Семейство с две деца = 4 000 лева месечен доход


С колко лева доход може да живее българското семейство или един пенсионер ? Според изследване на КСНБ за четиричленно семейство с две деца, минималният месечен доход на един от родителите трябва да е над 1200 лева. Обещано е  и увеличение на пенсиите, а в същото време, броят на възрастните хора, които живеят под линията на бедност, са около 1 322 300 души. 

Икномистът проф. Боян Дуранкев коментира тази статистика като прикриваща истинската картина. Защото средните доходи у нас не отговарят на реалните доходи - в тях се включва и рентата, а броят на тези хора никак не  е малък. Така че статистически средният доход не е реалният доход в България.

Според икономиста, за да живее горе-долу нормално, едно българско семейство трябва да има месечен  доход от около 4 000 лева.

България е на последно място по БВП на глава от населението от страните-членки на ЕС, припомни  професор Дуранкев и добави, че това предопределя и доходите да бъдат на последно място, а това се води като периферен третичен капиталъзм, така се определя  състоянието на България. 

Икономистът каза още, че  страната с най-ниски доходи си е позволила най-голямо неравенство, което е уникално за ЕС. 

 До данни от 2018 г. у  нас има 1% свръх богати, около 20% високоплатени мениджъри със заплати от около 20 000 лева, останалото е средна класа, която тегли към преобладаващата ниска класа.

Над 54%  от българите са в безнадеждно положение, това означава, че, ако се наложи разход дори за лекарства, това ще бъде тежък проблем. Така че в България сме постигнали такава диференциация на доходите, такова неравенство, каквото не е имало може би в цялата над   1300 годишна история на България. Имаме 1% свърх богати, 20-тина% уж средна класа и останалите са хора, които съществуват ден за ден, от заплата до заплата, от хляб до хляб  и най-много  в петък да излязат и да замезят с някой кремвирш...

Проф. Дуранкев припомни още, че точно социалистическото правителство на Станшев въвежда плоския данък, което води до най-голямо разделение на доходите. За съжаление Патриотите и ГЕРБ нямат намерение да променят тази данъчна политика, която наследиха от Станишев. 

Проф.Дуранкев посочи две основни възможности за промяна: първо, ЕС да промени кохезионната си политика,  и второ, у нас да се промени данъчната сшстема и преразпределението след това на доходите, но това означава ново правителство с нови идеи и нови хора.

Цялото интервю с проф. Боян Дуранкев е в звуковия файл. ВИЖТЕ ОЩЕ
Цветан Кюланов

Развитие на регионите е сред приоритетите на новата ЕК

Основните приоритети на новата Европейска комисия, начело с председателя Урсула фон дер Лайен, която вече встъпи в длъжност, ще са: икономика в интерес на хората и т.нар."Европейски зелен пакт", чиято цел ще бъде Европа да стане първият континент неутрален по отношение на климата. Темата за справедливото възнаграждение е обща за целия Европейски..

обновено на 05.12.19 в 12:34

Звезди от АХАТ: "К'во яко парче беше това"

30 години изминаха от излизането на един албум, който се превърна в крайъгълен камък за българската рок музика. Албум, който стана олицетворение на годините преди и след прехода. Албум, който се превърна в личната история на стотици хиляди българи. Албум, който даде "Черната овца" - композиция, определена като най-добрата българска рок песен на всички..

обновено на 03.12.19 в 17:21

За 85-годишнината на Радио Варна потомци разказват неизвестни факти за Александър Кръстев

Дни преди 85-я рожден ден на  Радио Варна, който ще отбележим на 9-ти декември, тази сутрин в предаването "Новият ден" разказахме за първия програмен ръководител на Радиото и автор на неговия химн - композитора, диригент и педагог Александър Кръстев. Възпитаник на Консерваторията в Загреб със специалност цигулка, той е един от основателите..

публикувано на 03.12.19 в 10:19
Фреди Люпке

Фреди Люпке: "Радио Варна е сбъднатата ми мечта"

Сбъдната мечта е работата в Радио Варна за Фреди Люпке. Той бил ученик в Първа езикова гимназия, когато започнал работа в радиото – едва 17-годишен. През юни 1984 година, в немската редакция. 35 години по-късно си спомня за преживяното с усмивка и с вълнение пристъпва в новите цифрови студиа, помнейки времето на магнитофонните ленти и..

публикувано на 02.12.19 в 09:59

Петя Хантова: Тъгата е пътуване към себе си

Поетичната книга „Тъгата ми отива“ представя Петя Хантова във Варна. Премиерата на изданието е от 18:30 часа тази вечер в галерия „Арт Маркони“. Петя Хантова е автор на още две поетични книги – „По брега на сълзите“ (1995) и „На обич орисана“ (2014). По професия е адвокат, член е на Съюза на юристите в България и председател на юридическото..

публикувано на 29.11.19 в 14:42
Румяна Петрова в ролята на

Музикалното училище има нов директор

Румяна Петрова е новият директор на Националното училище по изкуствата „Добри Христов” във Варна. Днес тя подписа своя договор за назначение с министъра на културата Боил Банов и официално ще встъпи в длъжност на 2 декември. Румяна Петрова беше избрана чрез конкурс между общо четирима кандидати. Какви са най-важните акценти в нейната концепция..

публикувано на 28.11.19 в 15:35

Валентин Атанасов: 80% от пчелите изчезнаха

80% от пчелите тази година не се завърнаха в кошерите и изчезнаха. Тази статистика на Министерството на земеделието сподели в ефира на Радио Варна Валентин  Атанасов, който има над 150 кошера. Разположил ги е във Варненско и в Еленския Балкан и има наблюдения за проблемите в пчеларството и в двата района. Той активно работи за приемането на европейска..

публикувано на 28.11.19 в 11:19