Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идва новото божоле

Тази вечер е празникът на младото вино Божоле (Божоле нуво) за франкофоните от цял свят и почитателите на виното. Отбелязва се третия четвъртък на м.ноември в дегустации. Новото Божоле е младо, червено вино, което се произвежда от сорта гаме, в източната част на Франция, регион Божоле, Бургундия. То се отличава от другите вина по това, че започва да се продава веднага след ферментацията, шест седмици след прибирането на реколтата. Виното се характеризира с розово-виолетов оттенък и силно изразен плодов вкус. Поднася се леко охладено (около 13 °C). Консумира се с червени меса, колбаси и сирена, кестени.

В град Сармантел, столицата на божоле, в полунощ към третия четвъртък от ноември преди отварянето на първите бъчви се прави шествие със запалени лозови пръчки

Ежегодно се произвеждат около около 55 милиона бутилки. Над 50% от виното се изнася, като най-големите пазари са Германия и Япония, следвани от САЩ.

По цял свят този ден се е превърнал в очакван празник на божолето, с фразата, която го ознаменува „Le Beaujolais Nouveau est arrivé!“ (на френски: „Новото божоле пристигна!“).

За традицията във Франция за Радио Варна разказа Анета Недякова, дългогодишен директор на Алианс Франсез във Варна, която от четири години живее в град Тур, Франция:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Премахнаха опасно дърво на ул. „Петър Попов“ в местността Ален мак

Премахнаха опасно дърво на ул. „Петър Попов“ в местността Ален мак. За него сигнализираха жители на района на среща с кмета Благомир Коцев. Специалистите са констатирали, че дървото – от вида Бряст, е напълно сухо, наклонено и опасно. Кметът разпореди за 24 часа да бъде премахнато, съгласно графика на заетост на вишката, която е необходима, уточняват от..

публикувано на 03.07.24 в 18:15

Осем номинации за "Почетен гражданин на Варна"

Община Варна организира публично обсъждане на номинациите за почетен гражданин на Варна. Събитието ще се проведе на 9 юли от 17:00 часа в зала „Пленарна“. За най-високото признание на обществеността в града - званието „Почетен гражданин на Варна“ са постъпили номинации за осем души. Сред тях са: - капитан II ранг Николай Данаило в – командир на..

публикувано на 03.07.24 в 15:11

Детски празник за 35-я рожден ден на фирма Комфорт

С емоционален и незабравим детски празник стартираха активностите, с които строителната компания Комфорт отбелязва своята 35-та годишнина. Тържеството беше подарък за децата на служителите на фирмата и затвърждава традицията специалните моменти на компанията да бъдат споделяни с най-младите й приятели и съмишленици. Гости на събитието бяха и децата..

публикувано на 03.07.24 в 08:00

"Винаги верни!": Един ден с Морската пехота на Украйна

Получаваме първата локация малко след 9 сутринта. Два часа по-рано сме потеглили от Одеса към Миколаив.  „Момчетата молят да идем по-рано“, казва Саша, докато намества GPS-a за мястото, откъдето трябва да вземем връзката ни за деня – Костя. Момчетата са част от самостоятелна компактна механизирана-ремонтна част на 88-ми батальон на 35-та бригада на..

обновено на 02.07.24 в 15:07

Деца ще изваят пясъчни скулптури в Балчик

На 6 юли 2024г. (събота) на плаж "Двореца" между красивите морски вълни на град Балчик и "Тихото гнездо" - в миналото място за отдих на румънската кралица Мария, Белият град ще бъде домакин на осмото издание на детския фестивал "Пясъчни творения”.  Фестивалът „Пясъчни творения” е безплатен за участие, целта му е да насърчи децата към изкуството и да..

публикувано на 02.07.24 в 12:20

Земеделски имот край Игнатиево е превърнат в сметище за строителни отпадъци

Земеделски имот край Игнатиево е превърнат в сметище заради нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци. За проблема алармира собственикът на терена Стамен Иванов. Купчината вече добива сериозни размери  - висока е над 15 метра, и има опасност да затрупа съседна къща, оплаква се Иванов. Освен към община Аксаково е подавал сигнали и на телефон 112...

публикувано на 02.07.24 в 14:30

Жителите на местността Добрева чешма няколко дни са без вода

Жителите на местността Добрева чешма край Варна съобщиха, че от миналия петък нямат вода и ситуацията е критична. Те казаха, че имат проблеми с водоснабдяването всяко лято, но такъв случай да нямат нито капка вода за толкова дълъг период досега не помнят. Опитите им да се свържат с оператор на дежурните телефони са били безуспешни, а никъде не е..

публикувано на 01.07.24 в 14:04