наследството на архитект Дабко Дабков между две корици

Краеведът Християн Облаков ще представи новата си книга, посветена на видния варненски архитект Дабко Дабков. Това ще се случи днес от 16 часа. Книгата  е поредното проучване на автора върху личностите, създали архитектурата на Варна от началото на 20 век. Представянето е от 16 часа в Морското казино, а заглавието на книгата е "Д...

публикувано на 14.12.19 в 09:52