За 85-годишнината на Радио Варна потомци разказват неизвестни факти за Александър Кръстев

Дни преди 85-я рожден ден на  Радио Варна, който ще отбележим на 9-ти декември, тази сутрин в предаването "Новият ден" разказахме за първия програмен ръководител на Радиото и автор на неговия химн - композитора, диригент и педагог Александър Кръстев.

Възпитаник на Консерваторията в Загреб със специалност цигулка, той е един от основателите на Българския музикален съюз . Оставя много трайни следи в музикалния и културен живот на Варна. Александър Кръстев участва в създаването на повечето музикални институции в града. Дирижира хора и оркестъра на музикалното дружество „Гусла“, хор „Морски звуци“, еврейския хор „Хармония“ и катедралния хор, а от 1919 г. организира и ръководи хора на оперетната дружба. След откриването през 1922 г. на Варненското музикално училище е негов директор. През 1930 г. е от инициаторите за създаване на на Варненската общинска опера и участник в артистичния съвет.Той е един от инициаторите за провеждането на Варненските музикални тържества, прераснали по-късно във фестивала „Варненско лято“. Участва в организирането на летни диригентски курсове и курсове за учители по музика. Издател е на списанието „Играй и пей“ и на учебници по пеене.

През 30-те години е председател на Клуба на радиолюбителите във Варна и от 1934 г. е първият програмен ръководител на новооткритото Радио Варна, за което е автор на музиката на неговия химн. Александър Кръстев в автор на патриотичния марш „Добруджански край“, звучал по радиото в онези години, за да поддържа патриотичния дух на сънародниците ни в отделената от България Южна Добруджа.

Какъв път отвежда във Варна роденият във Видин композитор разказ г-жа Лиляна Калканджиева-Парашкевова, съпруга на Александър Парашкевов, един от неговите внуци.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Николай Николов: Икона на Св. Никола ме пазеше в морето

Николай Николов е плавал седем години с големи туристически лайнери. Бил е на круизи със звезди като Том Круз и Тина Търнър. Сега е преподавател в Колежа по туризъм. Със съпругата си Стела имат трима синове, средният е роден днес и носи името Никола. По традиция на Никулден семейството ходи на църква, а вечерта в дома им се събират всички роднини..

публикувано на 06.12.19 в 15:30
Цветан Кюланов

Развитие на регионите е сред приоритетите на новата ЕК

Основните приоритети на новата Европейска комисия, начело с председателя Урсула фон дер Лайен, която вече встъпи в длъжност, ще са: икономика в интерес на хората и т.нар."Европейски зелен пакт", чиято цел ще бъде Европа да стане първият континент неутрален по отношение на климата. Темата за справедливото възнаграждение е обща за целия Европейски..

обновено на 05.12.19 в 12:34

Звезди от АХАТ: "К'во яко парче беше това"

30 години изминаха от излизането на един албум, който се превърна в крайъгълен камък за българската рок музика. Албум, който стана олицетворение на годините преди и след прехода. Албум, който се превърна в личната история на стотици хиляди българи. Албум, който даде "Черната овца" - композиция, определена като най-добрата българска рок песен на всички..

обновено на 03.12.19 в 17:21
Фреди Люпке

Фреди Люпке: "Радио Варна е сбъднатата ми мечта"

Сбъдната мечта е работата в Радио Варна за Фреди Люпке. Той бил ученик в Първа езикова гимназия, когато започнал работа в радиото – едва 17-годишен. През юни 1984 година, в немската редакция. 35 години по-късно си спомня за преживяното с усмивка и с вълнение пристъпва в новите цифрови студиа, помнейки времето на магнитофонните ленти и..

публикувано на 02.12.19 в 09:59

Петя Хантова: Тъгата е пътуване към себе си

Поетичната книга „Тъгата ми отива“ представя Петя Хантова във Варна. Премиерата на изданието е от 18:30 часа тази вечер в галерия „Арт Маркони“. Петя Хантова е автор на още две поетични книги – „По брега на сълзите“ (1995) и „На обич орисана“ (2014). По професия е адвокат, член е на Съюза на юристите в България и председател на юридическото..

публикувано на 29.11.19 в 14:42
Румяна Петрова в ролята на

Музикалното училище има нов директор

Румяна Петрова е новият директор на Националното училище по изкуствата „Добри Христов” във Варна. Днес тя подписа своя договор за назначение с министъра на културата Боил Банов и официално ще встъпи в длъжност на 2 декември. Румяна Петрова беше избрана чрез конкурс между общо четирима кандидати. Какви са най-важните акценти в нейната концепция..

публикувано на 28.11.19 в 15:35

Валентин Атанасов: 80% от пчелите изчезнаха

80% от пчелите тази година не се завърнаха в кошерите и изчезнаха. Тази статистика на Министерството на земеделието сподели в ефира на Радио Варна Валентин  Атанасов, който има над 150 кошера. Разположил ги е във Варненско и в Еленския Балкан и има наблюдения за проблемите в пчеларството и в двата района. Той активно работи за приемането на европейска..

публикувано на 28.11.19 в 11:19