Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Добромир Ганев: Моментът е златен за покупка на имот

Снимка: БГНЕС

Варна е на първо място в страната по въведени в експлоатация жилищни сгради през третото тримесечие – 134. След нея са Пловдив със 77 сгради, и Бургас и София със 76-т.

От въведените в експлоатация жилища през третото тримесечие на т.г. със стоманобетонна конструкция са 73 %, а 23 % с тухлена.

Подходящ ли е моментът за покупка на недвижим имот и конюктурата на пазара за Радио Варна коментира Добромир Ганев, председател на Националното сдружение "Недвижими имоти":

Какво се продава най-много в момента - семейни жилища, офиси или т.нар.спални, за които се говори напоследък?

Много анализи направихме в края на миналата година и началото на тази. Те бяха свързани с очакването, че Европейската централна банка ще повиши основните лихви. Не само, че това не се случи, а се случи намаление на тези лихви. Това подхрани пазара допълнително, тоест не видяхме някакъв рязък спад. Има все още ръст на цените в рамките на от 2 до 6 % в различните градове. В същото време сделките са в почти същия диапазон като обеми, в София дори има ръст от 6 %.

Има прогнози, че този ръст ще продължи в следващите две години, защото обемът на строителството също е голям.

Това е предлагането. Не е задължително това което се произведе, тоест ново строителство да бъде продадено. Напротив, това оказва натиск върху цените и дава по-добри възможности на купувачите. Всъщност купувачите в момента са в много златен период - от една страна в момента много голямо предлагане на строителна продукция, също така  старо строителство, в същото време продължаващи ниски лихви, които стимулират пазара. Трябва да добавим и добрите макроикономически показатели - ръст на заплатите в големите градове, нисък ръст на безработица, много висок коефициент на заетост.

Т.г. има ръст и в броя на издадените разрешителни за строеж в големите градове. Презастрояването, обаче не компрометира ли добрата локация?

Понякога се получават подобни конфликти. Някои постановки в Закона за устройство на територията дават тази възможност. В повечето случаи това са законни сгради, но се използват вратички в този закон за да се прави по-високо застрояване, засенчват се сгради и средата става по-неблагоприятна. При всички положения има такива проблеми в поне няколко от по-големите градове, вкл. и в някои райони на Варна. Друг проблем е свързан с общинската инфраструктура и невъзможността на повечето от общините да финансират подобни тежки проекти.

Цялото интервю чуйте е звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Копнеж по Италия

Първата за летния сезон фотоизложба под надслов „Копнеж по Италия“ е експонирана на откритите конструкции до Слънчевия часовник в Морската градина. Тя се състои от 28 цветни фотографии, заснети от Евгени Димитров . Изложбата е по инициатива на Италианския културен институт в София, съвместно Община Варна и агенция „БулФото“. Експозицията..

обновено на 06.06.20 в 13:55

Настроение в Графит от Явор Витанов

Изложбата  "НАСТРОЕНИЕ" на  художника Явор Витанов представя варненската галерия "Графит" . През целия юни месец може да й се насладите. Явор  Витанов е небезизвестно име сред ценителите на изкуството, активен участник в сборни експозиции, автор на повече от 100 самостоятелни изложби. Роден е на 17 май 1957 година..

обновено на 06.06.20 в 10:00

Небеста на Огнян Стефанов-един райски проект с много фантазия и ярка красота

Небеста е проект, започнат в средата на декември 2017 г. и завършен наскоро.  "Това е проект-мечта за едно по-различно селце, в което бих искал да се пренеса някой ден", казва авторът Огнян Стефанов -авиационен фотограф по професия. " Никога не съм скицирал идеята за Небеста и винаги е била само в съзнанието ми, като постоянно търпеше..

обновено на 04.06.20 в 18:38

Варненци се оглеждат за хубава къща на село

Затворени в апартаменти заради извънредното положение, много хора осъзнаха, че древните римляни са били прави с афоризма: "Моят дом е моята крепост." Казали са го толкова отдавна, а пророческите им думи са валидни и днес.  Традиционно българите предпочитаме да живеем в собствен дом. Заложено е в ценностната ни система като приоритет.  Възпято е във..

обновено на 04.06.20 в 09:19

Метеоролог: Очаква ни сухо и топло лято

България и регионът не правят изключение от глобалната тенденция за затопляне през последните десетилетия. Можем да очакваме относително сухо и топло лято. Много малко вероятно е то да се окаже дъждовно, с обилни валежи. Такива ще има, но те ще бъдат сравнително малко като общо количество за сезона и..

публикувано на 02.06.20 в 07:58

„Птичето и дървото“ - история за истинското приятелство и обичта

Вера Асенова е икономист, политолог, университетски преподавател, преводач и редактор. Образователните и творческите й търсения я отвеждат от Централноевропейския университет в Будапеща до Калифорнийския университет в Бъркли; от Института за хуманитарни и социални науки във Виена до Центъра за европейски интеграционни програми в Ковънтри,..

публикувано на 01.06.20 в 13:52

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

обновено на 31.05.20 в 14:05