Буйни ученици или лоши майстори са виновни за дефектите в ЕГ "Гео Милев"?

В края на миналата учебна година в ЕГ „Гео Милев“ в Добрич стартира основен ремонт, парите за който бяха осигурени от Оперативната програма Региони в Растеж. В началото на учебната 2018-2019 година строително-монтажните дейности бяха на такъв етап, че да не пречат на нормалното провеждане на учебните занятия и това да не се отразява на учебния процес. В средата на месец ноември обаче от ръководството на гимназията изпращат сигнал до Община Добрич за констатирани от тях нередности при ремонта и нуждата от тяхното отстраняване. Комисията действително открива проблеми, които налагат фирмата изпълнител да повтори част от вече свършената работа. И докато всички смятаха, че корекциите са нормална част от всеки ремонт, в началото на тази седмица ръководството на гимназията и представители на местната власт влязоха в остър спор през медиите. От гимназията твърдят, че голямата част от проблемите са от некачествено извършена работа, а от общината обвиниха за случващото се недобросъвестното отношение на учениците. Могат ли падащите лампи в сградата и надигнатият вече ламинат да бъдат част от щетите на гимназистите и каква ще е реакцията на общината като двигател на този проект, чуйте в репортажа на кореспондента в Добрич Мая Щърбанова.

Ремонтните дейности в елитната гимназия за чуждоезиково обучение в Добрич „Гео Милев“ са поверени на добричката фирма Рал-Мар Билд, строителен надзор е общинската фирма „Жилфонд - инвест“ и въпреки че тяхна именно е задачата да контролират и да регистрират нередности, ако има такива, в средата на месец ноември се налага ръководството на училището да подаде сигнал до Община Добрич за съществуващи проблеми, вследствие на ремонта. Стана ясно, че за да бъдат отстранени въпросните нередности, учениците ще преминат на трисменно обучение с намалени часове за срок от поне месец. Изказване на зам.-кмета на Добрич Росица Йорданов от вчера, а именно, че 60% от проблемите са вследствие на учениците, предизвика истинска вълна от недоволство. По думите на директора на учебното заведение Милена Иванова това е обидно и нейната реакция в защита на гимназистите не закъсня.

От своя страна Община Добрич днес свика брифинг с медиите, на който зам. Кметът Росица Йорданова се извини за думите си.

И ако задачата на директора е да бди над онова, което се случва, то въпросът е тогава каква а задачата на фирмата, извършваща строителен надзор и получаваща пари за тази си дейност.

Ръководителят на проекта Добринка Михова уточни, че всички дефекти ще бъдат отстранени за сметка на изпълнителя до приемането на сградата в експлоатация, а след това ще продължи да тече 5-годишен гаранционен период. Тя обясни, че проблемът с положения ламинат и нуждата от неговото пренареждане се дължи на възрастта на сградата и няма общо с качеството на самия материал. Софийската фирма, автор на проекта за ремонта от близо 1 милион лева на Езикова гимназия, се е отказала от инвеститорския си контрол, а самият проект е направен през 2014-та година. И така – учебното заведение ще премине за известно време на трисменен режим на обучение, с надеждата, че вторият дубъл на ремонта, ще е по-успешен.ВИЖТЕ ОЩЕ
Финансовият министър Владислав Горанов с проектобюджета за 2020 година

Близо 5 милиарда лева ще бъдат инвестирани догодина в образование

С 600 милиона лева се увеличават средствата за образование през следващата година. Това записаха депутатите при второто четене на държавния бюджет за 2020 г. Общо за сектора на образованието са предвидени близо 5 милиарда лева, но те са разпределени не само в приетия вече бюджет на ресорното министерство, а и в средствата за общините и..

публикувано на 05.12.19 в 17:11

"Премръзнали деца на спирка, Бай Ганьо не ги качва"

В пимо до медиите варненецът Александър Борисов разказва скандален случай в градския транспорт. Според него шофьорът на автобус по линия 409 отказва да качи студенти от спирката до  Варненския свободен университет въпреки лошото време и ниските температури. Нещо повече - водачът той се нахвърля с грозни думи и викове и само едно от момичетата успява..

публикувано на 05.12.19 в 16:39

Близо 40 доброволци помагат на Община Варна

Членове на доброволното формирование на Община Варна проведоха  демонстративно занятие със силите на Регионална дирекция  „Пожарна безопасност и защита на населението”. Събитието е свързано с Международния ден на доброволеца.  Стана ясно, че доброволците на общинско разпореждане са близо 40, те вече са подпомагали общината и в реални ситуации...

публикувано на 05.12.19 в 16:30

Студенти влизат в Апелативния съд

Съвместни научни форуми, дни на отворените врати, участие в национални и международни проекти, лекции и обучения - това са само част от дейностите, предвидени в подписания договор за трайно партньорство и взаимноизгодно сътрудничество между Апелативния съд и Икономическия университет във Варна.  Председателят на Апелативния съд Ванухи Аракелян и..

публикувано на 05.12.19 в 16:25

Балчик е част от голям българо-румънски транспортен проект

Община Балчик успешно изпълнява проект за подобряване на връзката на третостепенните пътни възли в Мангалия и Балчик до трансевропейски транспортни мрежи, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег Румъния - България 2014-2020. Това заяви днес ръководителят на проекта от българска страна Димитрин Димитров. В Балчик се обновяват..

публикувано на 05.12.19 в 15:36

САЩ разследват бизнеса с "облачни услуги" на Amazon

Федералната комисия по търговия на САЩ започва да разследва бизнеса с "облачни услуги" на Amazon.com Inc. като част от вече течащо по-мащабно антимонополно проучване на голямата компания за онлайн търговия на дребно във връзка с нейните бизнес практики, съобщава Блумбърг. Преди това разследването беше насочено само към отдела за търговия на..

публикувано на 05.12.19 в 14:47

Българската икономика нараства стабилно с 3,7% през третото тримесечие

Брутният вътрешен продукт на България се повишава през третото тримесечие на 2019 година с 0,8% спрямо второто тримесечие, когато нарасна с 0,9%, като на годишна база икономическият растеж се забавя слабо до 3,7% след експанзия с 3,8% през периода април - юни, показва предварителна оценка на Националния статистически институт (НСИ). Това..

публикувано на 05.12.19 в 12:24