Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентска научна конференция „Търговия 2020“ организира Икономически университет – Варна

| обновено на 14.11.19 в 09:59

През 2019 г. за VI-и пореден път катедра „Икономика и управление на търговията“ в Икономически университет – Варна организира студентска научна конференция „Търговия 2020“, която привлече 19 талантливи студенти. Те представиха разработки по актуални проблеми на икономическата наука и търговския бизнес. Докладите на младите изследователи, изнесени на конференцията, са публикувани в сборник с присъединен ISSN 2367-8070, който се получава от участниците по време на тържествената промоция на „Випуск 2019“ и се разпространява в библиотеките партньори на академичното издателство „Наука и икономика“ на Икономически университет – Варна. Основните теми на докладите са в областите на значението на търговията за местната икономика; ролята на търговските вериги в националното стопанство и по отношение на дългосрочното икономическо развитие; мисията на търговията да обезпечи сигурността на потреблението; еволюцията в търговските технологии; електронната, мобилната и омниканалната търговия и др.

През настоящата година се отбелязват 71 години от началото (1948 г.) на обучението по търговия(дистрибуция, ритейл, международна търговия) в Икономически университет – Варна. За този период успешно са завършили своето академично образование над 8 500 икономисти по търговия в редовна, задочна и дистанционна (от учебната 2015/2016 г.) форми на обучение. През месец ноември предстои тържествена промоция на първия випуск дистанционно обучение на  специалност „Икономика и търговия“, като успешно дипломираните в образователно-квалификационната степен „бакалавър“ през настоящата 2019 г. са 106 студенти, от които 20 дипломанти са с отлични оценки от комплексния държавен изпит или защитата на дипломна работа. В образователно-квалификационната степен „магистър“ през текущата година в специалност „Глобален търговски бизнес“ успешно положилите държавен изпит са 14, които са първият випуск, завършен в новата редовна-електронна форма на обучение, осигуряваща пълен дигитален достъп през Интернет до голям обем от електронни учебни материали. Тържествената промоция за дипломираните бакалаври ще бъде на 22.11.2019 г. (петък), а за магистри – на 29.11.2019 г. (петък).

През този месец предстои катедра „Икономика и управление на търговията“ да се включи и в организираната от  Икономически университет – Варна национална университетска олимпиада, която ще се проведе на 16.11.2019 г. Форумът предоставя възможност за творческа изява на учениците от средните училища в тематична област „Търговията на 21 век – настояще и бъдеще“. Есетата на участниците ще бъдат разгледани и оценени от научно жури, което се надява да провокира младите изследователи в областите на търговията; глобализацията и свободната търговия; моловете на XXI век; защитата на безопасността и правата на потребителите и други актуални проблеми на съвременния търговски бизнес. Посредством своето участие и съобразно класирането средношколците имат възможност да им бъде признат и приравнен резултаът от оценката на научните разработки при кандидатстване за прием в ОКС „бакалавър“ в ИУ–Варна. Актуална информация всички бъдещи зрелостници могат да открият на сайта на Икономически университет – Варна и в социалната мрежа Фейсбук, където катедрата има над 1140 последователи.

През следващата 2020 г. Икономически университет – Варна тържествено ще отбележи своя 100-годишен юбилей. Създадено през далечната 1920 г. (открит на 14 май) след решение на ХХV сесия на Варненската търговско-индустриална камара, Висшето търговско училище поставя началото на българското висше икономическо образование, в което още от самото начало се полагат и развиват традициите за обучение и непрекъснато обогатяване на науката за търговията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Могат ли да отложат новите изисквания за водното спасяване?

Спешна междуведомствена среща ще вземе решение по казуса с водното спасяване на плажовете. Oт туристическия бранш във Варна са поискали от министъра на туризма Евтим Милошев новите изисквания в наредбата за водното спасяване да бъдат отложени за следващия сезон, тъй като те са неизпълними от концесионерите. Това съобщи Милошев след среща с бранша и..

публикувано на 26.04.24 в 18:00

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12

Зов за помощ за Димитър Стоев от село Оброчище

Свещеник Филип Ки­ри­лов от Об­ро­чи­ще апелира за помощ към един млад мъж - Ди­ми­тър Стоев, който е на ре­ха­би­ли­та­ция в Со­фия. След десетгодишно лечение са пос­тиг­на­ти доб­ри ре­зул­та­ти и за да се из­пра­ви сам на кра­ка, прес­тоят тряб­ва да е про­дъл­жи­те­лен, за което са нужни сред­ства. В храм "Св. Ус­пе­ние Бо­го­ро­дич­но" в..

публикувано на 26.04.24 в 13:50

Набират се средства за първата църква на село Рогачево

Църковното настоятелство при новостроящия се храм в балчишкото село Рогачево, "Св вмчк. Димитър", открива отново своята кампания за набиране на средства по повод довършване на църквата. Припомняме, че през април 2018 година бяха положени основите на първия православен  храм в Рогачево. Грубият строеж е приключен. В момента се работи по външната и..

публикувано на 26.04.24 в 13:46