Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

34-та международна конференция "Строително предприемачество и недвижима собственост" във Варна

Икономическият университет във Варна е домакин на 34-ата Международна научно-практическа конференция „Строително предприемачество и недвижима собственост“. Научният форум се организира от Катедра „Икономика и управление на строителството“  и тази година е посветен на 100-годишнината от създаването на университета.

„Тази конференция е традиция, която ние ревниво пазим. Сборникът с докладите тази година ще бъде издаден единствено и само в електронен вид. Това ще бъде за първи път тази година, следвайки изцяло политиката на новото ръководство за дигитализация на процесите“, съобщи доц. д-р Божидар Чапаров, ръководител катедра „Икономика и управление на строителството“ в ИУ-Варна:

23 доклада са включени в тазгодишната конференция. Сред участниците и гостите в научния форум са представители от Румъния, Полша, Русия, Германия и Франция.

Във форума участие вземат представители на академичната общност от Икономически университет – Варна, Университета за национално и световно стопанство, Университета по архитектура, строителство и геодезия, Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, Санкт-Петербургския държавен икономически университет – Русия, Петербургския държавен университет по пътища и съобщения „Император Александър I“ – Русия, Московския регионален социално-икономически институт – Русия, Московския градски педагогически университет, Технически университет – Молдова, както и специалисти от публичната администрация и бизнеса.

Влиянието на различни фактори върху равнището на наемните цени на Варна е тема на доклада на гл. ас. д-р Яна Стоенчева от Университета за национално и световно стопанство:

Благоприятни условия за развитието на сектор „Строителство“, и то по отношение на жилищното строителство, се наблюдават от 2015 година до днес, акцентира от своя страна гл. ас. д-р Николинка Игнатова, преподавател в Катедра „Недвижима собственост“ в УНСС:ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна есенното почистване на дъждовните шахти във Варна

Есенната профилактика на дъждоприемните шахти и дъждоотводнителната канализация във Варна започна , съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“. Съоръженията първо се почистват ръчно, след което автоматизирано се продухва трасето от шахтата до уличната канализация. Теренът около шахтата се измива, след което се поставя решетката,..

публикувано на 27.10.20 в 11:19

Д-р Шарков: Най-малкият риск за предаване на Ковид-19 в България е в стоматологичните кабинети

„Най-малкият риск от трансмисия на Ковид-19 в България е в стоматологичните практики. Нашите кабинети не са социални места, има ред, записване по телефона, а в чакалните има максимум двама души.“ Това каза д-р Николай Шарков е Председател на УС на Български зъболекарски съюз в предаването "Новият ден" на Радио Варна . Той подчерта и факта, че..

обновено на 27.10.20 в 11:17

Деян Славов: Над 1000 преброители все още не достигат във Варненско

Над хиляда преброители все още не достигат във Варненска област. Това съобщи в предаването „Позиция” на Радио Варна директорът на Териториално статистическо бюро „Североизток” Деян Славов. 1500 са преброителите, които са необходими във Варненско, а до сега документи са подали 400 човека, допълни Славов и уточни, че срокът изтича на 31 октомври:..

обновено на 27.10.20 в 11:17

Възстановяват понто-сарматските степи в района на Калиакра

Дейностите по възстановяването на понто-сарматските степи започнаха в община Каварна. Те са в изпълнение на проект, финансиран от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда след решение на Европейския съд, че България ще търпи сериозни финансови санкции заради унищожения хабитат на прелетните птици. Община Каварна е..

публикувано на 27.10.20 в 10:31

Един от пострадалите от взрива апартаменти във "Владиславово" все още на фаза "груб строеж"

Все още текат довършителни ремонтни дейности в най-пострадалите жилища в блок 302 в кв. „Вл. Варненчик“, в който избухна мощен взрив в началото на годината. До голяма степен обаче те са възстановени. Това обясни пред репортера Даниела Стойнова кметът на района Николай Костадинов. Един от апартаментите обаче все още не е годен за обитаване, тъй като..

публикувано на 27.10.20 в 10:02

Новозаразените с Ковид-19 във Варна са 106 при рекордни 2 243 за страната

При направени 7659 PCR теста отчитаме рязък скок на броя на заразените с коронавирус у нас - 2 243 са новите случаи, което означава, че  29% от изследваните са заразени. В болница остават 2130 души, от тях 149 в интензивни отделения. Оздравели са 296 души. Голям е и броят на починалите - 42-ма души са станали жертва на болестта. Най-много са новите..

публикувано на 27.10.20 в 06:59
Снимката е илюстративна

Отново ударен пешеходец

Пешеходец е бил блъснат от лек автомобил при маневра на заден ход. Той е с контузия на крака и без опасност за живота. Инцидентът е станал на ул.Иван Церов в кв. Младост, до бл.117 вчера, съобщиха за Радио Варна от КАТ-Варна.  Общо шест леки пътно-транспортни произшествия са регистрирани през денонощието на територията на Варна.

публикувано на 27.10.20 в 06:49