Картографираха сатурновата луна Титан

Снимка на луните на Сатурн Титан (вляво) и Тетис, направена от сондата "Касини" на 16 юли 2012
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Учени представиха първата глобална геоложка карта на скритата зад мъглива атмосфера сатурнова луна Титан, осеяна с обширни равнини, дюни от замръзнала органична материя, езера от течен метан и планини, хвърляйки светлина върху екзотичен свят и потенциален кандидат за търсенето на живот отвъд Земята, съобщават "Ройтерс" и "Франс прес".

Картата е изготвена на базата на радарни, инфрачервени и други данни, събрани от сондата "Касини", която изследваше планетата Сатурн и спътниците ѝ от 2004 до 2017 г.

Титан, чийто диаметър е 5150 километра, е вторият най-голям спътник в Слънчевата система след юпитеровия Ганимед.
Органичната материя - въглеродни съединения, които са важна предпоставка за развитието на живи организми, играе водеща роля на Титан.

"Органичната материя е ключова за възможността за живот на Титан, който според мнозина от нас би се развил в течния воден океан под ледената кора на спътника", казва ръководителката на изследването Розали Лопес от Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена, Калифорния.

"Хидроложкия цикъл" на сатурновата луна с течни въглеводороди, които падат под формата на дъжд, текат през повърхността и се изпаряват обратно в атмосферата, е сравним с водния цикъл на Земята.

Валежите са повсеместни на Титан, но екваториалните региони на спътника са по-сухи от полярните. Равнините и дюните, покриващи съответно 65 процента и 17 процента от повърхността, са доминиращи характеристики на средните ширини и екватора.

Титан е единственият обект в Слънчевата система освен Земята с басейни в течно състояние на повърхността. Основната характеристика на полярните региони на спътника са езерата и моретата от метан. На Земята метанът е газ, но на Титан е в течна форма заради мразовития климат. 


На места сатурновата луна е осеяна с хълмисти и планински райони, които съставляват 14 процента от повърхността ѝ.

Геоложката карта на Титан е изготвена седем години преди старта на планираната мисия "Дрегънфлай" на НАСА. В рамките ѝ към спътника ще бъде изпратен дрон, който да изследва химията и годността за живот. По план "Дрегънфлай" трябва да бъде изстрелян през 2026 г. и да пристигне на Титан през 2034 г.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Картина на Пол Гоген беше продадена за 9,5 млн. евро

Рядка картина на Пол Гоген от таитянския му период - "Te Bourao II" ("Дървото" на таитянски език) - беше продадена вчера на търг за 9,5 милиона евро (с разходите) - сума, близо два пъти по-голяма от оценките, съобщи парижката аукционна къща "Аркюриал", цитирана от "Франс прес". Платното от 1897 г., рисувано с маслени бои, е част от цикъл от 9..

публикувано на 05.12.19 в 12:40

Татяна Лолова от Синдел

Има събеседници, които се помнят дълго. Има събеседници, които са ярки. Има събеседници, които са извън рамките на разговора с тях. Има събеседници, които будят приятна усмивка. Това са откровените хора, без маски, без фалш. Те са уютните хора, които във времето на техническия прогрес, забързания ритъм и стреса, съдържат душевния комфорт, до..

публикувано на 04.12.19 в 13:26

Отличиха отличници в ТУ-Варна

  Празнична среща по случай 8 декември - празника на българските студенти се състоя в Ректората на Техническия университет (сградата на Машинно-технологичния факултет). По традиция на срещата ректорът - проф. д-р инж. Венцислав Вълчев връчи грамоти и награди на студенти и докторанти с отличен успех и високи постижения в научни и спортни..

публикувано на 04.12.19 в 12:45

Съветът на ЕС с оценка на риска на 5G мрежите

Европейският съвет по телекомуникации се срещна в Брюксел и прие заключения за значението на 5G мрежите за европейската икономика и необходимостта от намаляване на рисковете за сигурността, свързана с високоскоростните мрежи от пето поколение. Министрите на страните членки заявяват, че 5G мрежите ще формират част от ключовата..

публикувано на 04.12.19 в 06:11

Глобалното затопляне може да накара жените да раждат по-рано

Глобалното затопляне може да накарa жените да раждат по-рано и да застраши новородените, сочат резултатите от изследване, цитирани от в. "Дейли мейл". Учени, които изследвали ражданията и метеорологичните условия в САЩ, констатирали, че в дните, когато температурата надвишава 32 градуса Целзий, ражданията се увеличават с 5 процента. Много деца..

публикувано на 03.12.19 в 10:50

Ученици от Вълчи дол даряват внимание за самотни възрастни хора

„ Село в България. От 800 къщи, сега са обитавани 15-сет. В една от тях живее баба Мария на 87 години, работила в ТКЗС–то. Пенсията й е 204 лв. Лекарствата й са 35 лева с доплащането. Другото остава за ток, вода, храна и …дърва.”  Ученици от Средно училище „Васил Левски”, град Вълчи дол, област Варненска и доброволци в клуб „Усмивка” се..

публикувано на 03.12.19 в 10:32

Работа на смени? Внимавайте кога спите и в почивните дни

Как да се адаптираме по-добре към график, включващ нощни смени,  обясни пред РИА Новости Александър Калинкин - сомнолог и ръководител на Центъра по медицина на съня към Московския държавен университет. Според специалиста работниците на смени трябва да се придържат към работния си график и графика за сън през цялата работна седмица. "Това..

публикувано на 02.12.19 в 10:05