Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Неправителственият сектор във Варна в борбата срещу дрогата

Употребата на хероин намалява след 2011 година, за сметка на значително увеличение на употребяващите стимуланти /метамфетамини, кокаин/, както и случаите с полинаркомания и двойни диагнози. Това стана ясно по време на форум на тема „Ролята на неправителствения сектор в провеждането на общинската политика за  превенция на рисковото поведение след деца и млади хора”, който се проведе във Варна.


112 деца на възраст от 10 до 18 години, с остра интоксикация след употреба на наркотици, са приети в Клиниката по Токсикология към ВМБ-Варна за периода 2015 – 2019 година, каза проф. д-р Снежа Златева, началник на клиниката. За същия период,  след употреба на различни видове дрога, са приети 1 112 души на възраст от 19 до 64 години. Тенденциите през годините показват намаляване на отравянията с алкохол при непълнолетните, но нарастване на наркотиците до тяхното изравняване през тази година. Преобладават стимулантите /амфетамини и метамфетамини/ и марихуана, както и редовната комбинирана  употреба на повече от едно вещество.

При възрастните нарастват интоксикациите с алкохол и наркотици, преобладават стимулантите, нараства употребата на  марихуана, опиатите остават на постоянно високо ниво, а полинакроманията е 40%, каза още проф. Златева. Смъртността е средно 3 случая годишно.

4 500 младежи на възраст от 18 до 25 години са преминали специализирано обучение за влиянието на психоактивните вещества върху човек, особено при управление на моторни превозни средства. Обучението е част от програмата на Областния съвет на БЧК-Варна за оказване на първа помощ  за кандидат-водачи на МПС.

По програмата за психологично консултиране и психотерапия на младежи в риск, за последните 8 години са проведени 3000 часа консултации и терапия с над 5000 младежи на възраст 18 – 25 години. Програмата се реализира от Дружеството по позитивна психотерапия в България, което работи с младежи с проблемно поведение след употреба на психоактивни вещества или зависими от хазарт.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Дезинфекция с ултравиолетови лъчи вътре в човек - вече е възможно

Русия с нов начин за лечение на COVID-1, съобщава БТА. УВ лъчите чистят КОВИД-19 вътре в човека Специалисти от един от водещите научни центрове на държавната руска корпорация „Росатом“ в Обнинск, Калужка област, предприеха необичаен подход за лечение на коронавирусна инфекция - чрез дезинфекция на белите..

публикувано на 02.06.20 в 11:28

Безвъзмездна финансова помощ за хранително-преработвателния бизнес - втори шанс

Втори прием на проектни предложения за безвъзмездна финансова помощ за предприятия от хранително-преработвателната промишленост стартира от днес. Мярката се отнася за общините Балчик и Генерал Тошево. Общият бюджет възлиза на на над 920 000 лв. Мярката цели подобряването на дейността, икономическата ефективност и..

публикувано на 02.06.20 в 11:21

MTV и други телевизии "изгаснаха" в знак на протест срещу расовото неравенство в САЩ

Музикалният канал MTV и други телевизии изгаснаха в памет на загиналия от полицейско насилие Джордж Флойд и така се присъединиха към музикалната индустрия в заклеймяването на расовото неравенство, съобщи БТА като цитира Ройтерс. Към MTV се присъединиха и другите младежки и музикални канали на Viacom CBS, включително Комеди сентрал, СMT,..

публикувано на 02.06.20 в 11:00

Санитарна резитба на дървета и храсти в район Приморски

Санитарна резитба на дървесните и храстови растения се извършва преди и след вегетационния период - пролетта и есент, припомнят от пресцентъра на варненския район. Месеците преди и след вегетационния период , / пролетта и есента /, е времето, в което се извършва санитарната резитба, повдигане на корони, освобождаване на контактната..

публикувано на 02.06.20 в 10:56

Дават 1 млн. лв. за лаптопи за деца от социални домове

Министерството на труда и социалната политика осигурява 1 милион лева за общините, за да купят лаптопи и таблети за децата, ползващи социални услуги. Така учениците от I до XII клас ще могат да участват пълноценно в дистанционна форма на обучение. По целевата програма общините могат да кандидатстват с проектни предложения до 15 юли...

публикувано на 02.06.20 в 10:15

Точно в 12 да спрем за минута

На 2 юни за 2 минути да се спрем където и да сме, каквото и да правим, за няколоко мига да си спомним и да благодарим за всички дали живота си за България, за каузата да сме свободни, за Чиста и Свята  Република. Точно в 12:00 часа  в цялата ни страна ще бъде пусната сиренно – оповестителната система Чрез сирените традиционно се отдава почит към..

публикувано на 02.06.20 в 10:08
 В приземни помещения в сградата са намерени и иззети множество нови предмети, носещи признаците на културно-исторически ценности, които са с неизяснен произход и в нереставриран вид.

Иззеха множество нови културни ценности от офиса на Васил Божков

Специализираната прокуратура продължава действията по разследването в офисите на обвиняемия Васил Божков на ул. „Московска“ 43 в столицата , съобщиха от прокуратурата. В приземни помещения в сградата са намерени и иззети множество нови предмети, носещи признаците на културно-исторически ценности, които са с неизяснен произход и в нереставриран..

публикувано на 02.06.20 в 09:58