Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

ЕС дава 82,5 млн. лева в предучилищното образование у нас

Деница Сачева
Снимка: БГНЕС
МОН обяви два нови проекта – „Образование за утрешния ден“ и „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“.

Първият проект ще се изпълнява за 3 години. Заложените средства са за близо 105 млн. лева, съобщи на пресконференция зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

С парите ще бъде внедрена облачна среда с образователни ресурси и съдържание, както и ще бъдат закупени интерактивни дъски, маси за детски градини, таблети, проектори, специализирана техника за деца със специални образователни потребности. По думите на Сачева са дадени 23 млн. лв. за закупуване на оборудването, както и за обучение на специалисти по дигитални умения.

Вторият проект е на стойност 82.5 млн. лв и ще се изпълнява 30 месеца. Очаква се да се включат 1500 детски градини от цялата страна и общо 50 000 деца. Предвидени са средства за назначаване в детските градини на 300 психолози, логопеди, ресурсни учители, медиатори, социални работници, помощник-възпитатели.

Ще бъде осигурена възможност учителите чрез игрови модели да установят потенциални обучителни затруднения при децата. До края на ноември ще бъдат обучени 1500 учители, които могат да прилагат метода, съобщиха още на пресконференцията от образователното министерство.

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: ДДС за туризма трябва да остане 9%, заплатите в сектора скочиха тройно

Данъкът добавена стойност за туризма трябва да остане на сегашната си стойност, защото допринася за изсветляване на сектора и за запазването на работните места. Това заяви по време на форум, посветен на ваканционния туризъм Ангел Димитров, заместник-председател на БХРА. Димитров коментира, че статистиката показва тройно увеличение на заплатите в..

публикувано на 27.09.23 в 17:17
Пристанище Варна

40 млн. лева влага "Пристанище Варна" за модернизация на терминалите си през следващите три години

40 млн. лева собствени средства ще вложи "Пристанище Варна" за модернизацията на терминалите си през следващите три години. Това каза изпълнителният директор на "Пристанище Варна" ЕАД Ивайло Гавраилов. С инвестицията ще бъде подобрена материалната база в пристанищата "Варна -  Изток" и "Варна - Запад". Във "Варна-Изток" ще бъдат изградени складове от..

обновено на 27.09.23 в 17:11

Временно е спряно плащането през Е-PAY в електронните услуги на НАП

До началото на октомври ще бъде спряно плащането през Е-PAY в електронните услуги на Нaционалната агенция за приходите, съобщиха от приходната агенция.  Гражданите и дружествата могат да продължат да погасяват своите задължения без такси, като използват физическите ПОС терминали в офисите на приходната агенция, както и виртуалния ПОС (е-услугата за..

публикувано на 27.09.23 в 16:31

Нова дата за делото за шатрите пред ресторант в Морската градина

Административният съд във Варна отсрочва делото срещу издадено разрешение на главния архитект на Варна за поставянето на десет преместваеми обекта в района на ресторант в Морската градина. Причината - невъзможност за редовно призоваване на заинтересованата страна, уточняват от пресцентъра на съда. Припомняме, че поради неявяване в съда на представители..

обновено на 27.09.23 в 16:05

Подаваме сигнали на четири телефона за изхвърляне на отпадъци в горските територии

От днес, 26 септември, четирима служители на Североизточното държавно предприятие (СИДП), което обединява горските стопанства в Североизточна България, ще приемат сигнали за неправомерно изхвърляне на строителни и битови отпадъци в държавни горски територии.  Сигнали ще се приемат през всички делнични дни от 8.30 до 17 часа. За област Варна ще..

публикувано на 27.09.23 в 15:30

Задържаха 11 мигранти, избягали в района на езерото Вая в Бургас

След пет часа издирване бургаската полиция задържа 11 мигранти, които тази сутрин избягаха при полицейска блокада. Автомобилът с мигрантите беше спрян след преследване на улиците "Спортна" и "Крайезерна", а мигрантите се разбягаха в района на езерото Вая. Мигранти са заловени в ж.к. Меден Рудник, други са избягали Всички 11 души и шофьорът..

обновено на 27.09.23 в 15:26

Областната администрация обяви приемен ден за представяне на идеи на граждани

Четвърти пореден приемен ден организира Областната администрация във Варна. Срещите с граждани ще се състоят във всеки пореден четвъртък от месеца, от 10 до 12 часа . Заявлението за участие в приемните се допуска само за хората, които са формулирали или разписали идеи и са изготвили предложение за организиране или провеждане на форуми, каузи или..

публикувано на 27.09.23 в 15:18