Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ново социално предприятие ще осигури работа на хора с увреждания

Снимка: Д.Дончева

Ново социално предприятие ще даде възможност на  хора с увреждания да започнат работа. То ще бъде разкрито по проект на Фондация „Николаевка” и ще обхване територията на общините Бяла и Долни Чифлик. В предприятието ще бъдат назначени на работа 9  лица. От тях трима ще са в управлението, а останалите 6 ще сключат трудов договор за 12 месеца  срещу минимална работна заплата на месец. Те ще бъдат хора с увреждания и ще бъдат наети за два вида дейности - създаване на уеб-сайт, в който ще има местни новини за общините Бяла и Долни Чифлик, информация за културно-историческите забележителности в тях, реклами и др. и архивиране на документи, които ще бъдат дигитализирани на електронен носител.

След приключване на проектните дейности за половината от наетите ще бъде осигурена заетост за още 6 месеца, каза за радио Варна ръководителят на проекта Борислав Френчев. В проекта ще има до 30% участие на представители на различните етноси.

Социалното предприятие ще бъде разкрито по проект „Иновативни, интелигентни, разнообразни и социални. Няма други такива” по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Общият размер на средствата по проекта е 141 272 лева. Продължителността  е от 1.12.2019 г. до 28.02.2020 г.

Чуйте още в прикачения звуков файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва дългоочакваното затопляне

Утре преди обяд ще бъде предимно слънчево. Следобед ще се развива купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места е възможно да превали. Вятърът ще бъде до умерен от югозапад, а дневните температури осезаемо ще се повишат и ще бъдат между 24 и 29 градуса. По..

публикувано на 03.06.20 в 19:38
Белгия ЕС

Белгия отваря от 15 юни сухопътните си граници

От 15 юни сухопътните граници на Белгия ще бъдат отворени, съобщи премиерът Софи Уилмес. Тя посочи, че всеки пътуващ към друга страна от ЕС и Великобритания трябва предварително да се увери какви са условията, налагани срещу епидемията от Ковид-19 в държавата, към която се е насочил. От 8 юни в Белгия се премахва списъкът на разрешените..

публикувано на 03.06.20 в 18:04
Деница Сачева

Сачева: Мярката „60/40“ ще действа до 30 септември

Мярката, станала известна като „60 на 40“, ще действа до 30 септември. По нея вече могат да се наемат и безработни, регистрирани в бюрата по труда, потвърди министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, предаде БНР. Тя посочи, че някои от изискванията за подпомагане по тази мярка ще отпаднат. „Няма да има нужда фирмите да са спрели..

публикувано на 03.06.20 в 16:58

Подпомагат семейства на осмокласници с 250 лева

Очаква се около 40 000 родители на осмокласници да бъдат подкрепени с предложената нова еднократна помощ от 250 лева. Това каза пред журналисти социалният министър Деница Сачева. На първи юни премиерът Бойко Борисов обяви, че парламентарната група на ГЕРБ ще внесе предложение в НС за отпускане на еднократна помощ от 250 лв. на нуждаещи се..

публикувано на 03.06.20 в 16:42

Варненската болница "Св. Марина" благодари на дарителите

Ръководството на УМБАЛ „Св. Марина“ -Варна изказва своята благодарност за съпричастността и подкрепата към всички дарители, които в трудния момент при справяне с епидемията COVID-19 изразиха своята социална отговорност и гражданска позиция и се включиха в дарителската кампания. В кампанията, обявена от УМБАЛ „Св. Марина“ за  купуване..

публикувано на 03.06.20 в 16:20

2 248 заявления за прием на деца в градини и 2 458 - в училища

Над 2 200 варненци подадоха заявления за прием в първа и в яслена група в общинските детски градини във Варна още в първите два дни от старта на електронния прием, съобщават от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. Срокът за подаване на заявления изтича на 15.06.2020 г. в 23:59 часа. Първото класиране е на 22.06.2020 г...

публикувано на 03.06.20 в 16:15

Екосдружения от Варна ще сезират ЕК за замърсяването на Варненското езеро

Писмото  до европейската институция ще бъде съпроводено с придружаващи сигнали от други еко организации от страната. Това съобщи за Радио Варна инж. Димитър Куманов от Сдружение Риболовен клуб “Балканка”.  Той напомни, че Европейската комисия вече е открила наказателна процедура срещу страната ни за неспазване на директивата за битовите..

публикувано на 03.06.20 в 16:10