Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва 25-ата конференция по изменение на климата

Георги Стефанов, WWF: България може да преобърне концепцията на икономическото развитие в зелена посока

Антониу Гутериш
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Мадрид започва 25-ата конференция по изменение на климата. До 13 декември представители от близо 200 държави ще обсъдят последните детайли по правилата за прилагане на Парижкото споразумение.

Сред темите ще бъде как да се създаде функционираща система за международна търговия с емисии и как да бъдат компенсирани бедните страни за загубите, които понасят от покачването на морското равнище.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че усилията, които се полагат за борба с климатичните промени, са крайно недостатъчни. Toй призова за край на войната срещу природата:

“От много векове човешкият род води война срещу планетата. Планетата се отбранява. Ние трябва да спрем войната си срещу природата и науката ни казва, че можем да го направим. Последните пет години са най-топлите, откакто се води статистика. Морските нива са най-високите в човешката история, ледените шапки се топят с безпрецедентна скорост, а океаните стават по-киселинни. Всички знаем последиците от това“.

Българският премиер Бойко Борисов също ще участва в климатичната конференция. Той припомни, че евроинституциите поставят климатичните промени и опазването на околната среда на водещо място:

“Аз ще се опитвам да защитавам и нашите въглищни централи, и някои вредни производства, които имаме, за съжаление. Но те казват друго – мислете първо за продължителността и качеството на живот, за 5 или 10 хил. души можете да намерите работа. Но когато имате най-високата смъртност заради мръсния въздух - ето това изисква един дебат“.

Не можем ли да използваме този глобален преход за силно ускоряване?

В предаването "Преди всички" Георги Стефанов, ръководител на климатичната програма в WWF - България, каза:

"Всички държави трябва да си обявят националните цели за намаляване на емисиите и догодина трябва да бъдат одобрени. В рамките на следващата година Протоколът от Киото спира и влиза в сила Парижкото споразумение. България не е лош пример, но политиците и бизнесът нямат желание за промени, това се случва по икономически и демографски причини. От една си намаляваме нещата по естествен път, от друга страна – не правим нищо".

По думите на Стефанов българската икономика е скромна по размер:

"И затова е много лесно да се преобърне концепцията на икономическото развитие в зелена посока. Там са всичките иновации, там са основните потоци от средства, там е големият интерес. Вместо да мислим да пазим едно или друго предприятие, можем да отворим широко възможностите на страната. Това ще позволи актуалност към младите хора и по-бързо наваксване на нашите икономически възможности напред... Въпросът, който стои е, не можем ли да използваме този глобален преход за силно ускоряване".

Интервюто с Георги Стефанов можете да чуете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът в гората край Каменар е овладян

Пожарът в гористите местности под село Каменар е овладян, съобщава кметът на Варна Благомир Коцев във Facebook. Тлеещият огън е ограничен в определен периметър. Изкопана е бразда за спиране на разпространението и пламъците са почти погасени, допълва той. Няма опасност да бъдат засегнати къщи или имущество. През нощта ще останат да бдят пожарни екипи,..

публикувано на 26.08.24 в 23:17

Платиха над 4 млн. лв. на хотелиери, държавни и общински бази, осигурили подслон на бежанците от Украйна

Над 4 млн. лева са средствата преведени на хотелиери, държавни и общински бази, предоставяли подслон и изхранване по Програмата за хуманитарно подпомагане на хора от Украйна с предоставена временна закрила в България.  В одобрения на 14 август с Решение на Министерския съвет Списък № 23 са включени дължими суми към хотелиери, държавни, общински и..

публикувано на 26.08.24 в 19:53

Започва спешно почистване на шахтите и отстраняване на сухи дървета и клони

Започват спешни действия по почистване на шахтите и за отстраняване на сухи дървета и клони във връзка с краткосрочните прогнози за гръмотевични бури. Предстои ново възлагане за почистването на шахтите в града. Фирмата-изпълнител е заявила готовност да изпълни необходимите мерки заради листопадния период и преди обилните дъждове през есента, съобщават..

публикувано на 26.08.24 в 19:15

Гори гората край Каменар

Пожар е възникнал в покрайнините на село Каменар и е достигнал до гората. Първоначално два екипа на пожарната са изпратени на мястото на инцидента, но по-късно се включват още екипи, съобщиха от пресцентъра на полицията във Варна.  Тепърва ще се изясняват причините, довели до огнената стихия. Няма данни огънят да е стигнал до къщи в населеното място...

обновено на 26.08.24 в 18:44

Агенцията по безопасност на храните във Варна откри Ешерихия коли в миди, предлагани на пазара

Агенцията по безопасност на храните във Варна откри Ешерихия коли в миди, предлагани на пазара. Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Варна затвори пречиствателен и експедиционен център за миди след констатираните нарушения, съобщават от БАБХ. Взетите проби от черноморски миди, предлагани на пазара, показват повишени нива на..

публикувано на 26.08.24 в 18:12

Наесен започва ремонт за 1,6 млн. лв. на ул. „Капитан Райчо“ във Варна

След началото на учебната година Община Варна започва ремонт за 1,6 млн. лв. на ул. „Капитан Райчо“ в участъка на територията на район „Младост“, от ул. „Под игото“ до бул. „Васил Левски“ (под Автогарата), съобщават от общинския пресцентър. Ремонтът ще включи подмяна на водопровод, тъй като гражданите в района страдат от непрекъсната липса на вода и..

публикувано на 26.08.24 в 17:45

Полицията във Варна издирва изчезнал възрастен мъж

Полицията във Варна издирва изчезнал възрастен мъж. БОРИС ГЕОРГИЕВ ЦВЕТКОВ е на 84 години, напуснал домa си във Варна, ул. Александър Дякович № 26, около 15,30 часа на 18.08.2024г., от тогава е в неизвестност. Страда от старческа деменция. Губил се е около 10 – 15 пъти до момента, като е намиран на различни места и връщан в дома му. Той е висок е 188..

публикувано на 26.08.24 в 16:30