Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Музикалното училище има нов директор

Румяна Петрова в ролята на "госпожа Виола" в концерта за деца "Фантастични герои в музиката" с участието на Младежки симфоничен оркестър и солисти от Национално училище по изкуствата „Добри Христов“- Варна.
Снимка: Росен Донев

Румяна Петрова е новият директор на Националното училище по изкуствата „Добри Христов” във Варна. Днес тя подписа своя договор за назначение с министъра на културата Боил Банов и официално ще встъпи в длъжност на 2 декември. Румяна Петрова беше избрана чрез конкурс между общо четирима кандидати.

Какви са най-важните акценти в нейната концепция за управление на учебното заведение – чуйте в прикачения звуков файл.

Новият директор на НУИ „Д.Христов” е възпитаник на варненското училище, преподавател, инструменталист и диригент. 


Румяна Петрова е родена в град Варна през 1970 година.

Започва музикалното си образование във варненското НУИ „Д.Христов”, впоследствие завършва НУИ „Л.Пипков“ – София, специалност "Педагогика" в Музикалната академия в град Пловдив и магистратура по изпълнителско изкуство в Университета на Претория, Южна Африка.

Работи в симфоничните оркестри на Претория, Кейптаун и Дърбан в ЮАР.

В периода 1999-2008 г. живее в САЩ, преподава в Консерватория Бруклин, Ню Йорк, свири в Ди Капо Опера, Ню Йорк и Камерния оркестър на Кънектикът.

Като виолист на Струнен квартет „Форте” осъществява много концерти в Европа, Азия и САЩ, а също така има издадени два диска с авторска музика.

От 2009 г. Румяна Петрова живее във Варна, преподава виола и камерна музика в НУИ „Добри Христов”, работи в екипа на фестивала „Варненско лято” и също така е виолист-титуляр в струнен квартет „Д.Христов“.

В ролята на „Госпожа Виола” е автор и водещ на серия образователни концерти за деца във Варна.

За активна дейност в популяризиране на българската музика в чужбина е носител на дипломи и отличия за принос към българската музикална култура.

Снимки: Росен Донев

ВИЖТЕ ОЩЕ

Метеоролог: Очаква ни сухо и топло лято

България и регионът не правят изключение от глобалната тенденция за затопляне през последните десетилетия. Можем да очакваме относително сухо и топло лято. Много малко вероятно е то да се окаже дъждовно, с обилни валежи. Такива ще има, но те ще бъдат сравнително малко като общо количество за сезона и..

публикувано на 02.06.20 в 07:58

„Птичето и дървото“ - история за истинското приятелство и обичта

Вера Асенова е икономист, политолог, университетски преподавател, преводач и редактор. Образователните и творческите й търсения я отвеждат от Централноевропейския университет в Будапеща до Калифорнийския университет в Бъркли; от Института за хуманитарни и социални науки във Виена до Центъра за европейски интеграционни програми в Ковънтри,..

публикувано на 01.06.20 в 13:52

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

обновено на 31.05.20 в 14:05

Вилиан Стефанов: Привличат ме дивата природа, трудните маршрути, усамотените райски кътчета

Родопа планина ражда хора! И то само какви хора: с борбен дух и свободолюбив начин на живот; хора, които са сякаш от друго измерение. Като Вилиан Стефанов, роден в Смолян. По професия е IT специалист, но по дух е пътешественик, авантюрист и любител фотограф. С родопска упоритост прекосява България надлъж и шир...

обновено на 30.05.20 в 15:53

Актьорът Стоян Стоянов: В тази професия трябва да си всеотдаен и честен с публиката

Най-важното за един актьор е да успее да ангажира вниманието на публиката, да стигне до нея и да я докосне. Всеки един в залата трябва да бъде съучастник на това, което се случва на сцената, а не просто да бъде пасивен зрител. Затова актьорът трябва да е всеотдаен и честен с публиката. За предизвикателствата в професията, за удовлетворението от добре..

обновено на 27.05.20 в 10:03
Славка Стаменова - 6 курс, ОКС

Отличен 6: Магистърските програми 2020 в ИУ-Варна

От 23 юни започва първият етап от приема на магистри в Икономически университет – Варна . През 2020 година университетът, който отбеляза тържествено 100-годишнината си през май, предлага 26 специалности в ОКС „магистър” в четири професионални направления : „Икономика”, „Администрация и управление”, „Туризъм” и „Информатика и компютърни..

публикувано на 26.05.20 в 16:41
Гергана Герова (с букета) със свои ученици

Гергана Герова: Българският език трябва да бъде подкрепян

Родният ни език трябва да бъде подкрепян, вкл. и чрез английския език, например наскоро имаше годишнина на Валери Петров - един от най-големите преводачи на Шекспир. Защото глобализацията не изключва съхраняването на културната идентичност! Това подчертава Гергана Герова (на снимката с випуск`2016), учител по английски език в престижната Първа езикова..

обновено на 24.05.20 в 09:46