Ученици от Вълчи дол даряват внимание за самотни възрастни хора

Снимка: Клуб"Усмивка"

Село в България. От 800 къщи, сега са обитавани 15-сет. В една от тях живее баба Мария на 87 години, работила в ТКЗС–то. Пенсията й е 204 лв. Лекарствата й са 35 лева с доплащането. Другото остава за ток, вода, храна и …дърва.” 

Ученици от Средно училище „Васил Левски”, град Вълчи дол, област Варненска и доброволци в клуб „Усмивка” се трогват от съдбата на самотните хора във вече обезлюдените села и малки градчета в България. Организират кампания за жени и мъже, на възраст над 70 години, без близки роднини и деца, заминали далече за да търсят работа. Хора,  останали в очакване, някой да им отвори вратата, някой  да им каже „Добър ден!” За Радио Варна Мария Петкова, координатор на доброволчески клуб „Усмивка” разказа:

Тази дарителска кампания е част от инициативата #ЩедриятВторник с мотото “Лично за дарителството в училище”.
Освен през Платформата.бг, можете да я подкрепите и през DMSbg.com
DMS SAMOTNI и  https://dmsbg.com/14598/da-podarim-usmivka-na-samoten-chovek/

ВИЖТЕ ОЩЕ

За риба на Никулден - какво купуват варненци?

На цена от 7 лева за килограм се продава шаранът на Рибната борса на Колхозния пазар днес. Въпреки че варненци предпочитат черноморска риба, за Никулден традиционно шаранът бие класациите за най-купувана риба. В големите вериги магазини шаран може да се намери и за под  5 лв. за празника, но той е различен, коментират търговци:..

публикувано на 06.12.19 в 13:00

Що е то "салам скумрия"?

На Никулден традицията повелява на масата ни да има шаран. И макар да сме край морето, а шаранът да е сладководна риба, традициите трябва да се спазват. За моряците, далеч от дома обаче Никулден обикновено се свърза не само с пълнения шаран. За двете си любими рецепти - "салам скумрия" и лакерда, разказва Свилен Крайчев от Българската морска камара. С тях..

публикувано на 06.12.19 в 09:11

Картина на Пол Гоген беше продадена за 9,5 млн. евро

Рядка картина на Пол Гоген от таитянския му период - "Te Bourao II" ("Дървото" на таитянски език) - беше продадена вчера на търг за 9,5 милиона евро (с разходите) - сума, близо два пъти по-голяма от оценките, съобщи парижката аукционна къща "Аркюриал", цитирана от "Франс прес". Платното от 1897 г., рисувано с маслени бои, е част от цикъл от 9..

публикувано на 05.12.19 в 12:40

Татяна Лолова от Синдел

Има събеседници, които се помнят дълго. Има събеседници, които са ярки. Има събеседници, които са извън рамките на разговора с тях. Има събеседници, които будят приятна усмивка. Това са откровените хора, без маски, без фалш. Те са уютните хора, които във времето на техническия прогрес, забързания ритъм и стреса, съдържат душевния комфорт, до..

публикувано на 04.12.19 в 13:26

Отличиха отличници в ТУ-Варна

  Празнична среща по случай 8 декември - празника на българските студенти се състоя в Ректората на Техническия университет (сградата на Машинно-технологичния факултет). По традиция на срещата ректорът - проф. д-р инж. Венцислав Вълчев връчи грамоти и награди на студенти и докторанти с отличен успех и високи постижения в научни и спортни..

публикувано на 04.12.19 в 12:45

Съветът на ЕС с оценка на риска на 5G мрежите

Европейският съвет по телекомуникации се срещна в Брюксел и прие заключения за значението на 5G мрежите за европейската икономика и необходимостта от намаляване на рисковете за сигурността, свързана с високоскоростните мрежи от пето поколение. Министрите на страните членки заявяват, че 5G мрежите ще формират част от ключовата..

публикувано на 04.12.19 в 06:11

Глобалното затопляне може да накара жените да раждат по-рано

Глобалното затопляне може да накарa жените да раждат по-рано и да застраши новородените, сочат резултатите от изследване, цитирани от в. "Дейли мейл". Учени, които изследвали ражданията и метеорологичните условия в САЩ, констатирали, че в дните, когато температурата надвишава 32 градуса Целзий, ражданията се увеличават с 5 процента. Много деца..

публикувано на 03.12.19 в 10:50