Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет ще има специална комисия за връзка с варненци

Общинският съвет във Варна ще подобри работата си с гражданите. Към новия местен парламент ще функционира постоянна комисия, отговаряща за връзката и взаимодействието с обществеността. Това предвижда проектът на Правилник за организацията и дейността на Общинския съвет, който беше одобрен от специално създадената работна група за изработване на документа. Комисията ще бъде част от тази за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, като през мандат 2019-2023 г. тя ще носи отговорност и за връзките с гражданското общество.

„Амбицията ни е да стимулираме гражданите да участват активно в работата на комисиите. По този начин те не само ще имат още по-голяма яснота по отношение на решенията, които се вземат, но ще могат да се включват в процеса на тяхното обсъждане и формулиране. Смятаме. че това е една от мерките за постигане на още по-прозрачно, открито и ефективно управление“, коментира председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, който участва в работната група.

Промени се предвиждат по отношение на санкциите при отсъствия от заседания без уважителни причини. Глобата за съветник, който отсъства от заседание на комисия, ще е в размер на 50 лв. При отсъствие от сесия на местния парламент месечното базово възнаграждение ще се намалява с 1/3. Когато общинският съветник не участва в 7 последователни гласувания по същество в рамките на едно заседание, ще му се налага санкция от 100 лв. Друга новост е, че участието на всеки съветник в комисиите и в заседанията на Общинския съвет ще се обобщава в електронен регистър, публикуван на сайта на институцията.

Комисиите се запазват същите като през миналия мандат.  Решено бе, ако постоянна или временна комисия не заседава поне 4 пъти годишно, тя да бъде закрита. Освен това всяка комисия със свое решение ще може да избира заместник-председател, който обаче няма да има право да бъде председател на друга комисия. Правната комисия, която през периода 2015-2019 г. беше временна, става постоянна. Променено бе и наименованието на архитектурната комисия – тя вече ще се нарича ПК “Архитектура и градоустройство”.

Работната група реши също времето за изчакване на съветници за започване на заседание на комисия да е 15 минути, а не 20, както беше досега. Ако четвърт час след обявеното начало кворумът не е налице, комисията ще може да заседава и при наличния състав, когато той не е по-малко от 1/3 от всичките й членове, а за комисии в състав по-малък от 9 членове – при присъствие на минимум 3 членове.

Решено бе още специалната комисия по приватизация, действаща към Общинския съвет, да е съставена от най-много 15 общински съветници и служители от общинската администрация.

Проектът на Правилник за организацията и дейността на Общински съвет – Варна е публикуван на сайта на местния парламент – varnacouncil.bg, в секция Проекти на нормативни актове.  Заинтересованите лица могат да отправят своите възражения, както и да дават мнения и становища относно документа в 14-дневен срок, считано от датата на публикуването му.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът до с. Слънчево е локализиран

По информация на оперативния дежурен в Областната администрация, към 22:30 пожарът до село Слънчево е локализиран. На място остават три пожарни, една се насочва към квартал "Владиславово", военнослужещите от Военноморските сили са освободени. Магистралата остава затворена до сутринта, когато ще бъде взето решение дали да бъде отворена.

публикувано на 15.07.24 в 03:08

12 противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево

12 екипа с противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево , община Аксаково.  От Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров "са осигурили дронове, с които утре ще бъде обследван от въздуха района на пожара. В ъв Варна пожарите са овладeни.

публикувано на 14.07.24 в 21:53
Пожар

Два големи пожара продължават да гасят огнеборците във варненско

Останалите по-рано възникнали огнища на огнената стихия са овладени.  Това каза старши комисар Тихомир Тотев-директор на варненската пожарна служба. Тотев съобщи, че екипи от военноморските сили са пристигнали на мястото на пожара край село Слънчево и помагат за потушаването му.  Няма опасност този пожар да застигне населените места. Във Варна..

публикувано на 14.07.24 в 20:02

Доброволците да гасят огъня само под ръководство на пожарникарите

Разраства се пожарът, възникнал между летище Варна и село Слънчево, пламъците вървят към Игнатиево и селата Припек и Баново. Десет машини, осигурени от пътно-строителните фирми, са включени в овладяването на огъня. Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е поискала от командира на ВМС контраадмирл Кирил Михайлов да бъдат..

публикувано на 14.07.24 в 18:28

От пътните фирми също предоставят багери и тежка техника за гасенето на огнищата

Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е изпратила писмо до командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов с искане да се осигурят екипи от представители на ВМС ,които да подпомогнат пожарникарите в овладяване на огнищата, възникнали в града и региона. От пътните фирми също предоставят багери и тежка техника, общо 10..

публикувано на 14.07.24 в 17:23
пожар

Пожарите стават повече, огънят върви към Игнатиево, с.Припек и с.Баново

О перативният дежурен в Областна администрация – Варна е получил от телефон 112 нови сигнали за възникнали пожари на територията на Варна и в региона. Пожар се е разгорял в района на блок 406 в квартал „Владислав Варненчик“ при обръщача и до Детския център.  Друго огнище се разпростира между селищно образувание Сълзица,..

обновено на 14.07.24 в 17:09

Утре 35 градуса във Варна

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Минимални температури между 18° и 23°, по носовете до 26°. Утре ще се запази слънчево и горещо. Ще духа до умерен вятър от североизточна четвърт. Максималните температури във вътрешността ще достигат 36°-41°, само по крайбрежието ще са малко по-ниски между 31° и 36°. За Варна минимална температура..

публикувано на 14.07.24 в 15:40