Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Намериха три неизвестни стихотворения на Вапцаров

Три неизвестни досега стихотворения на Никола Вапцаров и есе, посветено на литературата, са били открити при почистване в сградата на бившата дирекция на полицията в София, съобщи племенницата на поета Мая Вапцарова: 

"Един човек, който е чистил това мазе, намира една папка. В тази папка няма само стихотворения. Те са няколко. Вътре има едно невероятно есе за културата. Три стихотворения са открити и това грамадно есе, което е около десет страници. Вапцаров като че ли преоценява бъдещето в това есе, не миналото", каза тя (повече чуйте прикачения звуков файл).

Стихотворенията са написани с мастило и засега е разчетено само едното. След разчитането и на останалите предстои те да бъдат публикувани, съобщи още Мая Вапцарова.

Тя подготвя филм, посветен на работата на Вапцаров като авиомеханик на летището във Враждебна.ВИЖТЕ ОЩЕ

Готови за плуване в "Тузлата"

Реновиран е басейнът за подводна гимнастика в специализираната болница за рехабилитация "Тузлата" край Балчик и вече на разположение на пациентите на лечебното заведение. Болницата започна годината с възстановен и модернизиран вът­ре­шен ба­сейн. Тем­пе­ра­ту­рата на водата в него е око­ло 31 гра­ду­са. Вод­но­то съо­ръ­же­ние е с..

публикувано на 23.01.20 в 13:42

Блок "Добрич" трябва да е готов през 2022 година

Блок „Добрич“ се очаква да бъде готов за експлоатация през 2022 година. Общинската сграда трябва да предостави апартаменти на собственици, чиито имоти са били отчуждени през 80-те години на миналия век. Жилищната сграда беше завършена до груб строеж през 2014 година и едва миналата година община Добрич успя да осигури средства за завършването..

публикувано на 23.01.20 в 12:53

Балчик ще похарчи над 4 млн.лв. за чистота през 2020 г.

4,613 милиона лева разходи за чистотата през 2020 година одобри Общинският съвет в Балчик. Според прогнозите тази година от такса битови отпадъци ще бъдат събрани 3,2 милиона лева. Община Балчик ще поиска освобождаването на средства от събраните отчисления по Закона за управление на отпадъците в прогнозен размер на 708 хиляди лева, които се..

публикувано на 23.01.20 в 10:46

Веселина Стоилова: Необходима е стратегия за дългосрочна грижа, защото все повече хора над трудоспособна възраст, имат нужда от грижи

Съвета за наблюдение по Закона за хората с увреждания към омбудсмана ще заседава днес по повод казуса с хилядите хора с увреждания, които са без личен асистент от началото на 2020 г. Това е така, защото те не попадат в обхвата на Закона за личната помощ, който осигурява помощ за хората с 90 и повече процента вид и степен на увреждане или трайно..

публикувано на 23.01.20 в 10:38

Ремонтират магистрала "Тракия" в посока Бургас

От днес до 5-ти февруари започва ремонт на ограничителните системи на магистрала "Тракия" в посока Бургас, съобщиха от АПИ. Ремонтът ще е в участъка от 0 до 5 километър в интервала от 8 до 17 часа. Шофьорите да се движат с повишено внимание, тъй като преминаването на автомобили ще бъде ограничено в изпреварващата лента. Трафикът ще се..

публикувано на 23.01.20 в 07:55

Променливо време с положителни температури

Днес времето ще се отличава с по-голяма динамика. Сутринта, по преминаващ фронт, по крайбрежието и над крайните източни райони ще е облачно, без валеж. Във вътрешността ще е предимно слънчево, по-късно през деня над целия район облачността ще намалее. Вятърът ще е поривист, в Дунавската равнина от запад, по крайбрежието от..

публикувано на 23.01.20 в 06:15
Шишкова градинка, Варна

Затварят ул. "М. Колони" от "Приморски" до Шишковата градинка

От утре - 23.01.2020 г., ще бъде затворена за движение на автомобили ул. „Михаил Колони“ - в участъка от бул. „Приморски“ до пл. „Екзарх Йосиф“ / Шишковата градинка/, съобщиха от пресслужбата на Община Варна. В информацията не се уточнява периодът, в който отсечката ще бъде забранена за движение. Причината е преасфалтиране на улицата заради..

публикувано на 22.01.20 в 17:19