Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книга за шише от парфюм заменят еколози

„Зелен петък“ за събиране на шишенца от парфюми за рециклиране организира Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) във Варна. Инициативата започна преди няколко седмици и „зелените“ петъци набират скорост. Всеки донесъл шише за рециклиране ще има възможност да си избере книга или списание срещу символичната цена от 1 лев.

Непотребните опаковки ще бъдат преработени безвъзмездно от завода за стъкло в Белослав до малки еднотипни шишенца. В тях ще се съхраняват домашно приготвена паста за зъби и козметика, които ще бъдат показани в някои от бъдещите. За разлика от големите стъклени бутилки за безалкохолни и алкохолни напитки, никой не изкупува за рециклиране малките шишета от парфюми и медикаменти. Това от една страна е заради специфичните им особености – те са леки, а не рядко по тях има метални или пластмасови части, които допълнително трябва да се отстраняват. Това прави преработката им икономически нерентабилна и те завършват живота си на бунището. А там стъклото е вечно. В същото време стъклото е много лесен материал за рециклиране. За повторното му топене се изразходва 40% по-малко енергия, отколкото за производството на ново стъкло. Спестената електроенергия от рециклирането на една стъклена бутилка е достатъчна за 25 минути работа на един компютър, обясняват от организацията.

В ОЦОСУР ви очакват и днес в клуба на ул. „Сава Радулов“ №14 във Варна между 11 и 17 часа.

Книгите са втора употреба и са дарявани от участниците в кампанията за разделно събиране на хартия „Лист по лист“. Събраните средства от продажбата на книги ще са за образователни екологични дейности за подрастващите, разказа в предаването на Радио Варна "Новият ден" организатора на инициативата Свилена Велчева:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

80 години от рождението на изследователя на Варненския некропол отбелязват във Варна

През 2024-а се навършват 80 години от рождението на Иван Иванов, изследователят на варненския халколитен некропол и откритото в него най-старо обработено злато в света. По този повод от 18 часа на 1 август – рождената дата на Иван Иванов , в зала „Одесос“ на Варненския археологически музей ще бъде представен юбилейният сборник „Да оставиш..

публикувано на 23.07.24 в 16:49

Осмо издание на фестивала "Сръчко" през август във Варна

Над 50 изложители от цялата страна ще се включат в Осмото издание на фестивала "Сръчко". Той ще се проведе от 2 до 18 август, а шатрите ще бъдат разположени на алеята между комплекс "Морско казино" и сцена "Раковина".  Участие ще вземат занаятчии, грънчари, кожари, текстилни производители, художници, които ще предложат рисувано стъкло, шити играчки,..

публикувано на 23.07.24 в 10:28

Метални топчета произвеждат кислород в дълбините на океаните

Учени обявиха, че са открили "тъмен кислород", който се произвежда в дълбините на океана от бучки метал на дъното и без използването на светлина, съобщава БНР. Около половината от кислорода, който дишаме, идва от океаните. Преди последното откритие обаче се смяташе, че той се произвежда от растения във водата, които фотосинтезират - процес,..

обновено на 23.07.24 в 07:44

23 юли - Международен ден на китовете и делфините

На 23 юли се отбелязва Международния ден на китовете и делфините.  През 1982 г. е приет Мораториум върху търговския улов на китове от Международната китобойна комисия. Празникът се отбелязва от 1986 г., когато Мораториумът започва да се прилага.  В цял свят са недопустими ловът и търговията с китове и делфини, което способства те да се спасят от..

публикувано на 23.07.24 в 07:30

Ден на отворените врати на борда на НИК "Св. св. Кирил и Методий" в петък и събота

Ден на отворените врати на борда на военния научноизследователски кораб НИК 421 „Св. св. Кирил и Методий“.  На 26 юли, петък, от 13 до 17 часа плавателният съд ще бъде базиран на Морска гара-Варна, а на 27 юли, събота, варненци и гости ще могат да го разгледат от 9 до 11 часа. Събитието се организира по случай три години от влизането на..

публикувано на 22.07.24 в 14:46
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 22.07.24 в 12:50
Хуан Миро, Каталунски пейзаж, сюрреализъм

Лесна работа: По-щастливи през лятото

Месец юли е прекрасен. Иска ми се никога да не свършва. Да има още лято, още приказно море и безкрайни слънчеви дни на плажа. Сигурно не съм сама в това. Та кой не обича да има още от хубавото, да получава повече, да преживява повече радостни мигове? Всъщност, като оставим лятото настрана, по-добре ли е да имаш повече? Да печелиш..

публикувано на 22.07.24 в 12:30