Кметът на Добрич и "Чудната градина" с поредни номинации за международна награда

„Чудната градина” дарява цветя и надежда
Снимка: личен архив

Кметът на Добрич Йордан Йорданов за поредна година е сред финалистите за международните награди „Иноации в политиката“. Номинацията е за социалния проект „Чудната градина“, който се реализира със съдействието на местната власт.

В социалния проект „Чудната градина“ са наети 21 работници с умствени увреждания, като най-младият сред тях е на 19, а най-възрастният на 54 години. Те се грижат за отглеждането на зеленчуци и цветя на терен, предоставен за ползване от Община Добрич. Реализираната продукция се продава на място и на фермерския пазар, който се организира всяка седмица в Стария Добрич. „Чудната градина“ беше създадена от фондация „Николай Чудотворец“ с идеята да се даде право на хората в неравностойно положение да работят и да бъдат пълноценно интегрирани в обществото.

Журито в международното състезание е съставено от 1067 граждани на Европа, а резултатите ще бъдат обявени на 4 декември на официална церемония в Берлин.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Още 260 млрд. годишно ще струват на ЕС целите на Зеления пакт

Постигането на целите на Европейския зелен пакт ще изисква значителни инвестиции.  Това стана ясно днес след като председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи  пакт а за постигане на устойчивост на икономиката на ЕС чрез превръщане на предизвикателствата в областта на климата и околната среда във възможности за всички. В..

публикувано на 11.12.19 в 16:23
Българската Коледа

Следователи даряват наградата си на "Българската Коледа"

Окръжният следствен отдел при Окръжната прокуратура във Варна дарява паричната си награда от ВСС на „Българската Коледа“. Това беше решено днес на Общо събрание, съобщават от Апелативната прокуратура Паричната награда от 1300 лева за колектива на Окръжния следствен отдел във Варна е гласувана от Прокурорската колегия на ВСС за поощряване за..

публикувано на 11.12.19 в 16:14

Нов парк ще има в Казашко (снимки)

Нов крайезерен парк с детска площадка и зона за спорт на открито изгражда Община Варна в село Казашко. "Предстои озеленяване на района, работата върви по график. Ще стане много красиво", обясни кметът Иван Портних, който провери на място как върви облагородяването на района. 

публикувано на 11.12.19 в 16:05

Иновативно лечение за пациенти с напреднал Паркинсон започна във Варна

Иновативен метод за съвременно високотехнологично лечение на пациенти с болест на Паркинсон е въведен в УМБАЛ „Св. Марина“ Варна. Мултидисциплинарен екип от лекари извърши първата в болницата дълбока мозъчна стимулация на пациент с напреднал стадий на паркинсонова болест. До момента общо трима пациенти със същата диагноза са преминали през тази..

публикувано на 11.12.19 в 15:22
Парламентът избра новия председател на КПКОНПИ

Цацаров е новият председател на КПКОНПИ

Сотир Цацаров е новият председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. За него гласуваха 165 народни представители от ГЕРБ, “Обединени патриоти“, ДПС, "Воля" и независимите депутати от "Атака". Въпреки заявката на левицата, че няма да подкрепят..

публикувано на 11.12.19 в 14:45

Семейството на варненка дарява живот на трима тежко болни

Поредна донорска ситуация бе реализирана днес в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, съобщават от болницата. Семейството на 57-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт вследствие на мозъчно-съдово заболяване, взе тежко, но благородно решение и дари възможност за нов живот на трима тежко болни българи. Координаторите по донорство във Варна проф. д-р Вилиян..

публикувано на 11.12.19 в 14:42

Варненци търсят помощ от омбудсмана за бавно правосъдие

Над 30 варненци посетиха приемната на омбудсмана Диана Ковачева и нейния екип в сградата на областната администрация в морската столица. Голяма част от оплакванията на хората са относно съдебни казуси, които продължават с години без да се постигне крайно решение. Диана Ковачева коментира, че малко хора знаят, че от 2012 година те могат да..

публикувано на 11.12.19 в 14:38